Νεώριο: Καταγγελίες-«φωτιά» για την ΟΝΕX του κ. Ξενοκώστα

ONEX

Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στα Ναυπηγεία Νεωρίου καθώς με αναφορά-καταπέλτη οι μέτοχοι της εταιρείας αποκαλύπτουν σημεία και τέρατα σε ό,τι αφορά τον Όμιλο της ONEX, ισχυριζόμενοι, μεταξύ άλλων, ότι είχαν στο pay-roll ακόμη και συνδικαλιστές στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της επένδυσης!

Του ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ 
• Αναφορά σε έξι υπουργούς, την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από του μετόχους των Ναυπηγείων • Αποκαλύπτουν ακόμη και «δωροδοκίες» σε συνδικαλιστές!

Με μια αναφορά-«βόμβα» που απευθύνεται σε έξι υπουργούς, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η AXIS μέτοχος με 24,02% του Νεωρίου βάζει φωτιά στην αναδιάρθρωση του Ναυπηγείου. Στο πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο απασχολεί ήδη την πολιτική και δικαστική ηγεσία της χώρας, ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι ο όμιλος Ξενοκώστα (ONEX) σε συμπαιγνία με τις δανείστριες τράπεζες αλλά και με την αρωγή της αμερικανικής πρεσβείας  έχει προβεί σε σωρεία παράνομων πράξεων.

Ειδικότερα, η AXIS μεταξύ άλλων ισχυρίζεται τα εξής:

1- Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Νεώριον μέτοχοι πλην της AXIS ήταν ο κ. Ιωάννης Στεφάνου Αντιπρόεδρος της εταιρίας και Πρόεδρος της Συνέλευσης και η κυπριακή εταιρία του φερόμενου ως εκπροσώπου της ONEX κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα  FEYTEA HOLDING LIMITED. Αθροιστικά και οι δύο μέτοχοι εμφάνισαν 43%, το οποίο είναι σημαντικά μικρότερο από το 52,93% που φέρονταν να έχουν εξαγοράσει και όπως δηλώθηκε στο Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2-  Η ONEX έχει παραβιάσει κραυγαλέα τους όρους συμφωνίας, όπως αυτή επικυρώθηκε από τη δικαστική απόφαση και ότι η δήθεν επιτυχής και σύννομη εξυγίανση αποτελεί μύθευμα.

3- Η FEYTEA Holding δεν έχει προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς του 100% του Νεωρίου, παρά την υποχρέωση εκ του νόμου 3461/2006.

4- Έχει παραβιαστεί η υποχρέωση από τη συμφωνία εξυγίανσης να αποκτήσει η ONEX το σύνολο των ακινήτων του Νεωρίου εντός διαστήματος 20 ημερών ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης του ενεργητικού και του παθητικού της εταιρίας στο πλαίσιο της δικαστικής απόφασης έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης. Η εγγραφή στον ισολογισμό ακινήτων που δεν μεταβιβάστηκαν είναι εικονική.

5- Η διαδικασία μεταβίβασης των πλωτών δεξαμενών ήταν άκυρη και εκτός των προβλεπόμενων στη δικαστική απόφαση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. ∆εν υπάρχει, επίσης, καταχώρηση των μεταβιβάσεων στο αρμόδιο Νηολόγιο Σύρου.

6- Από τη μια, η ONEX παρουσιάζεται ως η ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων Σύρου σε εκτέλεση της από 26/7/2018 συμφωνίας εξυγίανσης και από την άλλη, η ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ ΙΚΕ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ φέρεται να υλοποιεί το από 2018 συμφωνητικό παραχώρησης των Ναυπηγείων έναντι μηνιαίου ανταλλάγματος 100 ευρώ.

Ταυτόχρονα διατυπώνει σειρά ερωτημάτων όπως:

1 Ποιος τιμολογεί (αν τιμολογεί) τις εργασίες και υπηρεσίες του Νεωρίου την τελευταία διετία; Η υπό εξυγίανση εταιρία ως μη όφειλε ή η παραχωρησιούχος ΣΥΡΟΣ ΜΟΝ ΙΚΕ;

Ποιος εκμεταλλεύεται την επιχείρηση των Ναυπηγείων Σύρου κατά την τελευταία διετία;

Ποιος συμβάλλεται με τους προμηθευτές του Ναυπηγείου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

4 Ποιος απασχολεί τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων; Ποια εταιρία καταβάλει τις αποδοχές τους;

Έχουν οι εργαζόμενοι προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου ή με ευέλικτες μορφές εργασίας, κατά παράβαση των δεσμεύσεων;

Ποιος πλήρωσε τις αποζημιώσεις και τους καθυστερούμενους μισθούς και τι φορολογικές βεβαιώσεις δόθηκαν γι’ αυτές τις πληρωμές;

Από ποια έσοδα και από ποιες πηγές χρηματοδότησης αποπληρώνονται (αν και όπως αποπληρώνονται ) οι υποχρεώσεις που ανέλαβε εντός των προθεσμιών που έχει ορίσει η συμφωνία εξυγίανσης και συγκεκριμένα προς τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς και ΕΦΚΑ, ∆ημόσιο, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και εργαζόμενους;

Αν δεν έχουν πληρωθεί, τι ενέργειες έχουν κάνει οι τράπεζες και το ∆ημόσιο;

Ερωτήματα

Η πλευρά της Axis ζητεί από τα Αρχές να διερευνηθεί αν κατά πόσο έχουν γίνει ασφαλιστικές παραβάσεις και αν οι εργαζόμενοι κατά την περίοδο που δηλώθηκαν ως άνεργοι δεν εργάζονταν για τη ΣΥΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ ΙΚΕ, που αναφέρουν είναι συμφερόντων Βασιλείου Σαββίδη. Επίσης, να ερευνηθεί η πρακτική πληρωμής ποσών σε εργαζόμενους και στο σωματείο εργαζομένων που δεν σχετίζονται με την απασχόλησή τους, ώστε να διαπιστωθεί η νομιμότητά τους σε σχέση με τις εφαρμοστέες φορολογικές και της δωροδοκίας δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αναφορά, η ΟΝΕΧ  στο επιχειρηματικό σχέδιο που κατατέθηκε στο δικαστήριο για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης προβλεπόταν το 2019 να κάνει κύκλο εργασιών 15.100.000 ευρώ και το 2020, 23.200.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την AXIS, που επικαλείται στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2019 ο τζίρος ήταν μόλις 101.000 ευρώ.

Διαβάστε εδώ όλη την αναφορά

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοφία Μπεκατώρου: H παραγραφή δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος

Μητέρα κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης της

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις