Ειδικό δικαστήριο: Τι κατέθεσαν Ζαγοραίος- Παπαγεωργίου

εισαγγελέως

Με τις μαρτυρικές καταθέσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου και του αντεισαγγελέα εφετών Ηλία Ζαγοραίου συνεχίστηκε το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

«Στην υπόθεση Novartis η δική μου εμπλοκή ήταν η έγκριση του χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων, ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Είχα εκδώσει και παραγγελία αργότερα μετά την υποβολή 16 εγκλήσεων σε βάρος τους, με την οποία ζητούσα την αποχή από την ποινική δίωξη σε βάρος τους, εφόσον είχα χαρακτηριστεί έτσι» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η Ελένη Ράικου του δεν είχε αναφέρει ποτέ παρεμβάσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο της, ενώ σχολίασε πως «το αίτημα της να αντικατασταθεί με αιφνιδίασε κι εμένα. Όπως κοινολογήθηκε το αίτημα της δε φαινόταν να αφορά σε παρεμβάσεις». Αναφερόμενος στην υπόθεση της τράπεζας Πειραιώς και την καταγγελλόμενη παρέμβαση από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είπε: «Ο κ. Αθανασίου μου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Στις αρχές Απριλίου της επόμενης χρονιάς άσκησε διώξεις. Μιλώντας με τον κ. Αθανασίου θυμάμαι ότι μου είπε «ξέρω ότι για την πορεία αυτών των υποθέσεων θέλει να γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όχι ότι άσκησε κάποια παρέμβαση ή του ζήτησε κάτι αντυπηρεσιακό. Δε δόθηκε συνέχεια στη συζήτηση. Οι προκαταρκτικές κατέληξε στο αρχείο».

Πρόεδρος: Ο Αθανασίου είπε ότι δε θα βιαζόταν να ασκήσει διώξεις. Πως σας το είπε;

Μάρτυρας: Το δικαιολόγησε από το γεγονός ότι επρόκειτο για σοβαρές υποθέσεις και τα πορίσματα ήταν μεγάλα και ήθελαν μελέτη. Εγώ το θεώρησα σωστό ως σκέψη. Ήθελε να το ψάξει περισσότερο.

«Σε εμάς δεν έγινε καμία παρέμβαση από τον υπουργό. Σε καμία υπόθεση. Θα μπορούσε να με βρει οποιαδήποτε στιγμή ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά δε με ενόχλησε ποτέ» κατέθεσε ο Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε πως όταν έφτασε η υπόθεση Σάλα στην εισαγγελία Πρωτοδικών, ο τότε Οικονομικός εισαγγελέας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Αθανασίου ζήτησε να ασκηθεί άμεσα δίωξη.

«Χρέωσα στον κ. Παπά τη δικογραφία. Με ενημέρωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αθανασίου που του είπε να ασκηθεί δίωξη. Μου είπε οτι δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να μελετήσει και του είπα ότι δεν υπάρχει θέμα. Τελικά άσκησε δίωξη έπειτα από πέντε εργάσιμες ημέρες» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι υπάκουσε τον κ. Αθανασίου;

Μάρτυρας: Έπαιξε ρόλο ότι τον πήρε τηλέφωνο, αλλά θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπάς ήταν πολύ γρήγορος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Κλοντιάνας Τσέλο: Επεισοδιακή συνεδρίαση – Κατηγόρησε δικαστές για «ρατσισμό»

ΠΑΤΡΑ: Πλήρης Δικαίωση για Κουσουλό και «ΜΠΑΜ» – Τεράστια νίκη για την Ελευθερία του Τύπου και τους Δημοσιογράφους

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις