Μήνυση-σοκ (για απιστία και ξέπλυμα) σε εφοπλιστή από μετόχους των εταιρειών του!

Εφοπλιστής

Μήνυση-σοκ με την οποία κατηγορούν πολύ γνωστό έλληνα εφοπλιστή αλλά και οκτώ συνεργάτες του κατέθεσαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τρεις αμερικανοί μέτοχοι οι οποίοι καταγγέλλουν κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο φάκελος της υπόθεσης που βρίσκεται στη διάθεση του dikastikoreportaz.gr κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρός από τις δικαστικές Αρχές καθώς βάσει όσων καταμαρτυρούν προσκομίζοντας και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα οι αμερικανοί πολίτες, ο εν λόγω επιχειρηματίας μέσω ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου κατάφερε να ενθυλακώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προσαυξάνοντας την προσωπική του περιουσία και ζημιώνοντας όλους όσοι είχαν επενδύσει στις εταιρείες του.

Αμερικανικό Χρηματιστήριο 

Στο πρώτο σκέλος της μήνυσης γίνεται λόγος για μια εταιρεία (σ.σ. τα πλήρη της στοιχεία είναι στη διάθεσή μας) η οποία ήταν εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι τρεις αμερικανοί μέτοχοι αναφέρουν ότι όπως ενημερώθηκαν μέσω επιστολής, ο εφοπλιστής “από το 2012 τουλάχιστον ξεκίνησε να καταχράται την διαχειριστική του εξουσία, ζημιώνοντας εν γνώση του την εταιρεία και τους μετόχους της και πλουτίζοντας ο ίδιος…”.

Στην ίδια μήνυση γίνεται αναφορά και για μια άλλη εταιρεία η οποία είχε έδρα στο Χονγκ Κονγκ. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε στην κατοχή της ένα πλοίο το οποίο το 2014 συγκρούστηκε με πλοίο άλλης εταιρείας με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή ζημιά. Από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τελικά, εγκρίθηκε η εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή να λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 800.000 δολαρίων. Ωστόσο, όπως καταγράφεται στην μήνυση, o έλληνας επιχειρηματίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, μετέφερε τις 775.000 δολάρια σε λογαριασμό μιας τρίτης εταιρείας συμφερόντων του και στη συνέχεια τα ενσωμάτωσε στην προσωπική του περιουσία. “… Το ίδιο ίσχυσε και για το προαναφερθέν ποσό των 500.000 δολαρίων…” καταγράφεται συγκεκριμένα στη μήνυση.

3.000.000 δολάρια 

Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι ο έλληνας εφοπλιστής κατάφερε, εκτός όλων των άλλων, να ενθυλακώσει και 3.000.000 ευρώ τα οποία, όπως λένε, είχε δώσει η ναυτιλιακή εταιρεία που ήταν εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ως “success fee” σε μια κυπριακή εταιρεία η οποία τυγχάνει να ανήκει σε έναν στενό του συνεργάτη. Οι αμερικανοί μέτοχοι ισχυρίζονται ότι τα λεφτά εκταμιεύθηκαν επειδή η κυπριακή εταιρεία υποτίθεται ότι κατάφερε να εξαλείψει ένα μεγάλο χρέος από τους πιστωτές της ναυτιλιακής. Καταγγέλλουν όμως ότι επρόκειτο για εικονική σύμβαση καθώς στη συνέχεια τα 3.000.000 κατέληξαν στα ταμεία μιας άλλης εταιρείας συμφερόντων του εφοπλιστή και από εκεί στους προσωπικούς του λογαριασμούς!

Απιστία

Στην κατακλείδα της μήνυσης καταγράφεται και ένα ακόμη περιστατικό το οποίο ήδη ερευνάται από τις δικαστικές Αρχές. Οι τρεις αμερικανοί ισχυρίζονται ότι ο έλληνας εφοπλιστής χρησιμοποίησε μια από τις εταιρείες του αλλά και μια ασφαλιστική μεσιτική προκειμένου να εκδίδουν “φουσκωμένα” τιμολόγια προς την εταιρεία που είχε εισαγάγει στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικά παραθέτουν σειρά συναλλαγών από το 2012 μέχρι και το 2014 οι οποίες αγγίζουν το 1.000.000 δολάρια επισημαίνοντας ότι αποτελούν τρανή απόδειξη απιστίας προς την εταιρεία του. “…Όπως πληροφορηθήκαμε τα συγκεκριμένα ποσά είτε χρησιμοποιήθηκαν από τον καθού προκειμένου να τακτοποιήσει λογαριασμούς προσωπικών του συμφερόντων, είτε κατέληξαν στον προσωπικό του λογαριασμό προκειμένου να τα νομιμοποιήσει παράνομα, αναμειγνύοντας τα με τα υπόλοιπα ιδιωτικά του κεφάλαια. Αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της εν λόγω εταιρείας να μειωθούν δραματικά μέσα σε ένα χρόνο από 5.800.000 δολάρια στις 36.764 δολάρια…“.

Μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη μήνυση αναφέρεται ότι ο καταγγελλόμενος εφοπλιστής πούλησε τρια πλοία της εταιρείας του έναντι 0.50 δολάρια το καθένα σε άλλη εταιρεία συμφερόντων του επικαλούμενος ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις! Οι μηνυτές όμως ισχυρίζονται ότι στη συνέχεια τα συγκεκριμένα πλοία πωλήθηκαν εκ νέου στην κανονική τους τιμή!

Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη αποκαλύψει το dikastikoreportaz ο εν λόγω εφοπλιστής έχει καταγγελθεί ήδη στην ΑΑΔΕ, στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος καθώς και στην Οικονομική Αστυνομία για παρεμφερείς υποθέσεις. 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις