Ο δικηγόρος του 30χρονου που έπεσε θύμα βιασμού στα 13 του χρόνια μιλά για τη δικαίωση του πελάτη του

βιασμό 13χρονου

Αίσθηση προκάλεσε το θέμα που αποκάλυψε η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” και αφορά τη δικαστική δικαίωση για βιασμό 13χρονου (30 ετών σήμερα) από 50χρονο “οικογενειακό φίλο”.

Όλα ξεκίνησαν το 2013, όταν το θύμα βρισκόταν απολογούμενο σε ποινικό δικαστήριο, στο πλαίσιο άσχετης υπόθεσης με τη δική του τραυματική εμπειρία. Μέσα σε όλα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του, μίλησε για πρώτη φορά σε κάποιον, πέρα από την οικογένειά του, για την τεράστια ψυχική βλάβη που του προξενήθηκε, όταν σε ηλικία 13 ετών, το 2003, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από 50χρονο!

Οι παρευρισκόμενοι τον άκουγαν σοκαρισμένοι να διηγείται το πώς ο 50χρονος, φίλος της οικογένειας, εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη των γονιών προς το πρόσωπό του, προσέγγισε τον τότε 13χρονο και προέβη σε αυτή την απεχθή πράξη. Μάλιστα, ήταν κάτι που συνέβαινε συστηματικά, με τον άνδρα να «ποντάρει» στο ότι μπορούσε να επιβληθεί και να «χειριστεί» το αγόρι, εκβιάζοντάς τον προκειμένου να μη μιλήσει!

«Ο θύτης “πλησίασε” την οικογένεια. Από τη στιγμή που φρόντισε να γνωρίσει κι εμάς, το παιδί δεχόταν συχνά απειλές. Του έλεγε: αν γίνει κάτι, θα κάνω το ίδιο στη μητέρα σου και την αδελφή σου», εξομολογείται στη «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η μητέρα του θύματος.
Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο εισαγγελέας της έδρας πήρε την πρωτοβουλία και έστειλε αντίγραφο των πρακτικών της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στον άνθρωπο που κατονομάστηκε από τον νεαρό ως θύτης.

Σκόπελοι

Από εκείνη τη μέρα, ξεκίνησε ένας μακρύς δικαστικός αγώνας που παρουσίαζε πολλαπλά εμπόδια για την πλευρά του τότε ανηλίκου. Εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες που υφίστανται σε κάθε καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση, υπήρχαν πρόσθετοι παράγοντες που δυσχέραιναν το έργο της υπεράσπισης του θύματος.

Αρχικά, το γεγονός ότι η αποκάλυψη έγινε 10 ολόκληρα χρόνια μετά από την τέλεση της κακουργηματικής πράξης και έφτασε να εξετάζεται από τον ανακριτή 14 χρόνια μετά, στερούσε από τo θύμα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως αυτό της ιατροδικαστικής εξέτασης του τότε ανηλίκου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ψυχική ασθένεια που του είχε προκληθεί μετά τις τραυματικές αυτές εμπειρίες, καθώς και η πρότερη παραβατική συμπεριφορά που είχε αναπτύξει ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής, «υποβάθμιζαν» το επίπεδο της αξιοπιστίας των ισχυρισμών του.
Φυσικά, όλα αυτά ήταν «βούτυρο στο ψωμί» της αντίπαλης υπερασπιστικής γραμμής, η οποία στηρίχθηκε στη διπολική διαταραχή και στην απουσία του τεκμηρίου του έντιμου σύννομου βίου, προκειμένου να αποφύγει ο βιαστής τον πέλεκυ της ∆ικαιοσύνης.

«Αυτό που έγινε του διέλυε την ψυχολογία όλα αυτά τα χρόνια. Το παιδί μου ήταν μόνο του και περνούσε εφιαλτικές στιγμές στα χέρια αυτού του “ανθρώπου”. Όταν μου εξομολογήθηκε για πρώτη φορά τι συνέβαινε πίσω από την πλάτη μας, έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου», ανέφερε στη «ΜΠΑΜ» η μητέρα του θύματος.

Μετά την προκαταρκτική εξέταση, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, κρίνοντας ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί η παραπομπή στο ακροατήριο. Την ίδια άποψη είχε και ο εισαγγελέας εφετών Αγρινίου, ο οποίος απέρριψε τότε την αίτηση του θύματος για άσκηση εφέσεως κατά του απαλλακτικού για το θύτη βουλεύματος.

Αντεπίθεση

Το θύμα δια του συνηγόρου του, Κωνσταντίνου Καπελλάκη, κατέφυγε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποβάλλοντας αίτηση για την αναίρεση του βουλεύματος. Η αίτηση έγινε δεκτή και η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αγρινίου. Ο παιδεραστής παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με «σφραγίδα» Αρείου Πάγου, οπότε το θύμα διεκδικούσε τη δικαίωσή του με ευμενέστερους όρους.

Τον Απρίλιο του 2018 η υπόθεση εκδικάστηκε στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο Λευκάδας, το οποίο παρά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως, καταδίκασε τον θύτη σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Η υπεράσπιση τού κατηγορουμένου έπαιξε… τα ρέστα της ασκώντας έφεση, όμως ο δρόμος προς τη λύτρωση ενός ανθρώπου του οποίου ολόκληρη η ζωή στιγματίστηκε από τις άρρωστες ορέξεις ενός παιδεραστή είχε πια χαραχτεί.

Έτσι, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου, που δίκασε την έφεσή του το 2019, έκρινε επίσης ένοχο τον κατηγορούμενο και τον καταδίκασε στην ίδια ποινή και μετά την απαγγελία της απόφασης ο άνδρας οδηγήθηκε στις φυλακές όπου κρατείται ως σήμερα. Κι όμως, όλη αυτή η ιστορία έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια σε έναν άνθρωπο ο οποίος σε μικρή ηλικία βίωνε αυτή την τραυματική εμπειρία.

Όπως αναφέρει η μητέρα του: «Αν και ο γιος μου είναι καλύτερα τώρα που όλα τελείωσαν, έχει φτάσει 30 χρονών και δεν έχει ξεπεράσει τους φόβους του. Φοβάται ότι όταν αυτός ο “άνθρωπος” βγει από τη φυλακή θα απειλείται η ζωή του».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιασμός: Δικαίωση για 13χρονο, μετά από 17 χρόνια!

 

Κάθειρξη 15,5 ετών στον ιερέα για το βιασμό ανήλικης στη Λακωνία


Τον επίλογο στην υπόθεση έγραψε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος με απόφαση που δημοσίευσε στα τέλη ∆εκεμβρίου του 2020, με την οποία απέρριψε την αίτηση αναίρεσης την οποία είχε ασκήσει ο καταδικασθείς.

Για την απίστευτη αυτή υπόθεση μίλησαν σήμερα στην εκπομπή του STAR “Αλήθειες με τη Ζήνα” ο δικηγόρος του θύματος Κωνσταντίνος Καπελάκης και ο εκδότης της εφημερίδας ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ Πέτρος Κουσουλός.

Όπως είπε ο κ.Καπελλάκης η καταδίκη του θύτη είναι οριστική και η δικαίωση ενός ανθρώπου που σε τρυφερή ηλικία έπεσε κατ’ εξακολούθηση θύμα των ανώμαλων ορέξεων ενός βιαστή είναι αμετάκλητη.
Η πορεία και η κατάληξη της συγκεκριμένης δικαστικής περιπέτειας έχει μεγάλη βαρύτητα στη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής ∆ικαιοσύνης.

Ο Άρειος Πάγος, με το βούλευμα του οποίου άνοιξε ο δρόμος για την παραπομπή του δράστη, έγραψε και τον επίλογο της υπόθεσης αυτής, απορρίπτοντας την αίτηση αναιρέσεως και επισφραγίζοντας την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του αγρινιώτη, ο οποίος το 2003 αποπλάνησε τον ανήλικο τότε, εντολέα του.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις