Ο «αρχιτέκτονας των σελέµπριτις» και το κύκλωµα ναρκωτικών στη Μύκονο

Μια σκοτεινή υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στη Μύκονο και την Αθήνα, με εξίσου ερεβώδεις προεκτάσεις, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ».

Tου ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ

Περισσότερα από πέντε χρόνια η Αστυνομία παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες – Όλη η δικογραφία

Όπως έγινε γνωστό, η Αστυνομία μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κατάφερε να συλλάβει από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και τον αποκαλούμενο «αρχιτέκτονα των σελέμπριτις», εξάδελφο αυτοδιοικητικού παράγοντα της περιοχής.

Σύμφωνα με την κατάθεση που έδωσε τον Απρίλιο του 2018 αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. από την Υποδιεύθυνση ∆ίωξης Ναρκωτικών Πειραιά, η πρώτη πληροφορία «σχετικά με εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών» περιήλθε στην υπηρεσία του τον ∆εκέμβριο του 2015. Έκτοτε, ονόματα όπως «Μήτσος», «Κώστας», «Γιάννης», «Τζώνυ», «Αλέκος», «Μάνος», «Παναγιώτης», «Μάκης» κ.τ.λ., μονοπωλούν την ογκώδη έκθεση απομαγνητοφώνησης και καταγραφής συνδιαλέξεων που συντάχθηκε ύστερα από σταδιακή παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Ένας εξ αυτών «ήταν αρκετά φειδωλός και σε πολλές περιπτώσεις παρακινούσε τους άλλους να μιλάνε με τον ίδιο τρόπο» και «χρησιμοποιούσε διάφορες κωδικές λέξεις όταν ήθελε να αναφερθεί σε ναρκωτικά, όπως άρωμα, κοπέλα, αφρός, πρωινό, τραπέζι, βραστό κ.τ.λ.». Μάλιστα, «χαρακτηριστικό των μέτρων προφύλαξης που έπαιρνε ήταν, όπως έλεγε ο ίδιος, ότι έχει συγκεκριμένο πελατολόγιο για να μην τον εντοπίζουν και προτιμούσε να δουλεύει με λίγους και σταθερούς». Επίσης «κατά τη διάρκεια της επιτήρησής του διαπιστώσαμε ότι όντως έκανε ταξίδια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά δεν καταφέραμε να εξακριβώσουμε τον σκοπό και το αποτέλεσμα αυτών».

Αγοραπωλησίες

Τούτο διότι η έρευνα γινόταν μόνο με τεχνικά μέσα, γι’ αυτό και στην ένορκη κατάθεση του ο αστυνομικός δεν αναφέρεται πουθενά σε κάποιο αποτέλεσμα από διά ζώσης παρακολούθηση των υπόπτων. Έστω κι έτσι, όμως, ο «Γιάννης» στο διάστημα ∆εκεμβρίου 2015 – Ιουλίου 2016, όταν και συνελήφθη, προέβη σε τουλάχιστον 95 αγοραπωλησίες κοκαΐνης και χασίς και παράλληλα συνομιλούσε με κάποιους από τους συγκατηγορούμενούς του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία ήξερε από τότε «διευθύνσεις και ονόματα». Άλλος κατηγορούμενος ως συνεργός του πραγματοποίησε 32 τηλεφωνικές αγοραπωλησίες, το καλοκαίρι του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017, συμμετέχοντας μάλιστα και σε δεύτερο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διαφορετική περιφέρεια, κι ένας τρίτος, πάλι από το τηλέφωνο κανόνιζε τιμές και ποσότητες ναρκωτικών σε 34 πελάτες του το ίδιο διάστημα. Το κύκλωμα πουλούσε προς 100 ευρώ το γραμμάριο κοκαΐνης και 10 ευρώ το γραμμάριο της κάνναβης, αλλά όχι σε συσκευασία μικρότερη των 10 γραμμαρίων.

∆ηλαδή, ο πελάτης θα πλήρωνε το λιγότερο 1.000 ευρώ για κοκαΐνη και 100 ευρώ για χασίς. Επίσης, διαφήμιζαν την ποιότητα των «προϊόντων» τους λέγοντας ότι προερχόταν από καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, την Ισπανία και την Ολλανδία. Όπως διατείνονταν, το δικό τους εμπόρευμα είναι «ό,τι πιο καθαρό έχει πιει κανείς», ενώ σε άλλη συνομιλία έλεγαν οι συγκατηγορούμενοι: «Έχουν πάθει πλάκα με καθαρότητα». Ο μόνος προβληματισμός τους ήταν ο καύσωνας, μπροστά στον κίνδυνο να… πεθάνει κάποιος πελάτης κατά τη χρήση! «Σε όποιον το πουλάω λιποθυμάει», «πεθαίνεις, πεθαίνεις, λιώνεις, σβήνουν τα φώτα, κοιμάσαι, τέλος», ακούγονται να λένε.

Συνομιλίες

Οι δε κουβέντες τους στα κινητά τηλέφωνα προκαλούν πραγματικά εντύπωση, καθώς οι περισσότεροι έδειχναν να μη νοιάζονταν για το αν τους «άκουγαν», παρότι όλοι ήταν μπλεγμένοι στις «σκόνες» είτε ως χρήστες είτε ως έμποροι, είτε και τα δύο μαζί.
Ενδεικτικοί είναι οι κάτωθι διάλογοι: – Έχεις από ’κείνο το τέτοιο; – Ναι – Πόσο κάνει; Ένα δυο πράσινα θέλει ένας φίλος και δύο κατοστάρικα (200 γραμμάρια). – Θα σ’ το κάνω εξαιρετική τιμή, στα πέντε γιατί 10 το δίνουν όλοι. – Ωραίο, ωραίο. – Μόνο ωραίο ρε, πέντε ώρες μάρμαρο θα είσαι, καμία σχέση με αυτά που κυκλοφοράνε.

Σε κάποια άλλη επαφή, ο ένας δίνει τηλεφωνικές οδηγίες στον άλλον για το πού θα βάλει τα λεφτά των ναρκωτικών! – Είσαι στην πόρτα; – Ναι. – Λοιπόν, μπες μέσα, εκεί αριστερά όπως πας θα βρεις ένα σιδερένιο δοχείο. – Ναι, το βρήκα. – Προσπέρασέ το, αμέσως μετά έχει μια μπλε σακούλα. Βάλε τα λεφτά εκεί μέσα. – Εντάξει, θα τα αφήσω και θα κάνω την αλλαγή εκεί.

Εκεί που «καρφώνονται» εντελώς είναι όταν (τον Ιούλιο του 2016) κανονίζουν να μεταβούν σε κάποιο σημείο χωρίς να έχουν μαζί τα τηλέφωνά τους: – Θα κατέβω μια βόλτα κάτω. – Μην πάρεις τηλέφωνα μαζί. – Αυτό σκεφτόμουν. – Καθόλου, ούτε στ’ αμάξι. – Ούτε κλειστό. Καλύτερα. – Ή εντελώς κλειστό ή έξω η μπαταρία. – Ρώτα τον Αντόνιο πότε θα αυτώσει τα αυτά. – Εντάξει, να κάνουμε λογαριασμό για να μη χάσουμε την μπάλα.

Ερωτήματα

Υπό αυτές τις συνθήκες το πρώτο αυθόρμητο ερώτημα είναι γιατί η Αστυνομία καθυστέρησε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης του Πειραιά κατέθεσε το 2018 ότι «από τις έως τώρα πληροφορίες που μας παρασχέθηκαν, από την άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και από τη φυσική παρακολούθηση, σας αναφέρω ότι δεν είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση αλλά δρούσαν ξεχωριστά διενεργώντας μεταξύ τους αγοραπωλησίες ναρκωτικών». Βεβαίως, η ανακρίτρια είχε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση για αυτό και ξεκίνησε ανακρίσεις για εγκληματική οργάνωση, με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της και της διακεκριμένης περίπτωσης από κοινού διακίνησης ναρκωτικών.

Τη μόνη φορά δηλαδή που έγινε φυσική παρακολούθηση ήταν για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι εμπλεκόμενοι μιλούσαν μεν συνεχώς μεταξύ τους για ναρκωτικά αλλά δεν συνεργάζονταν. Έτσι τρεις από τους πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι με ισχνούς περιοριστικούς όρους και δύο προφυλακίστηκαν επειδή είχαν βαρύ ποινικό μητρώο.

Η κατάθεση του αρχιτέκτονα

Όπως υποστήριξε ο αρχιτέκτονας στην απολογία του, με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2021, δεν έχει σχέση με το κύκλωμα, δηλώνοντας χρήστης κοκαΐνης. «Τις ναρκωτικές ουσίες τις προμηθευόμουν από διάφορους προμηθευτές είτε στη Μύκονο είτε στην Αθήνα όπου διέμενα ορισμένους μήνες τον χειμώνα.

Οι επιμέρους πράξεις αγοράς ναρκωτικών που αναφέρονται στη δικογραφία δεν αποσκοπούν στο κέρδος, αλλά επρόκειτο για εξυπηρετήσεις μεταξύ φίλων χρηστών. Ποτέ δεν αποκόμισα κέρδος από αυτές τις πράξεις», κατέθεσε. Αιτιολόγησε δε τη χρησιμοποίηση λέξεων όπως «λάδι» και «ανταλλακτικά» όχι ως κωδικές ονομασίες ναρκωτικών, αλλά ως πραγματικά προϊόντα. ∆ηλαδή, στην πρώτη περίπτωση ήθελε να πουλήσει ελαιόλαδο Πελοποννήσου σε ουκρανική εταιρεία και στη δεύτερη να αναλάβει την εργολαβία τοποθέτησης ανταλλακτικών σε ξενοδοχείο της Μυκόνου.

Ο δε δικηγόρος του Στάθης Μητσοκάλης έβαλε μια νέα διάσταση: «Η δικογραφία», είπε, «αναφέρεται σε μία έρευνα τουλάχιστον πέντε ετών, κατά συγκεκριμένων ατόμων στο νησί της Μυκόνου.

Παρ’ όλη την πολύχρονη έρευνα όμως, η κατηγορία τελικά στηρίχθηκε μόνο στην παρακολούθηση των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, το όποιο ύποπτο περιεχόμενο των οποίων ουδέποτε επιβεβαιώθηκε με τη φυσική διακρίβωση κάποιας συγκεκριμένης πράξης διακίνησης ναρκωτικών. Συνέπεια λοιπόν της έλλειψης αδιαμφισβήτητων στοιχείων σε βάρος του, ο εντολέας μου ορθά αφέθηκε ελεύθερος από τη ∆ικαιοσύνη».

Επί τούτο ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ενώ προσκόμισε τηλεφωνικές συνομιλίες του αρχιτέκτονα με τους υπολοίπους, είπε ότι «δεν ελέγχθηκε από την υπηρεσία μας γιατί οι τηλεφωνικές του συνδέσεις σταμάτησαν μετά από λίγο χρονικό διάστημα να λειτουργούν κι έτσι χάσαμε τα ίχνη του»!

Και συνεχίζει: «Οι προσπάθειές μας για τον εντοπισμό του στην Αττική και στη Μύκονο, στα πλαίσια των υπηρεσιακών μας δυνατοτήτων, απέβησαν άκαρπες»!

Έρευνες έξι ετών

«Η Αστυνομία κάνει λόγο για ένα κύκλωμα ναρκωτικών τόσο μεγάλο και οργανωμένο που για την πλήρη εξάρθρωση του απαιτήθηκαν έρευνες έξι ετών!» σημείωσε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο κ. Στάθης Μητσοκάλης, δικηγόρος του γνωστού αρχιτέκτονα και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα όμως η έρευνα κράτησε τόσο διότι δεν μπορούσαν, όσο κι αν προσπαθούσαν, να αποδείξουν συμμετοχή του εντολέα μου σε πράξεις διακίνησης ναρκωτικών. Προκειμένου λοιπόν να εξηγήσουν γιατί -ενώ δεν προέκυπταν στοιχεία- αυτοί συνέχιζαν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες του εντολέα μου, σχημάτισαν μία σαθρή δικογραφία στηριγμένη αποκλειστικά σε αφηρημένες ερμηνείες των συνδιαλέξεων του. Αυτή η έλλειψη σοβαρών στοιχείων εναντίον του είναι ο λόγος που ο εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος από τον ανακριτή».

ναρκωτικών ναρκωτικών ναρκωτικών

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έγκλημα στη Σαλαμίνα: Η απολογία των υπόπτων και τα κενά του ντεντέκτιβ

Υπόθεση Σεμέδο: Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την 17χρονη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις