Δίκη Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη: Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο

Παπαγγελόπουλος

Συνεχίζεται σήμερα από το μεσημέρι για δεύτερη ημέρα η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών της δίκης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Απορρίφτηκε από το Ειδικό Δικαστήριο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, να ζητηθούν από τη Βουλή τα έγγραφα, τα οποία αποδείκνυαν ότι, όταν έγινε η κλήρωση των 19 δικαστών, που συγκροτούν την έδρα, ένας εκ των δικαστών ήταν ήδη σε αναρρωτική άδεια και παρ΄όλα αυτά συμπεριελήφθη στους υποψηφίους, για να συμπληρωθεί ο αριθμός, που απαιτούσε ο νόμος.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Υπεράσπισης Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη, να αποφασίσει αυτεπαγγέλτως το δικαστήριο εάν πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή τα έγγραφα, με τα οποία Αρεοπαγίτης Γεώργιος Κοκόρης, που έχει κληρωθεί αναπληρωματικό μελος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, δήλωσε ότι, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Οπως είπε η Πρόεδρος του ΑΕΔ κ. Ηλιοπούλου, δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτημα των συνηγόρων, καθώς η ένσταση ακυρότητας, που είχε υποβάλλει η κ. Τουλουπάκη έχει αποσυρθεί.

Το δικαστήριο συνεχίζει τη διαδικασία, προκειμένου να κριθεί, εάν θα γίνει δεκτή η παράσταση Πολιτικής Αγωγής από την επίτιμη Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι, της ασκούσε πιέσεις, ως προς το χειρισμό της υπόθεσης Βγενόπουλου.
Τι δήλωσαν οι συνήγοροι Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου

«Διαφωνούμε με την άποψη της Εισαγγελέα ότι, η Βουλή μπορεί να στείλει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, τον… περιπτερά της γειτονιάς»!

Εν τω μεταξύ, με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Εισαγγελέα Εφετών Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, την πρόταση της Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Αντεισαγγελέα ΑΠ, Ολγας Σμυρλή, που ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, που είχε υποβάλλει ο ίδιος και οι συνυπερασπιστές του, που υποστήριξαν ότι, δεν μπορεί να συγκροτηθεί νόμιμα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ο εκ των Αρεοπαγιτών Γεώργιος Κοκκόρης, που έχει κληρωθεί στη 13μελή σύνθεση τη έδρας ως ένα από τα έξι αναπληρωματικά μέλη (σ.σ. τρία από τον Αρειο Πάγο και τρία από το ΣτΕ), απουσιάζει τους τελευταίους μήνες, με αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Λίγο νωρίτερα η Εισαγγελέας της έδρας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, που δικάζει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχε προτείνει να απορριφτεί το αίτημα της υπεράσπισης, με το εξής σκεπτικό:

«Η κλήρωση αυτή γίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Επομένως η Βουλή έχει την ευθύνη, για την κλήρωση αυτή και επομένως η τήρηση της νομιμότητας εκφεύγει από την ευθύνη του παρόντος δικαστηρίου» ανέφερε η κ. Σμυρλή.

Νωρίτερα, διά στόματος του έτερου συνηγόρου υπεράσπισης της κ. Τουλουπάκη Γιάννη Μαντζουράνη, αναφέρθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ότι, αποσύρεται η ένσταση μη νομιμότητας της κληρωσης του δικαστηρίου, καθώς, όπως είπε, “η εντολέας μας επιθυμεί, να μην θεωρηθεί ότι, παρακωλύει τη διαδικασία της δίκης, επειδή επιθυμεί, επιδιώκει και θα αγωνιστεί, να αθωωθεί επί της ουσίας».

Ο κ. Μαντζουράνης τόνισε στη συνέχεια και θα υπακούσουμε στην επιθυμίας της, παρά το ότι, ο υπερασπιστής δεν μπορεί να θεωρείται βραχίονας της εντολέως του».

Στην συνέχεια ο Θέμης Σοφός δικηγόρος της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός δηλώνει πολιτική αγωγή. Επισήμανε, ο κ. Σοφός ότι η κυρία Τσατάνη έχει υποστεί ηθική βλάβη, αλλά και άμεση βλάβη από τον κ. Παπαγγελόπουλο και για το λόγο αυτό θα υποστηρίξει την κατηγορία σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Το αίτημα πολιτικής αγωγής υποστήριξε και ο δεύτερος συνήγορος της εισαγγελέως Εφετών, ο Δημήτρης Νινόπουλος.

Οι Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης, συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου, αντέδρασαν το αίτημα πολιτικής παράστασης της κυρίας Τσατάνης, χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την δήλωση, καθώς δεν έχει υποστεί άμεση ζημία και η αστική αξίωσή της έχει παραγραφεί. Ακόμη, ανέφεραν ότι η ίδια είχε αναφέρει κατά το παρελθόν ότι δεν θα δήλωνε πολιτική αγωγή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Αντέκρουσε ο κ. Σοφός τους ισχυρισμούς των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ υπήρξε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ του κ. Σοφού και του κ. Μυλωνά, καθώς ο τελευταίος διέκοπτε τον κ. Σοφό, με αποτέλεσμα να παρέμβει η πρόεδρος του δικαστηρίου αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Ο κ. Σοφός επισήμανε ακόμη ότι ναι η κυρία Τσατάνη έχει πει ότι δεν θα δήλωνε πολιτική αγωγή σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου εφόσον όμως εκείνος θα ζητούσε συγγνώμη. Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα της κυρίας Τσατάνη να δηλώσει πολιτική αγωγή και προσέθεσε ότι η κυρία Τσατάνη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από το 2018 είχε δηλώσει πολιτική αγωγή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επιχειρηματολογία του δεύτερου συνηγόρου της τέως εισαγγελικής λειτουργός ο κ. Νινόπουλος.

Το δικαστήριο διέκοψε για το μεσημέρι (3μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου 2022 και το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή για το ζήτημα εάν μπορεί η κυρία Τσατάνη να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή.

Η μεθεπόμενη συνεδρίασε του δικαστηρίου ορίστηκε η ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 (1,30 μ.μ.), όπου και θα αρχίσει η κατάθεση των πρώτων μαρτύρων.

Ο κατάλογος των 13 μαρτύρων ξεκινάει με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Novartis και έχει καταθέσει και σχετικές μηνύσεις. Ακόμη, μάρτυρες θα είναι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύης Χριστοφιλοπούλου και ακολουθούν, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατανή, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρα και Στέλιος Μανώλη, συνεργάτες το επίμαχο διάστημα της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Legal Transformation Conference

Ρόδος – Εισαγγελική πρόταση: Να μην γίνει κατηγορία για βιασμό στον Στηβ Μηλάτο!

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις