Επιβεβαιώθηκε το dikastikoreportaz: Δρομολογήθηκε ήδη η διευκόλυνση των πλειστηριασμών με απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου

Αρείου Πάγου
Πλειστηριασμοί

 

της Τζώρτζιας Κοντράρου,

Με fust track διαδικασίες ο Άρειος Πάγος φέρνει στην Ολομέλεια το θέμα της διευκόλυνσης των διαχειριστών δανείων για να προχωρήσουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Μέσα σε ενάμιση μήνα (πρωτοφανής ταχύτητα για τον Άρειο Πάγο) το Α2 τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, με την υπ΄αριθμ.1873/22 απόφαση, και πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του Α.Π. Θεόδωρο Κανελλόπουλο, παραπέμπει στην Ολομέλεια την υπόθεση της νομιμοποίησης των διαχειριστών δανείων να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, τους οποίους είχε με άλλη, προηγούμενη απόφαση του, το ίδιο τμήμα με άλλη σύνθεση δικαστών, μπλοκάρει θεωρώντας παράνομη αυτή τη διαδικασία.

Η απόφαση με αριθμό 1873/22 ελήφθη στις 31 Οκτωβρίου, δέκα ημέρες μετά τη ρητή άρνηση του υπουργού Οικονομικών, που ανακοινώθηκε στη Βουλή να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ξεπερασθούν τα νομικά εμπόδια που προέκυπταν από προηγούμενη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου και έβαζε φραγμό στους νομικούς διωγμούς των δανειοληπτών, καθώς οι διαχειριστικές εταιρείες (funds ) δεν μπορούσαν να κάνουν δικαστικές ενέργειες εφόσον τα δάνεια τους είχαν παραχωρηθεί με το προγενέστερο νομοθετικό καθεστώς από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4354/15).

Όπως έχει αποκαλύψει το dikastikoreportaz.gr νομικοί χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πίεζαν προς κάθε κατεύθυνση να ξεπεραστεί η επίμαχη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου και θα έπρεπε να οδηγηθεί το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια προς επίλυση.

Ακριβώς αυτό το σκεπτικό αυτό υιοθετήθηκε από το Α2 τμήμα, παρά το γεγονός ότι καμία άλλη απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει ασχοληθεί και αναλύσει διεξοδικά το νομικό θέμα που έχει προκύψει περί συνδυαστικής μη εφαρμογής των δύο νόμων (3156/2003 και 4354/2015).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη μεθόδευση ακολούθησε μία από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες και έχουν παρέμβει σ΄ αυτήν όλες σχεδόν οι εταιρείες διαχείρισης των δανείων.
Ένα ακόμη στοιχείο που εμπλέκεται στην εξέλιξη της υπόθεσης είναι η αναφορά που γίνεται μέσα στην Χρηματοπιστωτική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και προεξοφλεί την επίλυση του θέματος εντός των επομένων μηνών.

Η παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια έρχεται να ενισχύσει τη βεβαιότητα που προεξοφλεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μεθόδευση αυτή διευκολύνει παράλληλα και την κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση καθώς μία δικαστική απόφαση θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για τη μη προστασία των δανειοληπτών από τη λαίλαπα των πλειστηριασμών.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις