Ισπανία: Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για την επιμέλεια κατοικίδιων μετά από ένα διαζύγιο

κατοικίδιων

Οι ισπανικές αρχές θα λαμβάνουν στο εξής υπόψη την ευημερία ενός κατοικίδιου στην περίπτωση που ένα ζευγάρι πάρει διαζύγιο ή χωρίσει, έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου που ενισχύει το επιχείρημα ζευγαριών που αιτούνται από κοινού επιμέλεια των ζώων τους.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τα χνάρια της Γαλλίας και της Πορτογαλίας και υποχρεώνει τους δικαστές να αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια ως ζώα με συναισθήματα και όχι ως αντικείμενα που είναι ιδιοκτησία του ενός εκ των δύο συμβίων, μία τάση που είχε αρχίσει πάντως να διαμορφώνεται πριν από την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου.

«Τα ζώα αποτελούν μέρος της οικογένειας και όταν αυτή αποφασίσει πως θα χωρίσει, η τύχη τους πρέπει να καθορίζεται με την ίδια σπουδαιότητα όπως για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας», δήλωσε η 42χρονη δικηγόρος Λόλα Γκαρθία.

Τον Οκτώβριο, δικαστής της Μαδρίτης αποφάσισε να δώσει από κοινού την επιμέλεια ενός σκύλου σε ένα ανύπαντρο ζευγάρι. Και οι δύο διεκδικούσαν νομικά την αποκλειστική επιμέλεια του τετράποδου, μετά τον χωρισμό τους. Πλέον, απολαμβάνουν τη συντροφιά του εκ περιτροπής, για έναν μήνα ο καθένας, ενώ και οι δύο είναι νομικά υπεύθυνοι για το κατοικίδιο.

Η Γκαρθία, της οποίας το δικηγορικό γραφείο, ανέλαβε την υπόθεση, θεωρεί πως η μεταρρύθμιση αποτελεί ένα τεράστιο πρώτο βήμα σε μία σειρά επερχόμενων νομικών αλλαγών αναφορικά με τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα.

Η ιδιοκτησία κατοικίδιων είναι υψηλή στην Ισπανία και η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, μεταξύ αυτών την απαγόρευση άγριων ζώων σε τσίρκο και της διακοπής της πώλησης κατοικίδιων σε καταστήματα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η χώρα παραμένει διχασμένη σε ό,τι αφορά στην παράδοση των ταυρομαχιών, ζήτημα που θεωρείται απίθανο να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι σήμερα, ένας δικηγόρος που ζητούσε την από κοινού επιμέλεια ενός κατοικίδιου, έπρεπε να αποδείξει ότι αποκτήθηκε ενώ το ζευγάρι ήταν μαζί, ενώ όποιο μέλος μιας οικογένειας είχε καταχωρήσει το κατοικίδιο είχε αυτομάτως πλεονέκτημα. Στο εξής, ο δικαστής καλείται να αποφασίσει πού θα είναι καλύτερα το κατοικίδιο, με κύριο κριτήριο την ευημερία του ζώου, εξήγησε η Γκαρθία.

Όποιος από το ζευγάρι μπορεί να επιδείξει οικονομική φερεγγυότητα ή έχει αναλάβει ήδη την επιμέλεια παιδιών, έχει περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει επίσης την επιμέλεια των κατοικίδιων, καθώς υπάρχει ένας ιδιαίτερος συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των παιδιών και των ζώων, συμπλήρωσε η δικηγόρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΝΚΑ Κρήτης: Μηνυτήρια αναφορά στον ΑΠ για διασπορά ψευδών ειδήσεων από τραπεζικούς κύκλους για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα για τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις