Ντοκουμέντο: Η διάταξη αρχειοθέτησης του Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση Novartis

Γεωργιάδης

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια δικαστικής «ομηρίας», κατά τη διάρκεια της οποίας χύθηκαν τόνοι από μελάνι έως ότου η ελληνική Δικαιοσύνη αποφανθεί και με τη βούλα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι «αθώος του αίματος» για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Του Πέτρου Κουσουλού

Ολόκληρη η εισαγγελική διάταξη που έβαλε στο αρχείο την τετράχρονη «ομηρία» του Αδώνιδος Γεωργιάδη για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας

Με μια πολυσέλιδη διάταξη (αριθμεί 78 σελίδες), την οποία αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Παναγιώτης Καψιμάλης, αποφαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Υγείας ο Α. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν ευνόησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας. «…Σε κάθε περίπτωση ο Α. Γεωργιάδης ή εάν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει ή είναι αμέτοχος δωροδοκίας…», αναφέρει μεταξύ άλλων η διάταξη του εισαγγελέα σχετικά με την τροπολογία την οποία πέρασε ο νυν υπουργός Ανάπτυξης τον Φεβρουάριο του 2014, με την οποία πλήττονταν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών και ιδιαιτέρως της Novartis, καθώς άλλαζε προς το δυσμενέστερο τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. «…Στο σημείο αυτό τίθεται ένας αδιαπέραστος λογικός φραγμός. Οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρηθεί να συνδεθεί πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με τη λογική…», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καψιμάλης.

Το σκεπτικό

Στο σκεπτικό της πολυσέλιδης διάταξης καταρρίπτει λέξη προς λέξη, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που έφεραν τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει δωροδοκηθεί ακόμη και με 2.000.000 ευρώ μετρητά προκειμένου να κάνει τα χατίρια του φαρμακευτικού κολοσσού! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη, ως σύνολο ενεργειών αλλά και μεμονωμένα σε κάθε περίπτωση δεν καταδεικνύει δωροδοκηθέν άτομο που έχει έρθει σε κρυφή διαβούλευση με τους υπεύθυνους της εταιρείας Νοβάρτις. Στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του φαρμάκου αυτό που επιδιώκει ο δωροδοκών είναι η επικράτηση επί των ανταγωνιστών του. Το αποτύπωμα αυτής της ευνοϊκής-προνομιακής μεταχείρισης αναμένεται να είναι ορατό και ευκρινές στις ενέργειες του δωροδοκηθέντος … Εκ των ενεργειών του Α. Γεωργιάδη δεν αποδεικνύεται ευνοϊκή-προνομιακή μεταχείριση της ως άνω εταιρείας ή και βλάβη των συμφερόντων των ανταγωνιστριών εταιρειών, σε κάθε περίπτωση δε η συμπεριφορά του δεν δείχνει δωροδοκηθέν άτομο που επιχειρεί να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του δωροδοκούντος…».

Μεταξύ άλλων ο οικονομικός εισαγγελέας λέει τα εξής:

• Ότι ο μέχρι πρότινος ελεγχόμενος υπουργός δεν επεφύλαξε προνομιακή μεταχείριση στην εταιρεία σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις που είχε από το Δημόσιο και τον ΕΟΠΥΥ. «…Εκ μέρους του Α. Γεωργιάδη ακολουθήθηκε το ίδιο πλάνο καταβολών όπως αυτό είχε προϋπολογιστεί με τις όποιες ιδιαιτερότητες παγίως ακολουθούνταν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών…».
• Σε ότι αφορά τις φερόμενες μίζες τις οποίες φέρεται να είχε λάβει από τον ίδιο τον Φρουζή, ο οικονομικός εισαγγελέας κατακεραυνώνει τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «ΚΕΛΕΣΗ», κάνοντας λόγο για αναφορές οι οποίες πάσχουν και ουσιαστικά δεν στέκουν σε καμία λογική, καθώς από τη μία ο Γεωργιάδης φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2.000.000 ευρώ για «προνομιακή αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου» προς τη Novartis (σ.σ. που δεν έγινε ποτέ), ενώ την ίδια χρονική περίοδο εμφανιζόταν να παίρνει, βάσει της μαρτυρίας, και 20.000 ευρώ! «…Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί σε παραλογισμό. Ο αυτός άνθρωπος (σ.σ. ο Φρουζής) παραλλήλως αποτιμά τις υπηρεσίες του υπουργού και με το ιλιγγιώδες ποσό των 2.000.000 ευρώ αλλά και με το ευτελές (συγκριτικά) ποσό των 20.000 ευρώ … Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν ο Φρουζής των 2.000.000 και ο Φρουζής των 20.000 ευρώ φέρονται να λειτουργούν ως διαφορετικά άτομα τα οποία κινούνται παράλληλα χωρίς να συνεννοούνται…». Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει γράφοντας ότι κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ελέγχθηκαν εξονυχιστικά τα περιουσιακά στοιχεία του Αδώνιδος Γεωργιάδη, συγγενών του, αλλά και ατόμων που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις του, χωρίς όμως να διαπιστωθούν ύποπτες κινήσεις οι οποίες να οδηγούν σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Δείτε το ντοκουμέντο

Στο αρχείο παράλληλα τέθηκε και η έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς δεν προέκυψαν πιστώσεις που να προέρχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σχετιζόμενα με τη Νovartis.

«Συνεπώς -όπως αναφέρεται στην εισαγγελική διάταξη- εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Δεν προέκυψε επίσης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ροή χρήματος από λογαριασμούς προσώπων και εταιρειών που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των ελεγχόμενων συμβάσεων.

Επιπλέον, ελέγχθηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί του Δημήτρη Αβραμόπουλου προς τον γιο του το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2012 έως το Μάιο του 2015.

«Τα ποσά που κινήθηκαν διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν κυρίως πληρωμή διδάκτρων και ελάχιστα σε ατομικό του λογαριασμό προκειμένου να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες διαβίωσης του», αναφέρεται στη διάταξη αρχειοθέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άυλο συναινετικό διαζύγιο μέσω του gov.gr

ΑΣΟΕΕ: Καταδικασμένος για υπεξαίρεση διαχειρίζεται (ακόμη και σήμερα) κονδύλια!

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις