Έρευνα για πιθανή γενοκτονία στην Ουκρανία ξεκινάει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις από τη ερχόμενη Δευτέρα σχετικά με τους ισχυρισμούς για γενοκτονία στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του την Τρίτη, το ICJ ανέφερε ότι ξεκινάει ερευνά για «την υπόθεση σχετικά με τους ισχυρισμούς γενοκτονίας βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (Ουκρανία κατά Ρωσικής Ομοσπονδίας).

Το Κίβεο στην αίτησή του να κινήσει δίωξη κατά της Ρωσίας, αναφέρει ότι η Μόσχα έχει «ψευδώς ισχυριστεί ότι έγιναν πράξεις γενοκτονίας» στις αυτονομιστικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια κήρυξε και υλοποίησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα η Ουκρανία στην αίτηση της αρνήθηκε τους ρωσικούς ισχυρισμούς και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «σχεδιάζει πράξεις γενοκτονίας» στη χώρα.

Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, την έδρα του Δικαστηρίου, και θα αφιερωθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για την υπόδειξη των προσωρινών μέτρων, ανέφερε η δήλωση.

Όπως αναφέρει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης λόγω της πανδημίας, οι ακροάσεις την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν σε υβριδική μορφή.

Διαβάστε επίσης

Ολλανδία: Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις