Ευαισθησία και ηθική Δικαστών έσωσαν το σπίτι 73χρονης καρκινοπαθούς

κινητό

Το Εφετείο Αθηνών με την υπ΄αριθμόν 4819/2022 τελεσίδικη απόφαση ακύρωσε κατάσχεση πρώτης κατοικίας ως μέτρο ιδιαίτερης σκληρότητας και ενέργεια μη ανεκτή σύμφωνα με τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου.

Η υπόθεση αφορά μία συνταξιούχο, 73 ετών, καρκινοπαθή, η οποία άσκησε ανακοπή κατά της κατάσχεσης που της επιβλήθηκε ζητώντας την ακύρωση της. Η ίδια ήταν εγγυήτρια σε σύμβαση πίστωσης ποσού 200.000€ εταιρίας που ανήκε σε φιλικό πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος, την οποία η εταιρία δεν εξυπηρέτησε.

Η εγγυήτρια επιχείρησε, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, που αντιμετώπιζε, να καταβάλει ένα μικρό ποσό έναντι της συνολικής οφειλής. Εν τέλει η δανειακή σύμβαση καταγγέλθηκε όταν το εναπομείναν απλήρωτο κεφάλαιο ανερχόταν σε 186.824,17€.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε διαταγή πληρωμής και της ζητήθηκε να καταβάλει για κεφάλαιο το ποσό των 186.824,17€, και για τόκους το ποσό των 225.082,39€ και συνολικά ποσό 411.906,56€, στην εξόφληση των οποίων δεν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί με αποτέλεσμα να της επιβληθεί κατάσχεση στην πρώτη και μοναδική της κατοικία, ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. αξίας 157.000€. Στη συνέχεια το δάνειο πουλήθηκε από την Τράπεζα σε fund και η δίκη διεξήχθη μεταξύ της εγγυήτριας και της εντολοδόχου του fund εταιρία διαχείρισης.

Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη ότι, επρόκειτο για μια συνταξιούχο 73 ετών, διαζευγμένη με εξαιρετικά μικρά εισοδήματα – σύνταξη 457,09€, με σοβαρότατα προβλήματα υγείας μεταστατικού καρκίνου, το γεγονός ότι η ίδια προσπάθησε ακόμη και μ’ αυτά τα εισοδήματα να καταβάλλει κάποια έστω και μηδαμινά ποσά, ότι το ακίνητο αποτελούσε την μοναδική και κύρια κατοικία της καθώς και ότι δεν διενεργήθηκε ουσιαστικός έλεγχος πριν την κατάσχεση, ώστε να διαπιστωθεί, αν ο συνεγγυητής και μοναδικός εταίρος της δανειολήπτριας εταιρίας διέθετε περιουσιακά στοιχεία πρόσφορα να ικανοποιήσουν την οφειλή, έκρινε ότι η επιβολή κατάσχεσης της εν λόγω κατοικίας είναι καταχρηστική, διότι αποτελεί μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας για την συγκεκριμένη οφειλέτρια και ενέργεια μη ανεκτή σύμφωνα με τις περί δικαίου και ηθικής αντιλήψεις του μέσου κοινωνικού ανθρώπου και ακύρωσε την κατάσχεση.

Η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση κα Αριάδνη Νούκα δήλωσε ότι «Το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα κρίσιμα και προέχοντα στοιχεία της υποθέσεως έκρινε την κατάσχεση της κατοικίας της συγκεκριμένης οφειλέτριας ως πράξη που ξεπέρασε τα ακραία αξιολογικά όρια που θέτει η διάταξη της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος και βρίσκεται σε πλήρη και σημαντική δυσαναλογία με τον σκοπό που επιδιώκει. Επρόκειτο για μια σημαντική απόφαση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταδεικνύει τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης απέναντι σε επιθετικές συμπεριφορές αμφισβητούμενης
νομιμότητας που δυστυχώς στην Χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο εν λόγω πεδίο έχουν υπεραυξηθεί».

δανειολήπτρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πατρα- Κουσουλος: Δεν υπάρχει διαφωνία ιατροδικαστών για την εγκληματική ενέργεια στην Ίριδα

Δίκη για το Μάτι – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις «Πάλευα με τα κύματα και ήρθε δίπλα μου ένα ξύλο, τελικά ήταν πτώμα»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις