Δίκη Πισπιρίγκου – Καρδιολόγος Αναστασάκης: Τα παιδιά δεν πέθαναν από καρδιολογικό νόσημα – Αγκάλιασε και μίλησε στην κατηγορούμενη

Τζωρτζίνα
Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του Νίκου Νικολετάκη

Ξεκάθαρος ότι τα παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα και ιδιαίτερα η Τζωρτζίνα δεν πέθαναν από καρδιακό νόσημα ήταν ο καρδιολόγος Αριστείδης Αναστασάκης, που επιμελήθηκε τον γονιδιακό έλεγχο που έγινε στην 9χρονη αλλά και στην Ίριδα.

Ο ίδιος ερωτώμενος για το αν υπάρχει περίπτωση το νόσημα που εκδήλωσε η κατηγορούμενη να ευθύνεται για τους θανάτους των παιδιών είπε: “Όταν έχουμε μια κατάσταση που μιλάμε για ετερωζυγωτία (φορέας μόνο ο ένας γονέας) και μια ήπια κατάσταση, τα συμπτώματα θα ήταν ήπια.

Θα είχαμε ενδείξεις γενικά. Μια βραδυκαρδία πχ.

Το γιατί καταστράφηκε το μυοκάρδιο είναι το θέμα.
Κάναμε γενετικό έλεγχο γιατί μπορεί να σταματήσεις τη μετάδοση κάποιου νοσήματος στην επόμενη γενιά.

Αγκάλιασε την Πισπιρίγκου

Ο κ. Αναστασάκης σε ένα διάλειμμα της δίκης αγκάλιασε την κατηγορούμενη και της είπε μεταξύ άλλων: “Κουράγιο, κουράγιο, με στεναχωρεί πολύ αυτή η υπόθεση”. Τη δίκη παρακολουθεί σήμερα και ο Μάνος Δασκαλάκης.

Η κατάθεση Αναστασάκη

Μ: Είμαι καρδιολόγος με εξειδίκευση στις Κληρονομικές και Σπάνιες Καρδιαγγειακές Παθήσεις από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Οι πιθανότητες κάποιο παιδί που γεννιέται να είναι φορείς γονιδίου οι γονείς χωρίς να έχουν εκδηλώσει νόσημα είναι 25%. Γι αυτό και μιλήσαμε με τον κ. Δασκαλάκη και την κ. Πισπιρίγκου για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν ευρήματα. Το καρδιογράφημα, το Χολτερ κλπ να δείξουν κάτι. Ο απινιδωτής που έβαλε πολύ σωστά ο κ. Παπαγιάννης μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία της κοπέλας μέχρι την τελική της φάση!

Πρόεδρος: Αναφέρετε στην κατάθεση σας ότι το μυοκάρδιο σταματά όταν δεν έχει ενέργεια. Πότε σταματά να πηγαίνει αίμα στο μυοκάρδιο;

Μ: Όταν σταματήσει η παροχή οξυγόνου. Τότε έχουμε πολύοργανική ανεπάρκεια. Μπορεί ένα φάρμακο να προκαλέσει διαταραχή στο αίμα και να προκαλέσει πολυοργανική ανεπάρκεια λόγω ανοξυγοναιμίας.
Φανταστείτε ένα δηλητήριο που το στέλνουμε και καταστρέφει τα κύτταρα του σώματος. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις που κάτι που μπορεί να συμβεί κεραυνοβόλα.

Πρόεδρος: Η μητέρα ήταν εφοδιασμένη με μια συσκευή που αν ακουμπήσει πάνω στο σημείο που είναι ο απινιδωτής μπορεί να δώσει τον χρόνο του συμβάντος;

Μ: Ναι. Όταν αρχίζει να υπολειτουργεί ένα σύστημα δίνει κάποια σημεία. Το ηλεκτρικό σύστημα θα καταγράψει σταδιακά κάποια πράγματα. Δεν θα γινόταν ξαφνικά. Σκεφτείτε τους παππούδες. Πρώτα θα δώσουν συμπτώματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κολωνός: Νέα κατάθεση της 12χρονης- Αναγνώρισε τον 63χρονο!

Αποκάλυψη: Η Μαλβίνα, ο Μελισσανίδης, ο Κούγιας και το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας!

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις