Δίκη Κωστόπουλου: Πυρ ομαδόν της «Πρωτοβουλίας κατά γυναικοκτονιών» για εισαγγελέα Μπαξεβάνη

εισαγγελέα

«Ίσως η έκπτωση από το αξίωμα να ήταν μια δίκαιη ποινή για τον συγκεκριμένο εισαγγελέα». Με αυτά τα λόγια κατέληγε η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η «Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών» μετά την αγόρευση-πρόταση του εισαγγελέα του ΜΟΔ Στέφανου Μπαξεβάνη, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση του πρώην σκηνοθέτη του «Σασμού» Κώστα Κωστόπουλου, ο οποίος, ως γνωστόν, κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού σε βάρος της Έλενας Αθανασοπούλου.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


«Θυματοποίησε για άλλη μία φορά το θύμα», καταγγέλλει το μέλος του συλλόγου, Ιλεάνα Σακκά.
Η σκληρή ανακοίνωση και η παρέμβαση στον Άρειο Πάγο.


Στην πρότασή του ο εν λόγω εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει την απαλλαγή του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών. Η πρότασή του, όπως και στην περίπτωση του Ηλία Μίχου, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς μεταξύ άλλων ο κ. Μπαξεβάνης επισήμανε ότι τόσο το θύμα όσο και οι μάρτυρες που κλήθηκαν και κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία (Κατερίνα Διδασκάλου κ.ά.) θεωρούνται αναξιόπιστοι, ενώ ο κ. Κωστόπουλος επί μία πενταετία ζημιώθηκε επαγγελματικά εξαιτίας της συγκριμένης υπόθεσης.

«Απαράδεκτες εκφράσεις»

Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η Ιλεάνα Σακκά, μέλος της «Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών», επισημαίνει ότι μέσω της εισαγγελικής πρότασης το θύμα θυματοποιήθηκε για ακόμη μία φορά!

«Μετά το ξέσπασμα του #MeToo και στη χώρα μας αρκετές γυναίκες βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν βιασμούς και κακοποιήσεις και να φθάσουν μέχρι το δικαστήριο, όπου η απονομή του δίκαιου θεωρείται δεδομένη», λέει και συνεχίζει: «Δυστυχώς, όμως, αρκετοί, αρκετές δικαστικοί λειτουργοί, όπως και ο κ. Μπαξεβάνης, επιλέγουν να αγορεύουν με βάση την προσωπική τους άποψη, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και την σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τρανταχτά αποδεικτικά στοιχεία και την κείμενη νομοθεσία, είτε την εθνική είτε τη διεθνή. Και βέβαια υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις που κοσμούν το δικαστικό σώμα και αποδίδουν δικαιοσύνη με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τα αποδεικτικά στοιχεία.
Ο κ. Μπαξεβάνης θεώρησε ότι έπρεπε να θυματοποιήσει για ακόμα μία φορά το θύμα με απαράδεκτες εκφράσεις κατά την αγόρευσή του».

Όπως επισημαίνει, η άποψη που εξέφρασε ο εισαγγελικός λειτουργός ότι η καταγγελία περί βιασμού δεν ευσταθεί γιατί είναι αντίθετη στην κοινή λογική, δεν είναι σωστή. Κατά την κ. Σακκά, η συγκεκριμένη άποψη εκφράζεται από άνδρες «που διακατέχονται από αντιλήψεις ότι οι γυναίκες είναι όντα για προσωπική ευχαρίστηση και όχι ανεξάρτητες προσωπικότητες με ίδια δικαιώματα με αυτούς. Αυτή την πατριαρχική άποψη αντιπαλεύουμε οι γυναικείες οργανώσεις στηριζόμενες στην Πλατφόρμα του Πεκίνου, όπου τα γυναικεία δικαιώματα αναγνωρίστηκαν ως ανθρώπινα δικαιώματα. Εξάλλου, σχετικός νόμος προβλέπει ότι σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση θεωρείται βιασμός. Αδιάβαστο τον βρίσκω τον κ. εισαγγελέα όσον αφορά τη νομοθεσία, διαβασμένο όμως σε ξένη λογοτεχνία, φράσεις της οποίας χρησιμοποίησε κατά την αγόρευσή του για να μειώσει το θύμα».

Συμπεριφορά

εισαγγελέα
Η κ. Ιλεάνα Σακκά, μέλος της «Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών».

Επιπλέον, η κ. Σακκά θεωρεί απαράδεκτο ένας εισαγγελικός λειτουργός να σχολιάζει τη συμπεριφορά της παθούσας μετά το καταγγελλόμενο συμβάν. «Αρχικά θεωρώ απαράδεκτο να σχολιάζεται η συμπεριφορά του θύματος μετά το σοκ που υπέστη και όχι η πράξη του κατηγορουμένου. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η μετατραυματική συμπεριφορά του θύματος για να ελαφρύνει τη θέση του ο κατηγορούμενος. Κρίνεται η συμπεριφορά του κατηγορουμένου για τον βιασμό και όχι η συμπεριφορά του θύματος μετά το σοκ που υπέστη». Στο ερώτημα για ποιο λόγο χαρακτηρίζεται ως μισογυνική η αγόρευση του εισαγγελέα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Σακκά απαντά: «Μα και βέβαια. Όχι μισογυνική μόνο, αλλά μνημείο μισογυνισμού, όπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωση της ‘‘Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών’’. Έχουμε απαυδήσει πλέον από τέτοιου είδους αγορεύσεις που προσπαθούν να απαλλάξουν τους θύτες από την ευθύνη τους και να τους αποδώσουν αθώους στην κοινωνία, χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι συμβάλλουν στην άποψη των πολιτών ότι η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, ενώ τυφλά είναι μέλη του δικαστικού σώματος».

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει ότι με συνοδευτικό έγγραφο απεστάλη η ανακοίνωση-κόλαφος σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον Άρειο Πάγο, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «Και αυτό γιατί στην ανακοίνωσή μας ζητούμε την έκπτωση του κ. Μπαξεβάνη από το αξίωμα του εισαγγελέα και από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να πράξει τα πρέποντα εναντίον του εισαγγελέα για την προσβολή στο επάγγελμα του/της ηθοποιού. Είμαστε εδώ και συγκροτήσαμε 24 γυναικείες οργανώσεις την ‘‘Πρωτοβουλία κατά των γυναικοκτονιών’’ και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις γυναίκες-θύματα μέχρις ότου η πολιτεία και η κοινωνία σταματήσουν να θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες. Υπερασπιζόμαστε την ισότητα των φύλων και την τήρηση των υπαρχόντων νόμων», καταλήγει.

 

 

εισαγγελέα
Το πρωτοσέλιδο της 14/1/24 της «Μ» που ανέδειξε πρώτη το θέμα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκη Βασιλείου: Η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ στο σκάνδαλο με τις ψευδείς γνωματεύσεις προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο!

«Ηχηρή» απουσία εκπροσώπου της ΝΔ από τη συνέντευξη Τύπου της Καρυστιανού

Ιατροδικαστική Λαμίας: Παύση 12 μηνών στην Αποστολία Ακριβούση

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις