Η Τράπεζα της Ελλάδος προεξοφλεί απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

δανείων

Η Τράπεζα της Ελλάδος, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, προεξοφλεί απόφαση του Αρείου Πάγου εκθέτοντας τη Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Τζώρτζια Κοντράρου

Στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Νοεμβρίου 2022, αναφέρεται ρητά ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου (822/2022) που έβαλε φραγμό στις εταιρείες διαχείρισης δανείων να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς θα αρθούν τους επόμενους μήνες. (έκθεση Νοεμβρίου σελ.91).

Και ω του θαύματος, εταιρεία διαχείρισης δανείων με αίτηση της ζητεί από την Τριμελή Επιτροπή του Αρείου Πάγου να παραπέμψει το θέμα της εμπλοκής των πλειστηριασμών στην Ολομέλεια του δικαστηρίου ζητώντας να ανατραπεί απόφαση του τμήματος του ίδιου δικαστηρίου.

Η αναφορά – βεβαιότητα αυτή κατεγράφη στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος πριν ακόμη αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή του Αρείου Πάγου ή και από δικαστικό σχηματισμό του ίδιου δικαστηρίου εάν θα βρεθεί τρόπος να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια το νομικό ζήτημα που εμποδίζει τις δραστηριότητες των διαχειριστών να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Το dikastikoreportaz.gr έχει ήδη αποκαλύψει το παρασκήνιο και τις πιέσεις που δέχονται δικαστές και πολιτικός κόσμος για να ανοίξει ο δρόμος για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, ενώ προβάλλονται και επιχειρήματα του τύπου ότι η εμπλοκή θα προκαλέσει ζημιά ακόμη και στους δημοσιονομικούς δείκτες της χώρας.

Με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης πλείστα δημοσιεύματα απέδιδαν την συγκεκριμένη αναφορά σε προεξόφληση της παραπομπής της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, γεγονός που επιδίωκαν εδώ και μήνες οι νομικοί σύμβουλοι των τραπεζών, των funds και των servicers.

Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι τραπεζικοί και παρα-τραπεζικοί κύκλοι επεδίωκαν την προώθηση από την κυβέρνηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα ξεπερνούσε το εμπόδιο της δικαστικής απόφασης δίνοντας τη δυνατότητα στους διαχειριστές να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις που εν τέλει οδηγούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων. Μετά την άρνηση του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης να νομοθετήσει για να ξεπεραστεί η δικαστική απόφαση και να ανοίξει ο δρόμος για πλειστηριασμούς, το ενδιαφέρον εστράφη στη Δικαιοσύνη, από την οποία ζητείται να επανακριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και, βεβαίως, να ανατραπεί.

Με την αναφορά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το εμπόδιο της απόφασης θα αρθεί εντός των επόμενων μηνών, φαίνεται να προεξοφλείται με βεβαιότητα η απόφαση ενός δικαστικού σχηματισμού που αποτελείται από 53 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που θα ταχθούν στην πλειοψηφία τους υπέρ των εταιρειών διαχείρισης δανείων και όχι υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών.

Ο νομικός δρόμος που θα ακολουθείτο για να φτάσει η υπόθεση στην Ολομέλεια και ο εν γένει σχεδιασμός αποτέλεσε αντικείμενο πολλών επαφών και συσκέψεων ανώτατων δικαστικών λειτουργών με το νομικό κόσμο που κινείται γύρω από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαχείρισης των δανείων. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονταν μάλιστα από δεκάδες δημοσιεύματα που προεξοφλούσαν την θετική για τους διαχειριστές επίλυση του θέματος από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και εξέφραζαν την βεβαιότητα τους για τη θετική, για αυτούς, έκβαση.

Αρχικά, είδαν το φως της δημοσιότητας ισχυρισμοί ότι υπήρχαν, δήθεν, αντίθετες αποφάσεις δικαστικών σχηματισμών του Αρείου Πάγου, γεγονός ψευδές και ανυπόστατο Καμία άλλη απόφαση, εκτός της 822/22, δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα που επιλύει.

Σήμερα εμφανίζεται αίτημα χρηματοπιστωτικού φορέα προς την Τριμελή Επιτροπή να ζητάει τη σύγκλιση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί με πιλοτική δίκη για το θέμα των δικαιωμάτων των διαχειριστών δανείων. Το αίτημα υποβλήθηκε με αφορμή εκκρεμούσα υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επί υποθέσεως πτωχεύσεως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα από μηδενικά έως ελάχιστα ανάλογα αιτήματα έχουν γίνει δεκτά από τον Άρειο Πάγο. Για το λόγο αυτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η απόφαση της επιτροπής στην οποία προεδρεύει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, εάν θα γίνει δεκτό το αίτημα παραπομπής του νομικού ζητήματος στην Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Η μεθόδευση αυτή έρχεται ακριβώς την ώρα που δημοσιοποιείται και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία στη σελίδα 91 αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…παρατηρείται αύξηση της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου των ανοιγμάτων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ (σ.σ. Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) και ενίσχυση της δραστηριότητας στη δευτερογενή αγορά δανείων. Η ικανότητα των εν λόγω εταιριών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με την νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη (Σεπτέμβριος 2022) της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ματζουράνης για παρακολουθήσεις: Υπάρχει αδυναμία κτήσης ή ανάκτησης των αποδείξεων

Νέα διακοπή στη δίκη του πρώην ντράμερ των Πυξ Λαξ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις