Δίκη Τοπαλούδη: Απόρριψη των ελαφρυντικών – Ένταση στην δίκη – Αυτή είναι η οριστική απόφαση

Δίκη Τοπαλούδη: Απόρριψη όλων των ελαφρυντικών-Δεν υπήρξε μεταμέλεια παρά μόνο προσχηματική συγγνώμη. Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της Τοπαλουδη

Φοβερή ένταση είχε επικρατήσει στο μικτο ορκωτό όταν ο συνήγορος των κατηγορούμενων είπε ότι το έγκλημα δεν είναι αποτρόπαιο.

Η φράση του προκάλεσε την οργή της μάνας η οποία ξέσπασε φωνάζοντας «ντροπή» ενώ κι ο πατέρας της φώναξε εναντίον τους λέγοντας «δεν έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε και έχουν αυτά τα κωλοπαιδα, αυτό δεν είναι αποτρόπαιο»;

Ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθεσεως και 15 έτη για τον ομαδικό βιασμό, επέβαλε τελικά και ομόφωνα στους δυο κρατουμένους για τη δολοφόνια της Ελένης Τοπαλουδη.

Μετά την εκφώνηση της ομόφωνης απόφασης το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την πρόεδρο να αναφωνεί: «Παρακαλώ! Δεν είμαστε σε θέατρο!».

Παρούσες στο δικαστήριο σε ένα κλίμα απόλυτης αλληλεγγύης, βρέθηκαν εκτός από τη Μάγδα Φύσσα, οι μητέρες της Ερατούς και της Μυρτούς, μητέρες που έχασαν τις κόρες τους από τα χέρια των συντρόφων τους στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη αντίστοιχα.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή τους για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και του ομαδικού βιασμού. Σε δάκρυα ξέσπασε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλουδη, Γιαννης, ενώ η μητέρα της δεν βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα κατά την ανακοίνωση της απόφασης. Στο δικαστήριο βρέθηκαν η Μάγδα Φύσσα και ο βουλευτής Συριζα, Ν. Βούτσης προκειμένου να συμπαρασταθούν στην οικογένεια.

«Να τους καμαρώσω θέλω… θέλω να σε δω» είπε προς τον Ροδίτη κατηγορουμένου η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου μόλις ακούστηκε η απόφαση περί μη αναγνώρισης ελαφρυντικών. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που διατυπώθηκε λίγο νωρίτερα, με την εισαγγελέα να ζητά να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση και για τη χορήγηση ελαφρυντικών περιστάσεων.

Οι δυο κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός εξήγησε πως αν και οι κατηγορούμενοι πράγματι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, πλην όμως «προκύπτει πως από τον τρόπο τέλεσης, το σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η πράξη δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου, το οποίο έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

 

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας το νόμο», ενώ δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι φυγοδικούσαν επί μια βδομάδα και μόνο αφού οι αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε ομολογία. Τέλος, ως προς τη μείωση της ποινής για παραβίαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση.

Ένταση στην αίθουσα

«Είσαι υπερασπιστής του φονιά! Τι λες ρε; Ντροπή σου! Τα κωλοπαιδα, τα τέρατα άκου δεν ήταν αποτρόπαιο» ήταν μερικά από τα όσα ακούστηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας, όταν ο συνήγορος του Ροδίτη καταδικασθέντα χαρακτήρισε τη δολοφονία της Ελενης Τοπαλούδη «μη αποτρόπαιο έγκλημα».

Πρόεδρος: Έχουν και αυτοί έναν πόνο…

Συνήγορος: Και το σέβομαι όσο δεν μπορεί αν φανταστεί κανείς…

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις