Η ιατροδικαστική έκθεση που αποκαλύπτει τη δολοφονία του πυγμάχου Τόπαλου!

Τόπαλου

Ευρήματα-φωτιά που δικαιώνουν πλήρως τη δημοσιογραφική έρευνα της «Μ», η οποία είχε πρώτη αποκαλύψει τα δολοφονικά χτυπήματα τα οποία φέρονται να στέρησαν τη ζωή στον 15χρονο πρωταθλητή πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλο, περιέχονται στον φάκελο της δικογραφίας.

Των ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


  • Τα ευρήματα τα οποία αποδεικνύουν το τι πραγματικά συνέβη
  • Στην Εισαγγελία ο φάκελος με τις 30 καταθέσεις!

Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ιατροδικαστική έκθεση του Σωκράτη Τσαντίρη, ιατροδικαστή Πειραιά, ο οποίος εκτός από εξαντλητική έρευνα στα όργανα του άτυχου πρωταθλητή ζήτησε τη διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων ακόμη και με δείγμα τριχών για να αποδειχτεί εάν ο Τόπαλος έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες, οι οποίες ενδεχομένως προκάλεσαν το λιποθυμικό επεισόδιο που υποτίθεται ότι επέφερε τη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και μετέπειτα τον θάνατό του. Από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδος μας και υπογράφει ο καθηγητής Τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης, προκύπτει ότι ο Έλληνας πρωταθλητής δεν είχε κάνει χρήση ούτε ναρκωτικών ούτε αναβολικών ουσιών.

Νεκροψία

Τα πλέον εντυπωσιακά όμως είναι τα όσα καταγράφονται στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής του Σωκράτη Τσαντίρη, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Τόπαλου και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου 2023 και έχει ήδη παραδοθεί στις εισαγγελικές Αρχές. Από την έκθεση την οποία αποκαλύπτει η «Μ» προκύπτει ότι ο νεαρός πρωταθλητής δεν έφερε κάκωση στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτι το οποίο ουσιαστικά κατακρημνίζει το σενάριο -όπως το παρουσίασαν οι μάρτυρες- ότι λιποθύμησε στα καλά καθούμενα στις τουαλέτες του γυμναστηρίου του κ. Γιδάκου. Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, ο Τόπαλος υποτίθεται ότι βρέθηκε σε ύπτια θέση. «Ως εκ τούτου», όπως εξηγούν ερευνητές της υπόθεσης, «θα έπρεπε να εντοπισθούν κακώσεις στο πίσω μέρος του κρανίου».

Ωστόσο, από την έκθεση του Τσαντίρη δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σε ό,τι αφορά το κρανίο, ο ιατροδικαστής γράφει ότι «στα μαλακά μόρια της κεφαλής δεν διαπιστώνονται κακώσεις. Κατά την εξέτασή τους στους κροταφίτες μυς δεν διαπιστώθηκαν ευρήματα-αιμορραγικές διηθήσεις. Στα οστά του θόλου του κρανίου διαπιστώθηκε εικόνα δεξιάς κρανιεκτομής. Δεν παρατηρήθηκαν οστικές κακώσεις κεφαλής επί της σπλαχνικής μοίρας αλλά και στον θόλο και στη βάση του κρανίου». Όπερ σημαίνει, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ότι στην περίπτωση που ίσχυε το σενάριο ότι ο Τόπαλος μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής του λιποθύμησε στο μπάνιο του γυμναστηρίου, τότε θα προέκυπταν από την ιατροδικαστική έκθεση τα σχετικά ευρήματα.

Αιμάτωμα

Σημειώνεται ότι όπως έχει αποκαλύψει η «Μ», ο άτυχος πρωταθλητής έφερε βαρύ-εκτεταμένο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά που αφορούσε σχεδόν όλη την πλάγια κυρτότητα του εγκεφαλικού ημισφαιρίου ως αποτέλεσμα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πλάγιας κίνησης του εγκεφάλου. Δηλαδή το αιμάτωμα αυτό προκλήθηκε από πλάγια κίνηση του εγκεφάλου μετά από πλήγμα που δέχθηκε στα πλάγια μέρη του κεφαλιού του και συγκεκριμένα στους κροτάφους. Αποτέλεσμα ήταν, βάσει της ιατροδικαστικής έκθεσης, να ραγούν φλέβες του υποσκληρίδιου χώρου και να σχηματισθεί το αιμάτωμα, το οποίο του στέρησε τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μετά τον αγώνα με τον μποξέρ μέσα στο ρινγκ είχε τον χρόνο να βγάλει τα γάντια και τα προστατευτικά που φορούσε, να περπατήσει όρθιος λίγα μέτρα μέχρι το μπάνιο και να καταρρεύσει. Σύμφωνα με κύκλους νευροχειρουργών στους οποίους απευθύνθηκε η εφημερίδα, εάν το αιμάτωμα προκαλείτο λόγω της πτώσης, θα ήταν κυρίως «ινιακής ή μετωπιαίας» χώρας. «Η πλάγια δύναμη που ασκήθηκε στο κεφάλι του εκλιπόντος αποκαλύπτει ότι δέχθηκε μπουνιά τύπου κροσέ», σχολίαζαν σχετικά.

Προκαταρτική έρευνα

Στα χέρια της Δικαιοσύνης εδώ και λίγες ημέρες είναι το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας που είχε διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του 15χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας Βασίλη Τόπαλου. Ο νεαρός είχε βρεθεί νεκρός μέσα στην τουαλέτα του γυμναστηρίου στην Καλλιθέα λίγη ώρα μετά το τέλος της προπόνησής του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», η προκαταρκτική έρευνα είχε ανατεθεί στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας από τη στιγμή που ο νεαρός πρωταθλητής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δυστυχώς, μία ημέρα μετά την ονομαστική του εορτή τα τραύματα τα οποία είχε στο κεφάλι του τον «νίκησαν», με αποτέλεσμα να χάσει τον πιο σημαντικό αγώνα της ζωής του. Τη μάχη που έδινε ενάντια στον θάνατο.

Καταθέσεις

Στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας χειρίστηκαν την υπόθεση με πολύ μεγάλη προσοχή και εξάντλησαν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να κάνουν προκειμένου να φωτίσουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, καθώς «από την πρώτη στιγμή τίποτα δεν ήταν προφανές και όλα τα στοιχεία δεν έδειχναν ξεκάθαρα π.χ. αν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια ή για κάτι άλλο», λέει αστυνομικός που ασχολήθηκε με τον θάνατο του παιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της Ασφάλειας αντιμετώπισαν τον θάνατο του Βασίλη Τόπαλου «σαν να ήταν δικό μας παιδί, καθώς πολλοί από εμάς έχουμε γιους και κόρες στην ηλικία του», λέει αστυνομικός που πέρασε πολλές ημέρες αναζητώντας στοιχεία.

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, οι αστυνομικοί έχοντας συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία υπέβαλαν την έρευνά τους στη Δικαιοσύνη. «Πήραμε περισσότερες από 30 καταθέσεις εμπλεκόμενων προσώπων, είτε ήταν συγγενείς του, είτε συναθλητές του, είτε προπονητές, μέχρι και από τον… περιπτερά που είναι απέναντι από το γυμναστήριο», λέει αστυνομικός και συνεχίζει: «Κάποιοι κατέθεσαν και συμπληρωματικά, καθώς από την έρευνά μας προέκυπταν νέα στοιχεία και χρειαζόμασταν διευκρινίσεις. Κάναμε και μία και δύο αυτοψίες στον χώρο όπου το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς μέσα στο γυμναστήριο δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας. Αναμέναμε καιρό τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο Βασίλης δεν είχε κάνει χρήση κάποιων παράνομων ουσιών, οι οποίες ενδεχομένως να είχαν προκαλέσει την πτώση του. Εξετάσαμε κάθε πιθανό σενάριο». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», οι εξετάσεις του νεαρού πρωταθλητή δεν έδειξαν να έχει κάνει χρήση παράνομων ουσιών. Επίσης, καμία από τις δεκάδες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης νοσηλείας του, δεν έδειξε κάποιο παθολογικό πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να του είχε προκαλέσει το λιποθυμικό επεισόδιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεαρός πρωταθλητής μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως περιγράφουν και στις καταθέσεις τους οι άνθρωποι που τον ζούσαν καθημερινά,  έχαιρε άκρας υγείας, ενώ λόγω των συμμετοχών σε αγώνες οι αθλητές υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους προκειμένου να λαμβάνουν έγκριση για να ανεβαίνουν στα ρινγκ.

Διώξεις

Όμως το ερώτημα το οποίο θα απασχολήσει, από εδώ και πέρα, τις εισαγγελικές Αρχές είναι αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις. Αν δηλαδή κάποιος ευθύνεται για τον θάνατο του πρωταθλητή πυγμαχίας. Επίσης, σε πόσα άτομα θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και ειδικότερα σε τι βαθμό. Ανώτερος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, που μπορεί να γνωρίζει λεπτομέρειες από την έρευνα των Αρχών, δίνοντας μεγάλη προσοχή σε κάθε λέξη του υποστηρίζει ότι «δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Εισαγγελέα να αποφασίσει αν θα πρέπει, π.χ., να ασκήσει ποινικές διώξεις σε ένα, δύο, τρία ή περισσότερα άτομα, ή να ζητήσει η υπόθεση να μπει στο αρχείο καθώς δεν θα προκύπτουν ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένο πρόσωπο». Μάλιστα δεν αποκλείεται, μετά τα ιατροδικαστικά ευρήματα που σύμφωνα με πληροφορίες κάνουν λόγο για χτυπήματα υψηλής ταχύτητας, να ζητήσει και κάποια συμπληρωματική κατάθεση και διευκρινίσεις από τον ιατροδικαστή που έκανε τη νεκροψία και τη νεκροτομή.

Τόπαλου
Το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής και η τοξικολογική έκθεση για τον 15χρονο πυγμάχο.
Τόπαλου
Το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής και η τοξικολογική έκθεση για τον 15χρονο πυγμάχο.
Τόπαλου
Το πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής και η τοξικολογική έκθεση για τον 15χρονο πυγμάχο.

 

 


TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο πρωταθλητής πυγμαχίας στις 16 Δεκεμβρίου κατέρρευσε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου. Είχε προηγηθεί αγώνας προπόνησης με αντίπαλο έναν Γεωργιανό πυγμάχο, ο οποίος ήταν μεγαλύτερός του και με διαφορετική σωματοδομή. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση καθώς παρουσίαζε μυδρίαση, ενώ δεν είχε επαφή με το περιβάλλον.

Λόγω της κατάστασης του νεαρού πρωταθλητή, λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή του, ιατροδικαστής του Πειραιά τον εξέτασε στον θάλαμο νοσηλείας θέλοντας να έχει προσωπική γνώμη για την κατάστασή του, καθώς η ενημέρωση των γιατρών έλεγε ότι ο 15χρονος, πάρα τη γερή κράση του, ήταν πολύ δύσκολο έως απίθανο να τα καταφέρει.


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Στις ΗΠΑ εκδίδεται 45χρονος Βρετανός για εμπλοκή σε διακίνηση ναρκωτικών και μεταφοράς όπλων

ΑΠ: “Ναι” στην εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Μελίνας – “Αναίρεση για τις εντυπώσεις” λέει δικηγόρος της αναισθησιολόγου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις