Κάθειρξη 18 ετών στον οδηγό της Porsche για το θανατηφόρο τροχαίο στη λεωφόρο Σούδας

Porsche

Τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης στον 45χρονο οδηγό της Porsche για το θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Σούδας, τα ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου 2025, με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, κατ’ εξακολούθηση οδήγηση σε κατάσταση μέθης, οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας και πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου εντός κατοικημένης περιοχής με υπερβολική ταχύτητα. Η συνολική ποινή που του επιβλήθηκε ανέρχεται σε 18 έτη κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Καμία αναγνώριση ελαφρυντικών

Η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού της ειλικρινούς μεταμέλειας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ευθύνη για την τραγική κατάληξη φέρουν και τα αρμόδια όργανα, καθώς –όπως ειπώθηκε– αν η Τροχαία είχε ενεργήσει όπως όφειλε, ο κατηγορούμενος δεν θα είχε επιστρέψει στον δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος είχε ελεγχθεί από την Τροχαία το ίδιο βράδυ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ωστόσο του επιτράπηκε να αποχωρήσει. Λίγες ώρες αργότερα, κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα στη λεωφόρο Σούδας, συγκρούστηκε μετωπικά με το όχημα του 22χρονου, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία.

Το δικαστήριο απέρριψε τόσο το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών όσο και το αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό ή για κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία τόνισε ότι ο κατηγορούμενος είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής του. Όπως υπογράμμισε, με τη συμπεριφορά του μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε «φονικό όπλο», επισημαίνοντας ότι η σύγκρουση σημειώθηκε στο ρεύμα κυκλοφορίας του θύματος και ότι ο θάνατος προκλήθηκε με αποκλειστική υπαιτιότητα του οδηγού της Porsche.

Η γραμμή υπεράσπισης

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Βασίλης Καπερνάρος, εξέφρασε τη λύπη του εντολέα του και της οικογένειάς του, αναγιγνώσκοντας δήλωση του 45χρονου. Στη δήλωση γινόταν λόγος για σοβαρές παραλείψεις των αστυνομικών οργάνων στον αρχικό έλεγχο, με την υπεράσπιση να κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος και να αποδίδει ευθύνες τόσο στην Τροχαία όσο και στην Εισαγγελία.

Οι μαρτυρίες

Καθοριστικό ρόλο στην κρίση του δικαστηρίου διαδραμάτισαν οι καταθέσεις μαρτύρων. Διασώστης του ΕΚΑΒ περιέγραψε εικόνα απόλυτης καταστροφής στο σημείο του δυστυχήματος, αναφέροντας ότι το όχημα του θύματος είχε διαλυθεί πλήρως και ότι ο 22χρονος δεν έφερε σημεία ζωής, ενώ ο οδηγός της Porsche είχε εξέλθει μόνος του από το αυτοκίνητο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε και στην κατάθεση δημοσιογράφου, ο οποίος είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τον κατηγορούμενο λίγο πριν το δυστύχημα και είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία, περιγράφοντάς τον ως επιθετικό και εμφανώς μη νηφάλιο.

Τέλος, κάτοικος της περιοχής κατέθεσε ότι είδε την Porsche να κινείται με υπερβολική ταχύτητα, ενώ ανέφερε πως ο οδηγός βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη φονική σύγκρουση.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις