Λιγνάδης: “Μετά την παραίτησή μου, έμεινα δυο ημέρες στην Κούρκουλα και μετά σε φίλο στο Αιγάλεω”. Το σκεπτικό της προφυλάκισης

Λιγνάδης

Στις 01.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μαραθώνιας απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη ενώπιον της 19ης τακτικής ανακρίτριας. Εκείνη την ώρα εισαγγελέας (κ. Ελευθεριάνος) και ανακρίτρια (κυρία Μπότση) αποφάσισαν ότι ο γνωστός σκηνοθέτης πρέπει να τεθεί προσωρινά κρατούμενος καθώς προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής.

Ο εισαγγελικός και η δικαστικός λειτουργός αντιμετώπισαν έναν άνθρωπο ο οποίος εμφανίστηκε καταβεβλημμένος και “ενοχικός”. Χρησιμοποιόντας την οξύνεια πνεύματος που τον διακρίνει αλλά και την ευγλωττία που έχει, ηθοποιός ον, προσπάθησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο. Παρότι και μέσω του υπομνήματος αλλά και μέσω της προφορικής απολογίας αρνήθηκε τις πράξεις του βιασμού που τον βαραίνουν, δεν κατάφερε να πείσει ότι δεν τέλεσε τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται. Οι λειτουργοί της Θέμιδος δεν πείστηκαν ούτε από το άλλοθι που εμφάνισε ο κ. Λιγνάδης ότι δηλαδή το 2010 βρισκόταν στην Αίγυπτο και το 2015 στην Ιθάκη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ως μάρτυρες (για την Ιθάκη) προτάθηκαν και κατέθεσαν η Ελένη Κούρκουλα (πρώην υπουργός), ο θεατρικός επιχειρηματίας, Διονύσης Παναγιωτάκης, ένας δικηγόρος ο οποίος ήταν συμμαθητής του αδερφού του, μια συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων η ανηψιά της οποίας είναι παντρεμένη με τον αδερφό του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και ο αδερφός του Ιωάννης-Ηλίας Λιγνάδης.

Το σκεπτικό

Μετά το πέρας της απολογίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων η διάσκεψη μεταξύ εισαγγελέα και ανακρίτριας κράτησε μόλις 50 λεπτά! Αμέσως μετά, ακριβώς στις 01.30, ομόφωνα κατέληξαν ότι ο κ. Λιγνάδης πρέπει να κρατηθεί καθώς εάν αφενόταν ελεύθερος θα μπορούσε να διαπράξει συγκεκριμένα αδικήματα. Οι λειτουργοί της Θέμιδος έκαναν λόγο για “επανηλλειμένη τέλεση της πράξης, συστηματική προσέγγιση των θυμάτων, μεθοδική καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, μη πλήρη σχηματισθείσα βούληση των παθόντων προς ικανοποίηση της γεννετήσιας ορμής του, αλλά και την έλλειψη αναστολής προς επανάληψη της πράξης παρά τις συνέπειες που επέφερε στην προσωπικότητα των αμέσως προηγούμενων θυμάτων”. Είναι ενδεικτικό ότι στο σκεπτικό της προφυλάκισης αναφέρεται ότι εάν αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα με αυτά για τα οποία κατηγορείται.

“Που έμεινα”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στις τελευταίες γραμμές της απολογίας του ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε ότι μετά την παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο (στις 6 Φεβρουαρίου) και επειδή δεχόταν απειλές στο κινητό του από τον “Ρουβίκωνα” αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να μετακομίσει για δυο ημέρες στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα και συνέχεια στο σπίτι ενός φίλου του Ι.Ρ. στο Αιγάλεω μέχρι και την ημέρα που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης. “Δεν μπορούσα να μείνω στον αδερφό μου γιατί φοβόμουν για την ακεραιότητα της οικογένειάς μου” είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υφυπουργός και γνωστή ηθοποιός είχε διαψεύσει ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από την σύλληψη-παράδοση ο κ. Λιγνάδης είχε βρει άσυλο στο σπίτι της. Σημειώνεται ότι και στην προφορική απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, ενώ επιτέθηκε σε μηνυτές και μάρτυρες.

  • Μην χάσετε την “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί την Κυριακή με ολόκληρη τη συγκλονιστική δικογραφία για την υπόθεση Λιγνάδη.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις