Ο εφοπλιστής που «ξάφρισε» τις εταιρείες του

εφοπλιστή

Σε συνέχεια του άρθρου σε σχέση με τις καταγγελίες-φωτιά σε βάρος γνωστού έλληνα εφοπλιστή, το οποίο φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αν κρίνουμε από τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε, το dikastikoreportaz.gr επανέρχεται στο θέμα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα.

Ο εν λόγω εφοπλιστής είχε δύο ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστήρια της Αμερικής, τις οποίες και εξαφάνισε με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν καμία αξία και οι επενδυτές / μέτοχοι να χάσουν τις επενδύσεις τους.

Ήδη από το 2015-2016 μεγαλομέτοχοι των εταιρειών τον κατηγορούσαν με επίσημες επιστολές για αθέμιτες πρακτικές, κακοδιαχείριση και έλλειψη εταιρικής διακυβέρνησης. Ο ίδιος κρατούσε για τον εαυτό του τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου, οικονομικού διευθυντή, προέδρου του ΔΣ. Οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι τον κατηγορούσαν για αδιαφάνεια σε μια σειρά από συναλλαγές μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών και εταιρειών προσωπικών συμφερόντων του εφοπλιστή.

Στο αίτημα των μεγαλομετόχων για παρουσίαση των στοιχείων των σχετικών συναλλαγών δεν υπήρξε καμία απάντηση ούτε από τον εφοπλιστή ούτε από το ΔΣ των εταιρειών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά κατηγορούν τον εφοπλιστή ότι με αδιαφανείς διαδικασίες μετέφερε από τις εισηγμένες εταιρείες σε εταιρείες προσωπικών του συμφερόντων εννέα (9) συνολικά πλοία των οποίων οι σημερινές τους αξίες μπορεί να υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια. Μόνο τα τρία πλοία τα οποία «αγόρασε» ο εφοπλιστής από την μια εισηγμένη, έναν, 0,50 δολαρίων το καθένα, έχουν σημερινή αξία κοντά στα 150 Εκ. και τα τρία πλοία, όπως και ένα τέταρτο από την δεύτερη εισηγμένη, ο εφοπλιστής τα πούλησε σε τρίτους αμέσως μετά.

Όλες αυτές οι μεταβιβάσεις εγκρίθηκαν από τα μέλη του ΔΣ των δύο εταιρειών.

Και όλα αυτά την ίδια περίοδο που ο εφοπλιστής δημοσιοποιούσε επιστολές προς τους μετόχους μιλώντας ενθαρρυντικά για το μέλλον των εταιρειών, την στιγμή που τις άφηνε χωρίς πλοία.

Στην ίδια μήνυση οι μέτοχοι κατηγορούν τον εφοπλιστή για αποζημιώσεις από ασφαλιστικούς οργανισμούς που αντί για τα ταμεία των εισηγμένων εταιρειών κατέληξαν στην τσέπη του, φουσκωμένα τιμολόγια από ασφαλιστικούς μεσίτες και ένα τιμολόγιο 3 εκ από φίλο / συνεργάτη το εφοπλιστή το οποίο επίσης ήταν εικονικό με το αντίστοιχο ποσό να καταλήγει και αυτό στην τσέπη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μια από τις εταιρείες η ελεγκτική εταιρεία υπεύθυνη για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων μόλις πρόσφατα, με βάση απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου, πλήρωσε ποσό 14,9 εκ. δολάρια σε επενδυτές άλλης εταιρείας οι οποίοι κατηγορούσαν τους ελεγκτές για λάθη και παραλείψεις.

Η παρούσα υπόθεση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μεγάλη και σημαντική με τα νούμερα να είναι δυσθεώρητα. Η έρευνα συνεχίζεται και το dikastikoreportaz.gr θα σας κρατάει ενήμερους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυση-σοκ (για απιστία και ξέπλυμα) σε εφοπλιστή από μετόχους των εταιρειών του!

Καταγγελία-φωτιά για γνωστό εφοπλιστή στην Αρχή για το Ξέπλυμα (αποκλειστικό)

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις