“Έμφραγμα” στο πρωτοδικείο Αθηνών: 5.980 δικαστικές υποθέσεις αναβάλλονται κάθε μέρα λόγω lockdown

Πρωτοδικείο Αθηνών

Ρεπορτάζ: Τζόρτζια Κοντράρου

Στις 5.980 υπολογίζονται οι δικαστικές υποθέσεις που αναβάλλονται κάθε μέρα του lock down μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Όπερ σημαίνει πως για τις τρεις εβδομάδες που θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα οι αναβληθείσες υποθέσεις θα φτάσουν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 89.700 υποθέσεων.

Στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων λειτουργούν 52 ακροατήρια πολιτικά και ποινικά, Μονομελή και Τριμελή. Εκτός από τις υποθέσεις, κυρίως ποινικές, που κινδυνεύουν με παραγραφή, όλες οι άλλες αναβάλλονται αυτοδικαίως και επαναπροσδιορίζονται μήνες αργότερα.

Ωστόσο το lock down έχει και τις θετικές του συνέπειες. Δικαστές του Πρωτοδικείου Αθηνών με μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων κατάφεραν, με το προηγούμενο lock down να μειώσουν τις εκκρεμότητες τους, ενώ οι συνεπείς δικαστικοί λειτουργοί, δημοσίευσαν αποφάσεις με τον ίδιο ρυθμό που το έκαναν πάντοτε.

Ανυπολόγιστες, ωστόσο, είναι οι ζημιές του δημοσίου από τη μείωση των οικονομικών εσόδων του από τη λειτουργία των δικαστηρίων όλης της χώρας. Ολοκληρωμένη εικόνα, αναμένεται να έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο τέλος του έτους.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις