Λιγνάδης: Τα μυστικά του μαύρου USB και η νέα απολογία του ηθοποιού

απολογία

Αθώος του… αίματος για τις δύο νέες καταγγελίες βιασμού που αντιμετωπίζει (εκείνη του ενηλίκου Δ.Μ. το 2018 και του 23χρονου σήμερα Π.Φ. το 2015) δήλωσε μέσω του απολογητικού του υπομνήματος που κατέθεσε στη 13η τακτική ανακρίτρια, Παρασκευή Μπότση, ο προφυλακισμένος ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Τι υποστηρίζει στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου – Οι συνομιλίες και μία φωτογραφία-σοκ που κατάσχεσαν οι Αρχές σε αφαιρούµενο δίσκο

Παρά το γεγονός, ακολουθώντας επιθετική και καλά μελετημένη τακτική, ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκε να απολογηθεί προφορικά ενώπιον της δικαστικής λειτουργού καταγγέλλοντας μεροληπτική στάση (!), εντούτοις μέσω του πολυσέλιδου υπομνήματος (αριθμεί 115 σελίδες) που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» προσπάθησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των δύο φερόμενων θυμάτων. Τηρώντας τη στάση της πλήρους άρνησης (όπως έκανε και στις αρχικές καταγγελίες), ο Λιγνάδης έκανε λόγο για κατασκευασμένους μάρτυρες και δήθεν θύματα τα οποία προσπαθούν να τον ενοχοποιήσουν χωρίς κανένα στοιχείο. Για τον Δ.Μ., όπως είχε κάνει και στις έγγραφες εξηγήσεις του, ισχυρίσθηκε ότι δεν τον γνωρίζει καν (!) και ότι η καταγγελία για βιασμό είναι ψευδής και υποκινούμενη από τον δικηγόρο του. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Π.Φ., τον οποίον είχε «φιλοξενήσει» στο σπίτι του για επτά μήνες, επεσήμανε ότι δεν είχε ουδεμία σεξουαλική επαφή είτε με τη συναίνεσή του είτε χωρίς!

«Φιλοξενία»

«Κάποιες ημέρες τον είχα φιλοξενήσει στο σπίτι μου, διότι μου το είχε ζητήσει, καθώς όπως μου είχε πει, το δικό του σπίτι στερούνταν ηλεκτροδότησης. Όσες φορές έμεινε στο σπίτι μου, κοιμόταν στον καναπέ του σαλονιού. Ο καταγγέλλων δεν είναι σε καμία περίπτωση θύμα βιασμού. Είναι ένας στρατευμένος μάρτυρας, ο οποίος ψεύδεται…», ανέφερε χαρακτηριστικά προσκομίζοντας στην ανακρίτρια συνομιλίες οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Συγκεκριμένα, μέσω του απολογητικού υπομνήματος ο Λιγνάδης αναφέρει ότι ενώ ο φερόμενος βιασμός έλαβε χώρα το 2015, εντούτοις στις 30 Αυγούστου 2020 επικοινώνησε μέσω Instagram με τον Π.Φ. και ο 23χρονος τον ρώτησε εάν θα ήθελε να μιλήσουν ώστε να κανονίσουν να πάνε για καφέ, όταν εκείνος θα επέστρεφε από τις διακοπές του. «Εάν πράγματι τον είχα βιάσει, δεν θα ήθελε να έχει καμία απολύτως επαφή μαζί μου, πόσω μάλλον να με συναντήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «…Από φίλος του μετατράπηκα ξαφνικά σε διεστραμμένο βιαστή του, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κανένα περιστατικό μεταξύ μας. Βέβαια η μεταστροφή αυτή μπορεί να εξηγηθεί διότι εκδηλώθηκε μετά τις σε βάρος μου ψευδείς καταγγελίες και την προσπάθεια αυτών που στράφηκαν εναντίον μου να συγκεντρώσουν ανθρώπους πρόθυμους να καταθέσουν ψευδώς σε βάρος μου ότι δήθεν βιάστηκαν από εμέ, οι οποίοι αποδέχτηκαν αυτόν τον ρόλο αποβλέποντας σε οικονομικά οφέλη».

Μάλιστα ο Λιγνάδης προσκόμισε και φωτογραφίες από αναρτήσεις στο Instagram τις οποίες φέρεται να ανάρτησε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο του 2016 ο Π.Φ., μέσω των οποίων, όπως ισχυρίζεται στο απολογητικό υπόμνημα, φαίνεται ότι το φερόμενο θύμα περνούσε καλά! «…Δεν είχε αναρτήσει φωτογραφίες από το σπίτι μου μόνο κατά τη διάρκεια που έμενε σε αυτό, αλλά και αφού αποχώρησε αποδεικνύοντας ότι αναπολούσε τις στιγμές που είχε περάσει εκεί… Εάν το σπίτι μου είχε αποτελέσει πράγματι τον τόπο τέλεσης σε βάρος του βιασμού όχι μόνο δεν θα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τους χώρους του σπιτιού μου, αλλά δεν θα ήθελε καν να τους θυμάται!», υποστηρίζει. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες βρίσκονται στη διάθεση της «Μ», ωστόσο ως γνωστόν στις συγκλονιστικές καταθέσεις που έχουμε αποκαλύψει ο Π.Φ. ισχυρίζεται ότι υπέμεινε τη σεξουαλική κακοποίηση από τον Λιγνάδη επειδή νόμιζε ότι ήταν το «αντίτιμο» που έπρεπε να πληρώσει για τη φιλοξενία που του παρείχε ο καλλιτέχνης.

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Λιγνάδης ισχυρίζεται ότι ο καταγγέλλων έμεινε για πρώτη φορά στο σπίτι του στις 16 Φεβρουαρίου 2015. «Θα πρέπει να επισημάνω ότι δεν πρότεινα να τον φιλοξενήσω, όπως αναληθώς ισχυρίστηκε, αλλά εκείνος μου ζήτησε να μείνει στο σπίτι μου, διότι στο δικό του δεν είχαν ρεύμα. Στενοχωρήθηκα για τις συνθήκες διαβίωσής του και αποφάσισα να τον βοηθήσω, καθώς μου είχε πει ότι σπούδαζε γραφιστική και ότι ήθελε να ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές του και δεν ήθελα οι συνθήκες υπό τις οποίες ζούσε να αποτελέσουν τροχοπέδη για την εξέλιξή του. Του ζήτησα μάλιστα να ενημερώσει τη μητέρα του, ούτως ώστε να λάβει τη σύμφωνη γνώμη της και εκείνος με διαβεβαίωσε ότι την ενημέρωσε και ότι συμφώνησε…», επεσήμανε.

Βιασμοί

Σε ό,τι αφορά τους φερόμενους βιασμούς για τους οποίους κατέθεσε ο Π.Φ. σε ανακρίτρια αλλά και εισαγγελέα, ο Λιγνάδης ισχυρίζεται ότι ουδέποτε έλαβαν χώρα. «Ως προς την πρώτη φορά που υποτίθεται ότι τον βίασα, φέρομαι να προσπαθώ να τον διεγείρω, γλείφοντάς του το αυτί. Ένας βιαστής όμως δεν προσπαθεί να διεγείρει το θύμα του καθώς ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη δική του ικανοποίηση… Μάλιστα σύμφωνα με εκείνον μετά την ολοκλήρωση της πράξης τον ρώτησα τι είχε. Κάποιος όμως που έχει διαπράξει το αδίκημα του βιασμού, γνωρίζει ακριβώς τι κακό έχει προκαλέσει στον βιασθέντα, καθώς έχει αντιληφθεί ότι ο βιασθείς δεν επιθυμούσε τη σεξουαλική επαφή και δεν τον ρωτά τι έχει!!!», αντέτεινε. Ο δεύτερος βιασμός φέρεται να τελέστηκε στις 15 ή 16 Μαρτίου και σύμφωνα με την περιγραφή του Π.Φ. ήταν συγκλονιστικά απεχθής.

Ο τότε ανήλικος κατέθεσε ότι ήταν ξαπλωμένος με έναν φίλο του στο κρεβάτι του ηθοποιού, όταν ο Λιγνάδης διείσδυσε με βία στον πρωκτό του, ενώ όταν ικανοποίησε τις σεξουαλικές ορμές του φέρεται να βγήκε από το δωμάτιο και να πήγε στο σαλόνι όπου έκατσε μαζί με τους Σ.Σ. και Τ.Μ. Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιγραφή δεν αντέχει στη λογική. «Εάν πράγματι είχα βιάσει τον καταγγέλλοντα θα είχε σίγουρα αντιδράσει ο φίλος του και δεν θα έφευγε από το δωμάτιο. Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να καλέσει σε βοήθεια τους άλλους δύο ώστε όλοι μαζί να παρέμβουν. Ο καταγγέλλων για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν αντέδρασε προέβαλε ότι τάχα δεν μπορούσε λόγω της σωματικής του διάπλασης και της κατανάλωσης αλκοόλ. Βέβαια σε κανένα σημείο της κατάθεσής του δεν ανέφερε ότι με τον φίλο του είχαν καταναλώσει αλκοόλ! Πρόκειται για μια προσθήκη που έκανε στην κατάθεσή του για να δικαιολογήσει τη στάση του».

Σημειώνεται πάντως ότι ο φερόμενος αυτόπτης μάρτυρας του βιασμού, φίλος του καταγγέλλοντος, ο Α.Τ. αδειάζει τους ισχυρισμούς Λιγνάδη καθώς με κατάθεση που έδωσε (στις 18 Ιουνίου 2021 στην ανακρίτρια) ανέφερε ότι είδε τη σκηνή του βιασμού! Όπως είπε, είδε τον Λιγνάδη να κατεβάζει το παντελόνι και το εσώρουχο του Π.Φ. και να διεισδύει στον πρωκτό του!

απολογία απολογία

Διαφωνία

Σημειώνεται ότι η νέα παρουσία Λιγνάδη, την Πέμπτη, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευέλπιδων έληξε με περιπετειώδη τρόπο, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας διαφώνησαν εάν πρέπει να του επιβληθεί εκ νέου ο όρος της προσωρινής κράτησης για καθαρά νομικούς λόγους. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας κ. Αντώνης Ελευθεριάνος έκρινε ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες αφορούν διαφορετικές υποθέσεις και ζήτησε να εκδοθεί νέο ένταλμα προσωρινής κράτησης. Απεναντίας, η ανακρίτρια είχε την άποψη ότι πρόκειται για την ίδια υπόθεση βιασμών και δεν χωρεί δεύτερη προφυλάκιση. Πλέον τον λόγο έχει το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί άμεσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του στο κτίριο 9 των δικαστηρίων ο Λιγνάδης συνοδευόταν από τον αδελφό του, Γιάννη, μια φίλη του και τον δικηγόρο του, Αλέξη Κούγια.

Φωτογραφία-σοκ στο κατασχεμένο «στικάκι»

Ευρήματα τα οποία σοκάρουν βρέθηκαν στο κατασχεμένο USB, μάρκας Kingston, το οποίο κατασχέθηκε σε μια στυλοθήκη στο διαμέρισμα του Λιγνάδη. Από τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι στο στικάκι ήταν αποθηκευμένες εκατοντάδες συνομιλίες του ηθοποιού με άνδρες, η ηλικία των οποίων δεν μπορεί να προσδιορισθεί. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν τη χρονική περίοδο 2011-2012 και τις σημαντικότερες, όπως καταγράφονται στην έκθεση κατάσχεσης, τις είχε αποκαλύψει η «Μ». Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι ανάμεσα στα άλλα αρχεία ο ηθοποιός είχε αποθηκεύσει και τη φωτογραφία ενός εμφανώς ανήλικου αγοριού, ο οποίος επεδείκνυε στην κάμερα απόκρυφα μέρη του σώματός του. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένας από τους δικηγόρους που στηρίζει την κατηγορία αναμένεται να αιτηθεί στην ανακρίτρια τη διερεύνηση του συγκεκριμένου αρχείου, καθώς εικάζει ότι αποτελεί ισχυρό αποδεικτικό μέσο για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη στον Λιγνάδη για κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων!

Τα µυστήρια της ανάκρισης

Ασφαλείς πληροφορίες της «Μ» αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα η τακτική ανακρίτρια αναμένεται να κλείσει τον φάκελο της δικογραφίας Λιγνάδη, ο οποίος στη συνέχεια θα σταλεί στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η παραπομπή του ή όχι στο ακροατήριο. Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ανακριτική διαδικασία οφείλει να συνεχιστεί προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι η πλευρά Λιγνάδη παραπονείται επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της, όπως η αυτοψία στο ξενοδοχείο της Επιδαύρου αλλά και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τα φερόμενα θύματα.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχει ικανοποιηθεί και το βασικό αίτημα των δικηγόρων των θυμάτων, το οποίο μάλιστα έχει υποβληθεί δύο φορές και αφορά την άρση του απορρήτου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Messenger, Viber κ.τ.λ.). Ως γνωστόν, στις καταθέσεις των φερόμενων θυμάτων υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές για τις επικοινωνίες που φέρεται να είχε ο ηθοποιός κυρίως μέσω Messenger, ενώ και ο Π.Φ. στην ανακρίτρια ισχυρίσθηκε ότι ο Λιγνάδης του παρέδιδε «μαθήματα» για το πώς θα αλιεύει νεαρούς εραστές, χωρίς όμως να φωτογραφίζει σημεία του σπιτιού που θα τον εκθέτουν! Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υπόθεσης έχουν σημειωθεί μια σειρά από ενέργειες οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν είτε ως πλημμελείς είτε ως ετεροχρονισμένες! Παραδείγματος χάρη, ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως τότε να διαταχθεί έρευνα στο διαμέρισμα και το αυτοκίνητό του. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την προφυλάκιση και αποδείχθηκε προβληματική, καθώς δεν ερευνήθηκε το υπόγειο της πολυκατοικίας, αλλά ούτε η ταράτσα!

Μετά την αποκάλυψη της «Μ» οι Αρχές έκαναν νέες έρευνες αποκτώντας πολύτιμο υλικό. Την ίδια στιγμή το κινητό του ηθοποιού βρισκόταν για πολλές ημέρες στην κατοχή του αδελφού του Γιάννη, απ’ όπου κατασχέθηκε εκ των υστέρων! Από τις 6 Φεβρουαρίου 2021, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά τη συνέντευξη-κόλαφο του Ν.Σ. ο οποίος τον φωτογράφιζε ως τον κακοποιητή του μέχρι και τα τέλη του ίδιου μήνα, ακόμη και μετά την προφυλάκιση, ο ηθοποιός αλλά και το περιβάλλον του είχαν άπλετο χρόνο να εξαφανίσουν τυχόν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως θα επιβάρυναν τη θέση του. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο φορητός υπολογιστής που κατασχέθηκε είχε αγοραστεί στις 2 Φεβρουαρίου 2021, ενώ δηλαδή υπήρξε έντονη φημολογία περί εμπλοκής του Λιγνάδη στο ελληνικό #MeToo.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις