Ο ΔΣΑ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και καλεί σε συστράτευση και άλλους επιστημονικούς φορείς

δικηγόροι

Σφοδρές αντιδράσεις, από δικηγόρους και άλλους επιστημονικούς φορείς, προκαλεί το θέμα της αύξησης κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματικών δικηγόρων. Απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με αιχμή του δόρατος την κυβερνητική απόφαση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ουσιαστικά προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και καλεί σε συστράτευση και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Η απόφαση θεωρεί πως αυτή η ενέργεια αποτελεί “τη σταγόνα εκείνη που ξεχειλίζει το ποτήρι της συνεχιζόμενης οικονομικής απαξίωσης του κλάδου”, καθώς το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούσε “κόκκινη γραμμή” για τους δικηγόρους.

“Οι ελεύθεροι επαγγελματίες – επιστήμονες βρίσκονται σήμερα ανάμεσα στη Σκύλα της ακρίβειας και του πληθωρισμού και τη Χάρυβδη του δραματικού περιορισμού των εισοδημάτων τους” όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Όπως τόνιζε ανάμεσα στα άλλα πως “έγιναν 300.000 λιγότερες δικηγορικές πράξεις το 2020 σε σύγκριση με το 2019, 100.000 λιγότερες το 2021 και ήδη μέχρι 30/9 υπολείπονται κατά 460.000 το 2022”.

Νέα απόφαση
Στη νέα απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις μαζί με τους άλλους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών.

“Μετά από την 10ετή μνημονιακή επιδρομή στα εισοδήματα των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, τη διετή αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19, όπου η Κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τον κλάδο των δικηγόρων, ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς χώρους, δίδοντας μόνο ψιχία σε αυτούς” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΔΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε να συμμετάσχει για την προβολή των αιτημάτων του κλάδου στην πορεία διαμαρτυρίας κατά την πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ της 9ης Νοεμβρίου 2022, καθώς και να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας – εντός του μηνός Νοεμβρίου – έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Παράλληλα, προαναγγέλλει πως αναλόγως της στάσης της Κυβέρνησης για τα αιτήματα του κλάδου, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ συγκροτείται και Επιτροπή, το έργο της οποίας θα είναι η επεξεργασία του πίνακα προεισπραττόμενων Δικηγορικών αμοιβών του παραρτήματος του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 61), για να εισηγηθεί τις όποιες προτάσεις για τροποποίησή του προς το ΔΣ και την Ολομέλεια.

Στην απόφαση του ΔΣΑ γίνεται λόγος για κομβικά οικονομικά – φορολογικά αιτήματα που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, η επέκταση απαλλαγής των επιτηδευματιών από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ (μόνιμη εφαρμοσθείσα μνημονιακή δέσμευση), η απάνθρωπη υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αναλυτικά η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΣΑ
Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 σε ποσοστό της αύξησης του Δ.Τ.Κ. κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4670/2020, θεωρεί αυτή την ενέργεια της Κυβέρνησης ως τη σταγόνα εκείνη που ξεχειλίζει το ποτήρι της συνεχιζόμενης οικονομικής απαξίωσης του κλάδου.

Μετά από την 10ετή Μνημονιακή επιδρομή στα εισοδήματα των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, τη διετή αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας covid-19, όπου η Κυβέρνηση αγνόησε παντελώς τον κλάδο των δικηγόρων, ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς χώρους, δίδοντας μόνο ψιχία σε αυτούς, αλλά και την καθοριστική ενεργειακή κρίση που μαστίζει το βιοτικό επίπεδο τόσο των συναδέλφων όσο και όλων των Ελλήνων πολιτών αφού έλαβε υπόψιν:

(α) το γεγονός ότι υφίστανται κομβικά οικονομικά – φορολογικά αιτήματα που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση, όπως κυρίως:

η κατάργηση, άλλως, μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες,

η επέκταση απαλλαγής των επιτηδευματιών από ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ (μόνιμη εφαρμοσθείσα μνημονιακή δέσμευση),

η απάνθρωπη υπέρμετρη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας,

η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

το αίτημά μας για την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης, άλλως της καθιέρωσης πιστοποιητικού ελέγχου συνδρομής νομικών προϋποθέσεων (νομικού ελέγχου) στις εμπράγματες δικαιοπραξίες, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου,

η επίλυση των οικονομικών θεμάτων των εμμίσθων,

(β) το γεγονός ότι η δικαστηριακή και η εν γένει δικηγορική ύλη συρρικνώνεται, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε εσχάτως και από τα δημοσιευθέντα στοιχεία σχετικά με τα γραμμάτια προείσπραξης που έχουν εκδοθεί κατά την τριετία 2019-2022 (μείωση κατά 300 χιλ. το 2020 και κατά 100 χιλ. το 2021),

(γ) το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας ως κλάδος λάβαμε γλίσχρες οικονομικές ενισχύσεις, σε αντίθεση με άλλους κλάδους,

(δ) το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσα σε αυτό το δυσμενές για την κοινωνία και το δικηγορικό σώμα περιβάλλον εξήγγειλε την αύξηση από 1.1.2023 των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων, εξισώνοντας πρακτικά τους δικηγόρους με τους μισθωτούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων όμως καλύπτονται από τους εργοδότες τους, ενώ παράλληλα με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα αυξηθούν ανάλογα οι συντάξεις μας, (ε1) την επί 7 χρόνια υστέρηση έκδοσης του ενιαίου κανονισμού του ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να στερούνται οι δικηγόροι των παροχών που λαμβάνουν λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (πχ ικανοποιητικά επιδόματα μητρότητας στις άμισθες γυναίκες δικηγόρους κοκ.) (ε2) την καθυστέρηση έκδοσης ΑΠΔ για τους έμμισθους συνεργάτες δικηγορικών γραφείων (αμειβόμενους με ΑΠΥ), (ε3) την καθυστέρηση επιστροφής οφειλομένων αχρεωστήτως εισπραχθεισών ασφαλιστικών εισφορών (παράλληλη ασφάλιση κλπ.), και αφού διαπίστωσε τη συνεχιζόμενη αντι-δικηγορική στάση της Κυβέρνησης, και ενόψει όλων αυτών αποφάσισε τα εξής:

Α) Να ξεκινήσει άμεσα συλλογή υπογραφών Δικηγόρων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επί κειμένου διαμαρτυρίας.

Β) Να συμμετάσχει για την προβολή των αιτημάτων του κλάδου στην πορεία διαμαρτυρίας κατά την πανελλαδική κινητοποίηση της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ της 9ης Νοεμβρίου 2022.

Γ) Να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας – εντός του μηνός Νοεμβρίου – έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μαζί με άλλους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Δ) Αναλόγως της στάσης της Κυβέρνησης για τα αιτήματα του κλάδου, να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

Ε) Να συγκροτηθεί Επιτροπή, το έργο της οποίας θα είναι η επεξεργασία του πίνακα προεισπραττόμενων Δικηγορικών αμοιβών του παραρτήματος του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 61), για να εισηγηθεί τις όποιες προτάσεις για τροποποίησή του προς το ΔΣ και την Ολομέλεια.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους Αντιπροέδρους : Κουτσόλαμπρο Ανδρέα και Μαντζούτσο Αλέξανδρο και τους συμβούλους Γούναρη Μαρινέττα, Καμενόπουλο Θωμά, Καλαντζόπουλο Μιχαήλ, Κάπο Ιωάννη, Γιαννούλα Φώτιο, Διαμαντόπουλο Σωτήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΔΣΑ: Μέσα σε διάστημα έξι μηνών παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά συμβούλια 71 δικηγόροι

ΔΣΑ: Ο Δ. Βερβεσός ζητά την επέμβαση του Προέδρου του Πειθαρχικού για τις “τηλεδίκες” και του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών για την διαρροή στοιχείων της δικογραφίας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις