Επιχείρηση Riviera: Διακινητές έφερναν μέσω Έβρου μετανάστες από την Τουρκία, τους βασάνιζαν ζητώντας λύτρα από τους συγγενείς τους

Επιχείρηση Riviera

H Συμμορία Πακιστανών, αδυσώπητων διακινητών παράτυπων μεταναστών, με μέθοδο που προκαλεί ανατριχίλα, τους βιντεοσκοπούσε, αναγκάζοντάς τους να λένε τα ονόματά τους και τη χώρα προέλευσής τους και στη συνέχεια, χτυπώντας τους, ανάγκαζαν στενούς συγγενείς τους που έβλεπαν σε βίντεο τη φρίκη που ξετυλιγόταν σε ελληνικό έδαφος, να πληρώσουν «λύτρα» για να τους απελευθερώσουν και να τους αφήσουν να αναζητήσουν την τύχη τους στα ενδότερα της χώρας μας, όπου έφθαναν σωματικά και ψυχικά ράκη!

Τα βασανιστήρια, που λάμβαναν χώρα αρκετό καιρό, έφθασαν «στα αυτιά» της Εuropol και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, αποφασίστηκε  επιχείρηση για την εξάρθρωση των κυνικών κακοποιών και στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Riviera». Ριβιέρα είναι ιταλική λέξη, που σημαίνει ακτογραμμή. Σήμερα, οι δύο πιο γνωστές ριβιέρες παγκοσμίως είναι η ιταλική Ριβιέρα (Riviera ligure ), τμήμα της ακτής της Ιταλίας στα σύνορα με τη Γαλλία και η γαλλική Ριβιέρα (Côte d’Azur), μέρος της νότιας ακτής της Γαλλίας.

Στην επιχείρηση συνελήφθησαν εννέα Πακιστανοί μέλη του σκληρού κυκλώματος, ενώ κατηγορούνται άλλοι 29 αλλοδαποί που μετείχαν σε διάφορα μέρη του σχεδίου διακίνησης και εκβιασμών με άσκηση βίας. Από την ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε ότι εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών και στην περαιτέρω παραλαβή και μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Διακινητές μεταναστών λύτρα: Από τα τέλη του 2019

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2019, ακoλουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. «Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία, «σε πρώτο στάδιο, συγκέντρωναν αλλοδαπούς τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους συνόδευαν – καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί στο ελληνικό έδαφος, από την περιοχή του Έβρου».  Στη συνέχεια τους συνόδευαν, μέσω προκαθορισμένης διαδρομής, στην περιοχή της Ροδόπης, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή πλησίον της Εγνατίας Οδού.

Διακινητές μεταναστών λύτρα: Τους βιντεοσκοπούσαν

«Εκεί», συνεχίζει η Αστυνομία «τους βιντεοσκοπούσαν να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με χρήση σωματικής βίας και απειλές, τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ανεπίσημου συστήματος χρηματικών μεταφορών (μέθοδο hawala )». Μετά την πληρωμή, μετέφεραν τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα και από εκεί – ασυνόδευτοι πλέον – κατέληγαν κατά κύριο λόγο στην Αττική και σε άλλους προορισμούς.

Διακινητές μεταναστών λύτρα: Με 130 αυτοκίνητα

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Όπως διαπιστώθηκε προέβησαν σταδιακά στην αγορά 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αγοραστική αξία των οποίων υπερβαίνει τις -700.000- ευρώ. Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,  πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και  5 επιχειρησιακά οχήματα.

Σε βάρος των 9 συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, εκβίασης, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης.

Πηγή: Πέτρος Καρσιώτης |Aphafreepress.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Κακλαμανάκης: Η νέα σεξουαλική κακοποίηση αφορά παιδί 11 ετών

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη [βίντεο & φωτο]

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις