Ιερέας με το βιτριόλι: Δηλώσεις του δικηγόρου Ανδρέα Θεοδωρόπουλου

ιερέας

Προθεσμία για να απολογηθεί συμπληρωματικά ενώπιον της 24ης ανακρίτριας στις 8 Νοεμβρίου έλαβε ο ιερέας που κατηγορείται ότι είχε ρίξει βιτριόλι σε 7 Μητροπολίτες μετά την αναβάθμιση της κατηγορίας από βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συρροή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Σε δηλώσεις που έκανε ο συνήγορος του Ανδρέας Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ιερέας κατηγορείται για βαριά σκοπούμενη βλάβη και δεν είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο δικαστικό φαινόμενο, καθώς υπάρχει σύγχυση μεταξύ των δύο υποθέσεων με βιτριόλι τόσο της Ιωάννας Παλιοσπύρου όσο και του ιερέα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «είναι νομικό ολίσθημα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών που είχαν χαρακτηρίσει αρχικά το αδίκημα βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και ύστερα από 4 μήνες προφυλάκισης του εντολέως μου θέλησαν να μετατρέψουν το κατηγορητήριο», σχολιάζοντας ότι στην περίπτωση του κατηγορητηρίου στο Μάτι που υπήρξαν 102 νεκροί δεν έγινε μετατροπή, καθώς η ανακρίτρια ζήτησε από την Εισαγγελία διερεύνηση του κατηγορητηρίου και δεν έγινε αποδεκτή.

Όσον αφορά στη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη διευκρινίζει: «έχει αλλάξει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα το 2019 και έχει προβλέψει ως αυξημένη ποινή τη βαριά σωματική κάκωση και το βιτριόλι έχει προστεθεί ανάμεσα στα μέσα, τα οποία ο νόμος υποδεικνύει ότι είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν τα στοιχεία με τα οποία η ανακρίτρια μετέτρεψε το κατηγορητήριο, ο κ. Θεοδωρόπουλος απάντησε ότι ήταν τα ίδια στοιχεία που είχε η υπόθεση με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, δηλαδή οι δύο καταθέσεις των Μητροπολιτών, διευκρινίζοντας ότι από τους 7 Μητροπολίτες μόνο οι δύο ζήτησαν την ποινική δίωξη του ιερέα.

Με αυτά τα ίδια λοιπόν στοιχεία η ανακρίτρια έκανε πρόταση στην Εισαγγελία να διευρύνει το κατηγορητήριο και έγινε δεκτή, υπενθυμίζοντας ότι ο αρχικός Εισαγγελέας ο κ. Νούλης είχε χαρακτηρίσει τη πράξη ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την απορία του για το πώς αλλάζουν αυτές οι κατηγορίες ύστερα από 4 μήνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «νομικά εγώ απορώ και όχι μόνο εγώ, διακεκριμένοι νομικοί καθηγητές του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας, ο αείμνηστος Ανδρουλάκης με τα συγγράμματα του προβλέπει ότι δεν μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω το κατηγορητήριο όταν έχει χαρακτηριστεί η πράξη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έπαιξαν ρόλο τα εργαστηριακά αποτελέσματα στη μετατροπή του κατηγορητηρίου η απάντηση ήταν αρνητική. «Βιτριόλι ήταν και βιτριόλι παραμένει, δηλαδή αν είναι 93% ή αν είναι 83% έχει καμιά διαφορά; Tο καυστικό υγρό είναι  καυστικό υγρό και παραμένει το ίδιο ισχυρό».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι κλασσική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καθώς η ρίψη του υγρού ήταν από μακριά, χωρίς να προκαλέσει κάποια θανατηφόρα βλάβη στους Μητροπολίτες. Επισημαίνει ότι είναι απορίας άξιο γιατί χωρίς να υπάρχει νεότερη πρόβλεψη του Ποινικού Κώδικα θέλουν να μετατρέψουν το κατηγορητήριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν προβλεφθεί νέος κώδικας, ο οποίος με νέο άρθρο θα προβλέπει πως το αδίκημα αυτό με το βιτριόλι είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας θα το δεχτούμε και ως νομικοί, μέχρι στιγμής είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμπάνα σε χήρα για μνημόσυνο στο σπίτι της εν μέσω καραντίνας

Ιερέας βιτριόλι: Κραυγή αγωνίας για την αλλαγή πτέρυγας στον Κορυδαλλό

Όλη η δικογραφία για τον μητροκτόνο του Αιγάλεω

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις