Η αδιαφορία σε τρία νοσοκομεία «δολοφόνησε» 26χρονη

Πλήρης διασάλευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και των λειτουργών που το υπηρετούν αποτελεί η περίπτωση της 26χρονης Μαρίας Γ. (τα πλήρη της στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) η οποία κατέληξε την 1η Ιουλίου 2022 στο «Αττικόν» από περιτονίτιδα!

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


Η απίστευτη ιστορία μιας νεαρής κοπέλας η οποία κατέληξε από περιτονίτιδα, καθώς τρία νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε διάγνωση


Προηγουμένως η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί όχι ένα αλλά τρία (!) νοσοκομεία τα οποία δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν από τι έπασχε, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες της 1ης Ιουλίου να μεταφερθεί εσπευσμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου υπέστη ανακοπή, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία της πνοή. Η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αποτελεί όνειδος για τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να εξυπηρετήσει τις στοιχειώδεις ανάγκες Ελλήνων πολιτών, έχει ήδη αποκτήσει δικαστικό ενδιαφέρον. Οι γονείς της 26χρονης έχουν ήδη αποταθεί στη δικηγορική εταιρεία του Γιάννη Μαντζουράνη, ο οποίος καλείται να διαλευκάνει την υπόθεση. Ήδη συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας (σ.σ. ο κ. Γιώργος Αθανασάκης, ο οποίος χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση) ζήτησε και έλαβε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να πάρει τον πλήρη φάκελο της ασθενούς και μετέπειτα θύματος από τα τρία νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πόνοι τους οποίους ένιωθε στην κοιλιακή χώρα. Το δυστύχημα, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», είναι ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην περίπτωση της Μαρίας Γ. άσκησαν τα καθήκοντά τους ως ανύπαρκτοι – απλοί παρατηρητές, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους.

Περιπέτεια

Η πραγματικά απίστευτη ιστορία η οποία οφείλει να απασχολήσει και το υπουργείο Υγείας εκκινεί χρονικά από τις 25 Ιουνίου 2022. Βάσει των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι εκείνη την ημέρα η 26χρονη Μαρία, η οποία είχε ελεύθερο ιατρικό ιστορικό, παρουσίασε πυρετό αλλά και πόνους (άλγος) στην κοιλιά. Μετέβη, λοιπόν, στο Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», όπου η κατάσταση της υγείας της αποδόθηκε στο γεγονός ότι εκείνες τις ημέρες έπασχε από κορωνοϊό. Το πλέον δυσεξήγητο, όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται από τους οικείους της, είναι το ότι οι ενοχλήσεις τις οποίες ένιωθε αποδόθηκαν στη λοίμωξη της Covid-19. Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι από το «Ιπποκράτειο» εξήλθε την ίδια ημέρα χωρίς να λάβει συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες και χωρίς να υποβληθεί σε μια απλή υπερηχογραφική εξέταση.

Τρεις ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου 2022, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. Τις πρωινές ώρες εκείνης της ημέρας παρουσίασε πυρετό ο οποίος έφτασε μέχρι το 38,5, ενώ είχε και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Το βράδυ οι συγγενείς της αναγκάστηκαν να καλέσουν το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα γύρω στις 10.00 το βράδυ να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα». Εκεί λοιπόν, μετά από εξέταση για τον κορωνοϊό, οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι ήταν θετική στον ιό, της είπαν ότι είχε καλό οξυγόνο (γύρω στο 96%) και της έκαναν μια ένεση για τους εμετούς αλλά και για τον πόνο τον οποίο ένιωθε. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί του «Αγία Όλγα» απέδωσαν τις έντονες ενοχλήσεις τις οποίες ένιωθε στον κορωνοϊό και απέφυγαν ή αμέλησαν (!) να εξετάσουν την κοιλιά της η οποία πονούσε.

«Αλεξάνδρα»

Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 29 Ιουνίου, η κατάσταση της υγείας της βελτιώθηκε, έστω και ελάχιστα. Η Μαρία ήταν απύρετη, ωστόσο άρχισε να παρουσιάζει διάρροιες και φυσικά ο πόνος στην κοιλιά συνεχιζόταν. Πρόσωπα του περιβάλλοντός της αναφέρουν στην «Μ» ότι το κοιλιακό άλγος ήταν ανυπόφορο, με αποτέλεσμα τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30ής Ιουνίου να μεταφερθεί στο «Αλεξάνδρα». Εκεί από το πρωί η άτυχη γυναίκα περίμενε προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί πού ακριβώς οφειλόταν ο πόνος στην κοιλιά. Πέρασαν αρκετές ώρες καθώς οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι! Διενεργήθηκε αξονική τομογραφία και γύρω στις 18.00 το απόγευμα εκλήθη χειρουργός από όμορο νοσοκομείο. Η κατάσταση υγείας της Μαρίας είχε ήδη επιδεινωθεί καθώς εμφάνιζε εικόνα νεφρικής ανεπάρκειας. Η κατάσταση στο «Αλεξάνδρα» όμως έγινε ακόμη χειρότερη, καθώς ο χειρουργός ο οποίος είχε κληθεί εσπευσμένα από άλλο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να χειρουργήσει την 26χρονη και ζήτησε τη διακομιδή της στο «Λαϊκό».

Κατάληξη

Στο «Λαϊκό» εισήλθε εσπευσμένα στο χειρουργείο, τις πρωινές ώρες της 1ης Ιουλίου. Στην άτυχη Μαρία τοποθετήθηκαν παροχετεύσεις και διενεργήθηκαν πλύσεις κοιλίας. Μετά το χειρουργείο οι θεράποντες γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο «Αττικόν». Το δυστύχημα ήταν ότι κατά την άφιξή της στο νοσοκομείο υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης κατέληξε!

Το πλέον εξοργιστικό, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του «Λαϊκού», είναι ότι η άτυχη 26χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε ημιθανή κατάσταση παρά το γεγονός ότι επί ημέρες επισκεπτόταν δημόσια νοσοκομεία της Αττικής τα οποία αδυνατούσαν να διαπιστώσουν ότι είχε πάθει περιτονίτιδα. «…Η ασθενής ήταν διασωληνωμένη, αιμοδυναμικά ασταθής από υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών και συνοδευόταν από ιατρό αναισθησιολόγο και παθολόγο… Κατά την άφιξή της διενεργήθηκε ηλεκτροκαρδιογράφημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε άμεσα στο χειρουργείο (ώρα εισόδου στη χειρουργική αίθουσα: 01.10 π.μ.), συνοδεία αναισθησιολόγων από το ‘‘Λαϊκό’’ καθώς και των ιατρών από το ‘‘Αλεξάνδρα’’. Έφερε καθετήρα στην αριστερή κερκιδική αρτηρία και καθετήρα αιμοκάθαρσης στη δεξιά μηριαία φλέβα, τα οποία διατηρήθηκαν και επιπροσθέτως τοποθετήθηκε δίαυλος καθετήρας στη δεξιά έσω σφαγίτιδα φλέβα…», αναφέρει το σημείωμα και συνεχίζει: «…Συνέχισε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης να λαμβάνει μεγάλες (και σταδιακά αυξανόμενες) δόσεις αγγειοσυσπαστικών ουσιών καθώς και υγρών προς την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης βαρύτατης αιμοδυναμικής καταπληξίας. Παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης η αιμοδυναμική κατάσταση και η οξεοβασική ισορροπία έβαιναν επιδεινούμενες, ενώ η ασθενής παρέμεινε ανουρική».  26χρονης

Βάσει των στοιχείων του «Λαϊκού», μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου η Μαρία, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, την οποία όμως δεν διέθετε το νοσοκομείο. «… Η ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στην κλινική COVID του Νοσοκομείου όπου παρέμεινε σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής υπό καταστολή και αιμοδυναμική υποστήριξη υπό την επίβλεψη των θεραπόντων χειρουργών και αναισθησιολόγων… Περίπου στις 11.00 π.μ. της 1/7/2022 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ-COVID στο ‘‘Αττικόν’’, όπου και η ασθενής διακομίσθηκε συνοδεία χειρουργού και αναισθησιολόγου με επίγνωση πάντα της κρισιμότατης κλινικής της κατάστασης, αλλά θεωρώντας τη διακομιδή της σε ΜΕΘ ως τη μοναδική ελπίδα διάσωσης».              26χρονης

Τελικά, όμως, η καρδιά της 26χρονης δεν άντεξε και κατέληξε με τις ευθύνες πλέον να αναζητούνται τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο από τους συγγενείς της οι οποίοι έχουν μείνει με ένα τεράστιο «γιατί»…

Ιατροδικαστική έκθεση

Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό της άτυχης Μαρίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου από τον κ. Νίκο Καλόγρηα. Ο έμπειρος ιατροδικαστής διέγνωσε ότι ο θάνατος της 26χρονης επήλθε εξαιτίας περιτονίτιδας. Το πλέον συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι βάσει της διάγνωσης του κ. Καλόγρηα αποδεικνύεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών επισκέψεων του θύματος σε διαφορετικά νοσοκομεία της Αττικής και μάλιστα οργανωμένα, τα οποία διαθέτουν χειρουργικές ειδικότητες και ακτινολογικά εργαστήρια, δεν έγινε έστω ένα απλό υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία κοιλίας, προς διάγνωση της περιτονίτιδας που την οδήγησε στον θάνατο.

Η διάγνωση της περιτονίτιδας έλαβε χώρα όταν κατέρρευσε η ασθενής, ήταν αδύνατη η χειρουργική της θεραπεία και η διάγνωση επιβεβαιώθηκε νεκροτομικά.

26χρονης 26χρονης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυση-σοκ (για απιστία και ξέπλυμα) σε εφοπλιστή από μετόχους των εταιρειών του!

Πάτρα: Όλα όσα είπε η Ρούλα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας (ντοκουμέντο)

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις