Δίκη Λιγνάδη – Μάρτυρας: «Τον είδα στην Επίδαυρο με δύο νεαρούς το τριήμερο 24-26 Ιουλίου 2015»

Λιγνάδη
Δίκη του σκηνοθέτη και ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή, Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίστηκε με καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας η δίκη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Ο φίλος του δεύτερου καταγγέλλοντος το βιασμό του, προσκόμισε στο δικαστήριο έξι φωτογραφίες, τουλάχιστον μία από τις οποίες απεικονίζει τον καταγγέλλοντα, τον κατηγορούμενο Δημήτρη Λιγνάδη και τον ίδιο στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2015, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας.

Ο κατηγορούμενος έχει ισχυριστεί ότι ποτέ δεν πήγε με τα δύο παιδιά στην Επίδαυρο και ειδικότερα το καλοκαίρι του 2015, που σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας συνέβη ο καταγγελλόμενος βιασμός, όταν το θύμα ήταν 17 ετών.

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι βρισκόταν συχνά στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, τον οποίο όπως είπε έβλεπε σαν πατρική φιγούρα, και ότι συχνά μεταξύ άλλων συνομιλούσαν για τις ερωτικές τους προτιμήσεις.

Τον βασικό ισχυρισμό του Δημήτρη Λιγνάδη, ότι τον Ιούλιο του 2015, οπότε φέρεται να έχει βιαστεί ένας 24χρονος σήμερα άνδρας, δεν βρισκόταν στην Επίδαυρο, αλλά στην Ιθάκη, επιχείρησαν να καταρρίψουν μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο.
Οι διάλογοι 

Κούγιας: Τι ημερομηνία είναι οι φωτογραφίες και πώς μπορείτε να το αποδείξετε ότι είναι αυτή την ημέρα;

Μάρτυρας: Λογικά από τις ιδιότητες από τον υπολογιστή.

Μάρτυρας: Θα προσπαθήσω.

Κούγιας: Πότε τις βρήκατε;

Μάρτυρας: Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

Κούγιας: Μέχρι τώρα λέγατε ότι ο Λιγνάδης δε σας άφηνε να βγάζετε φωτογραφίες.

Μάρτυρας: Να ανεβάζουμε.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Λιγνάδη υπέβαλε ερωτήματα στον μάρτυρα σχετικά με τις συνομιλίες του με τον καταγγέλλοντα την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2021, όταν εκείνος αποφάσισε να καταθέσει στις δικαστικές αρχές, ενώ ο μάρτυρας δέχθηκε και σειρά ερωτήσεων και από την έδρα και από την πολιτική αγωγή, σχετικά με όσα συνέβησαν το βράδυ του καταγγελλόμενου βιασμού.

Πολιτική Αγωγή: Πηγαίνατε σπίτι του κατηγορούμενου, τι κάνατε εκεί;

Μάρτυρας: Καθόμασταν, μιλάγαμε, βάζαμε ποτό, μιλούσαμε για τις προτιμήσεις μας στο ερωτικό κομμάτι…

Πολιτική Αγωγή. Εσείς ξεκινούσατε αυτές τις συζητήσεις;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος τις ξεκινούσε. Ρώτάγε ποια είναι η αγαπημένη σου στάση, τι σου αρέσει, ποια είναι η προτίμησή σου.

Πολιτική αγωγή: Δεν αισθανόσασταν άβολα;

Μάρτυρας: Στην αρχή με έκανε να αισθάνομαι άβολα.

Πολιτική Αγωγή: Του το είπατε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολιτική Αγωγή: Και εσείς απαντούσατε στις ερωτήσεις αυτές;

Μάρτυρας: Στην αρχή όχι. Ήμουν και εγώ διστακτικός. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν απλά ένας σκηνοθέτης στο θέατρο, αλλά και σκηνοθέτης στη ζωή του.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε δει άλλα ανήλικα άτομα στο σπίτι του, πέρα από τα άτομα που έχετε αναφέρει στην κατάθεσή σας;

Μάρτυρας: Ναι, δε θυμάμαι ονόματα, ήταν και κορίτσια, συνομιληκοί μου και πιο μικροί.

Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο καταγγελων του εξιστόρησε τι έγινε στην Επίδαυρο και ήταν σοκαρισμένος.

Μάρτυρας: Έτρεμε ολόκληρος. Σοκαρίστηκα. Είδα τα μάτια του, τον πίστεψα. Δε θα ερχόταν κάποιος άκυρος να μου το πει αυτό. Ήρθε ένας άνθρωπος και μου είπε την ιστορία του. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, δε βγαίνεις έξω και να το φωνάζεις.

Ηθοποιός κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ότι το τριήμερο 24-26 Ιουλίου 2015 είδε τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Επίδαυρο με δύο νεαρούς άνδρες. Ο ηθοποιός που κατέθεσε αυτοβούλως στην ανακρίτρια ανέφερε:

«Αρχικά είχα δει στα μέσα ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονταν ήταν για τον Αύγουστο του 2015, εγώ ωστόσο θυμόμουν ότι τον είχα δει τον Ιούλιο του 2015, στην Επίδαυρο. Έτσι, όταν έλεγαν για τον Αύγουστο, το άφησα. Μετά ωστόσο, όταν είδα στον Τύπο ότι ανασκεύασαν, το συζήτησα με μία γνωστή μου, και μου είπε, αν σε ενδιαφέρει να πας, σε μία εκ των συνηγόρων, την κ. Κουρτέση. Πήρα την κ. Κουρτέση, της είπα τι είχα δει και μου είπε ότι είναι σημαντικό. Της ανέφερα ότι την περίοδο εκείνη του Ιουλίου του 2015, εκείνο το τριήμερο, είδα Λιγνάδη με δύο νεαρούς» κατέθεσε ο μάρτυρας στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, είδατε κάποια πρόσωπα που συνόδευαν τον κ. Λιγνάδη στην Επίδαυρο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να αναγνωρίσω τ’ άλλα άτομα που ήταν μαζί με τον κ. Λιγνάδη.

Πρόεδρος: Είναι δύο άτομα, άγνωστα σε εσάς, που έχουν διορθώσει την ημερομηνία, δε σκεφτήκατε πού να εμπλακώ τώρα;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Και εμένα εάν μου πείτε τις ημερομηνίες τώρα, δε θα τις θυμάμαι. Θυμήθηκα διότι ήταν οι ημερομηνίες της συγκεκριμένης παράστασης. Θεώρησα ότι θα έπρεπε να το κάνω, χωρίς να ξέρω ότι ο κατηγορούμενος έχει κάνει κάτι για αυτά που κατηγορείται.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 29 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για φωτογραφίες μοντέλων που φαίνεται να κατέληξαν σε ιστοσελίδες γνωριμιών

Υπ. Δικαιοσύνης: Η μεταφορά της αργίας της 1ης Μαΐου ισχύει και για τα δικαστήρια

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις