Ημερίδα της ΠΟΑΣΥ: «Βία και ανήλικο θύμα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο»

βία

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 η ημερίδα που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με πρόεδρο τον κ. Γερακαράκο Γρηγόρη, με θέμα «Βία και ανήλικο θύμα, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο». Συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού προβλήματος. Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενισχύσει την κοινωνική συμμαχία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ρεπορτάζ Τζένη Μάρκο

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα οι κύριοι ομιλητές ήταν η Σοφία Βαγενά Πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Π.Ο.ΑΣ.Υ, ο Άγγελος Τσιγκρής Καθηγητής Αστυνομικής Ακαδημίας Διδάκτωρ Εγκληματολογίας/Νομικός πρ. Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Παναγιώτης Παπαϊωάννου Μαχόμενος Δικηγόρος Δρ. Εγκληματολογίας και ο Νίκος Σταματογιάννης Αστυνομικός Υποδιευθυντής-Ψυχολόγος Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων.

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Οικονόμου:

Κύριες και κύριοι, το θέμα της παραβατικής συμπεριφοράς στους ανήλικους είτε ως θύματα είτε ως θύτες είναι από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μάστιγες στην εποχή μας, όχι μόνο στην χώρα μας αλλα γενικότερα στην Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περιστατικά τα οποία έχουν μια ταλάντωση τον απολύτως ανατριχιαστικό τους χαρακτήρα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της 12χρόνης στον Κολωνό και μια σειρά από άλλα ζητήματα, μέχρι πράγματα που τείνουν να αποκτήσουν χαρακτήρα «μπρουτίλας».

Επιθέσεις ανηλίκων σε ανήλικους μέσα σε σχολικούς χώρους σε στέκια που πηγαίνουν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με πάρα πολλά τέτοιου είδους περιστατικά. Η Ελληνική Αστυνομία έχει πολύ υψηλές αποδόσεις στην εξιχνίαση καθώς 9 στις 10 υποθέσεις αργότερα ή γρηγορότερα εξιχνιάζονται, εντοπίζονται οι υπαίτιοι και παραδίδονται στην ελληνική δικαιοσύνη.

Η δραστηριοποίησή μας για την καταπολέμηση του φαινομένου εστιάζεται:

• στην πρόληψη, μέσα από την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε στην παραβατική συμπεριφορά να κάνουμε την αξία μας πιο έντονη και ουσιαστική,
• στην προστασία των ανήλικων θυμάτων,
• στην αξιοποίηση της τεχνολογίας,
• καθώς, οφείλουμε να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές συνεργασίας σε επίπεδο δημοτικής αυτοδιοίκησης, σχολικής μονάδας και γονέων , όλων όσων έχουν να κάνουν με την μεγάλη αυτή ενότητα.

Κύριες και κύριοι,

Θα επιδιώξουμε να έχουμε πιο στενή και καθημερινή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκησή και με την εκπαιδευτικοί κοινότητα. Έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να προτείνουμε και να ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα ώστε να λύσουμε όλες τις πτυχές και πλευρές στο ζήτημα αυτό.

Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες :

• Βία και ανήλικο θύμα-σπάζοντας τον κύκλο της σιωπής
• Κακοποίηση Ανηλίκων- Προτάσεις και εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά και να δράσουν προληπτικά στην αντιμετώπιση επιθετικών συμπεριφορών
• Οι παράγοντες που οφείλεται η παραβατικότητα των ανηλίκων – λόγοι που προκύπτει η βία
• Το «προφίλ» του παιδόφιλου-ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης-δράσεις της ΕΛ.ΑΣ

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γεώργιος Δούβαλης, ο προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος κ. Νικόλαος Σπανουδάκης και πολλοί άλλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ενδελεχώς, για το κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Θεοδώρου Μαντά μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων: Tα στατιστικά των τελευταίων ετών αποδεικνύουν την συχνή εναλλαγή των ρόλων ανάμεσα στο θύμα και τον θύτη, ιδιαίτερα στην σχολική και παιδική ηλικία, γι’ αυτό θα πρέπει να μην εστιάσουμε τον προβληματισμό μας μόνο στο ανήλικο θύμα, αλλά και στον ανήλικο θύτη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων επιχείρησε για άλλη μια φορά να ενημερώσει την κοινωνία για το ιδιαιτέρως, αυτό ανησυχητικό φαινόμενο και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του της μάστιγας της.

βίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αντ. Ελευθεριάνου για το ΟΑΚΑ και τα στέγαστρα Καλατράβα

Θεσσαλονίκη: Σε Ειδικό Ανακριτή παραπέμφθηκαν να απολογηθούν οι πέντε συλληφθέντες για τα 585 κιλά κοκαΐνης

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις