Κορυδαλλός: Στα πειθαρχεία των φυλακών οι θετικοί στον κορωνοϊό

Κορυδαλλός φυλακών

Σε κελιά κρατουμένων, φορέων κορωνοϊού, μετατρέπουν τα πειθαρχεία των φυλακών λόγω έλλειψης χώρων κράτησης ειδικών υγειονομικών συνθηκών. Κρατούμενοι που παρουσιάζουν πυρετό ή άλλα ύποπτα συμπτώματα της νόσου, μεταφέρονται στην απομόνωση και παρακολουθούνται από τους γιατρούς επισκέπτες των φυλακών.

Ήδη μεταφέρθηκαν από τις φυλακές Διαβατών στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, 11 ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς οι φυλακές της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτουν νοσοκομείο. Η μεταγωγή έγινε με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεδομένου ότι ήταν αδύνατη η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Οι προετοιμασίες στις φυλακές Κορυδαλλού απέναντι στον κορωνοϊό

Στο νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, από την περασμένη άνοιξη, η τότε διευθύντρια Μαρία Στέφη, με τη συνεργασία των γιατρών, είχαν διαμορφώσει έναν ολόκληρο όροφο, τον δεύτερο όροφο, χωρητικότητας 50 κρεβατιών, ώστε να είναι δυνατή η νοσηλεία τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού. Αλλά και στο κτήριο των φυλακών Κορυδαλλού, έχει ήδη ανακαινισθεί και διαμορφωθεί ολόκληρη πτέρυγα, για να επεκταθούν οι χώροι, που μπορούν να κρατηθούν φορείς της νόσου. Πρόκειται για την πτέρυγα εκείνη, κατά την οποία στο παρελθόν κρατούνταν οι οροθετικές – κρατούμενες.

Μέχρι στιγμής βεβαιώνεται ότι στις φυλακές Κορυδαλλού δεν έχει σημειωθεί κάποιο κρούσμα, αλλά η μεταγωγή φορέων έχει προκαλέσει αναστάτωση, αν και τα μέτρα ελέγχου έχουν ενταθεί. Από την άλλη πλευρά τόσο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όσο και ολόκληρος ο νομικός κόσμος επισημαίνουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών. Η Ομοσπονδία των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων έχει καταγγείλει ότι «από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι σήμερα, κανένας μόνιμος γιατρός δεν προσλήφθηκε, όπως επίσης και ουδείς νοσηλευτής, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις 240 περίπου συναδέλφων μας κλάδου ΔΕ Φύλαξης. καθώς και πρόσληψης προσωπικού».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και συνεπώς ο ΕΟΔΥ είναι υπεύθυνος για την άμεση στελέχωση του με ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Υπενθυμίζεται ότι στις φυλακές Διαβατών έχουν ήδη βεβαιωθεί 109 κρούσματα από τα οποία τα 99 είναι κρατούμενοι ενώ ένας 70χρονος έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις