Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτική έρευνα για ασέλγειες, κακοποιήσεις και οικονομικά σκάνδαλα

Κιβωτός του Κόσμου
Κιβωτός του Κόσμου

 

• Πού οδηγεί το «ξεσκόνισμα» από Εισαγγελία, Αστυνομία και Αρχής για το Ξέπλυμα
• Στενεύει ο κλοιός για τα στελέχη της «Κιβωτού»

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις κ.λπ., που βρίσκονται στα χέρια των Αρχών και τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον πατέρα Αντώνιο και τρεις στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους με τους οποίους επικοινώνησε η «Μ», μετά τη διαρροή της προανάκρισης, η οποία πραγματοποιούνταν από το Ανηλίκων, αλλά κυρίως τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης ενός 19χρονου ο οποίος εμπλέκει τον πατέρα Αντώνιο σε ασελγείς, αρρωστημένες πράξεις, δεν υπάρχει περιθώριο. «Οι διαδικασίες πρέπει πλέον να κινηθούν άμεσα, καθώς είναι προφανές ότι όσοι εμπλέκονται θα προσπαθήσουν να σβήσουν ίχνη ή να παραποιήσουν γεγονότα», είναι η ακριβής φράση η οποία αποδίδεται σε «πηγή» που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Καταθέσεις

Μέχρι την Παρασκευή οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων που χειρίζονται πλέον αυτοπρόσωπα την υπόθεση είχαν λάβει συνολικά πέντε καταθέσεις από πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Στο στόχαστρο εκτός από την περίπτωση του 19χρονου καταγγέλλοντος έχουν μπει ακόμη δύο περιπτώσεις «περίεργων συμπεριφορών» από στελέχη της ΜΚΟ, οι οποίες προέκυψαν βάσει καταθέσεων. Οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη από την περασμένη εβδομάδα σε καθημερινή βάση εξετάζουν μάρτυρες, με στόχο την άμεση και εμπεριστατωμένη ολοκλήρωση της έρευνάς τους για να καθορίσουν τις επόμενες κρίσιμες κινήσεις τους. Η έρευνα φέρεται να εστιάζει σε περιπτώσεις τριών ανηλίκων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μιλήσουν ελεύθερα, τη στιγμή που ο πατήρ Αντώνιος φέρεται να δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

πατέρας Αντώνιος , Κιβωτός του Κόσμου

Τι ψάχνει η Οικονομική Αστυνομία

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Όταν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας μπήκαν στο κεντρικό κτίριο της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό ήταν σαν να βρίσκονταν στο λογιστήριο μιας μεγάλης επιχείρησης. «Ένας πλήρως οργανωμένος χώρος, όπως είναι και αντίστοιχα εταιρειών όπου ο υπεύθυνος υπάλληλος ήταν απόλυτα συνεργάσιμος σε ό,τι ζητήσαμε. Ουσιαστικά πήραμε τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία και κάπως έτσι θα ξεκινήσει το ‘‘ξεψάχνισμα’’ στα οικονομικά της ‘‘Κιβωτού’’ τα τελευταία χρόνια», λέει στέλεχος της Οικονομικής Αστυνομίας.

Τι είναι όμως αυτό που θα αναζητήσουν τα εξειδικευμένα στελέχη στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής; «Θα ελέγξουμε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και τους εργαζόμενους. Η οικονομική τους κατάσταση θα γίνει ‘‘φύλλο και φτερό’’ καθώς πρέπει να διαπιστώσουν αν π.χ. ένας από αυτούς έχει εμφανίσει απότομο πλουτισμό ή έχει κρύψει εισοδήματα. Αυτό βέβαια δεν είναι δεδομένο, δεν σημαίνει δηλαδή ότι υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες. Αλλά αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν», λέει με νόημα αξιωματικός της Οικονομικής Αστυνομίας.

 

Από την αρχική έρευνα των αστυνομικών φαίνεται ότι «η ‘‘Κιβωτός’’ από το 2014 μέχρι σήμερα διαχειρίζεται κάθε χρόνο περίπου 5.000.000 ευρώ τον χρόνο, ένα δηλαδή αρκετά μεγάλο ποσό. Μην ξεχνάμε όμως ότι έχει εκατοντάδες εργαζόμενους και πολλές δομές τις οποίες διατηρεί σε όλη την Ελλάδα», λέει ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας.

Επόμενο βήμα στην έρευνα των αστυνομικών θα είναι η ροή του χρήματος, κυρίως από τις δωρεές οι οποίες ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και παραχωρήσεις σπιτιών και οικοπέδων από ιδιώτες. Θα ελεγχθούν οι κινήσεις των χρημάτων μέσω τραπεζών, καθώς οι Αρχές θέλουν να διαπιστώσουν αν τα ευρώ που κατατέθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της «Κιβωτού» ή κάλυψαν προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων που τα χειρίζονταν.

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλες τις δομές της «Κιβωτού» στη χώρα και απ’ όπου χρειάζεται οι αστυνομικοί θα παίρνουν στοιχεία για την έρευνά τους. Μάλιστα δεν αποκλείεται, ανάλογα με την τροπή που θα πάρει η υπόθεση, να επισκεφθούν και άλλες φορές τις δομές ζητώντας από τους υπεύθυνους και άλλα έγγραφα. Μπορεί η υπόθεση να έχει συγκεντρώσει όλα τα «φώτα της δημοσιότητας» αλλά στην Οικονομική Αστυνομία ξέρουν, βάσει της εμπειρίας τους σε ανάλογα περιστατικά, ότι «θα χρειαστούμε περίπου δύο – τρεις μήνες μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα για τα οικονομικά θέματα και να υποβάλουμε το πόρισμά μας στην Εισαγγελία», λέει αξιωματικός που εμπλέκεται στον συγκεκριμένο έλεγχο και ο οποίος γνωρίζει ότι στο τέλος ενδεχομένως να προκύψουν και ποινικές ευθύνες για πρόσωπα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Όλοι οι φάκελοι που πήραν οι αστυνομικοί από τις δομές της Περιφέρειας, Χίο, Καλαμάτα, Κόνιτσα και Πωγωνιανή, θα μεταφερθούν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ ήδη έχουν γίνει αιτήματα προς τις τράπεζες για την παροχή στοιχείων.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνουν και άλλες έρευνες σε δομές της «Κιβωτού» ανά την Ελλάδα. Όσον αφορά τον εντοπισμό ενός όπλου στη δομή της Καλαμάτας, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινωνική λειτουργός υπέδειξε η ίδια στους αστυνομικούς πού βρισκόταν το όπλο και φέρεται να τους είπε ότι «ανακαλύφθηκε πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ενώ καθάριζαν έναν συγκεκριμένο χώρο». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «όταν το όπλο εντοπίστηκε, ενημέρωσε τους προϊσταμένους της και περίμενε τις εντολές τους για το πώς ήθελαν να ενεργήσει». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκαν σε κάδους σκουπιδιών, σε κοντινή απόσταση από το κτίριο της δομής, αποδείξεις και τιμολόγια που αφορούσαν αγορές και παροχή υπηρεσιών του τελευταίου μήνα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις