Δίκη για το Μάτι: «Συγγνώμη» του Νίκου Τόσκα «για τον κρατικό μηχανισμό που δεν σταμάτησε την τραγωδία»

φωτιά

Με μία «συγγνώμη για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά, που δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτήν την τραγωδία» ξεκίνησε την κατάθεση του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα ξεκίνησε η δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

«Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου και τη συγγνώμη μου για τον κρατικό μηχανισμό διαχρονικά που δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτή την τραγωδία. Υπήρχαν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, έλλειψη μέσων, πολεοδομικά προβλήματα. Παραλάβαμε το 2015 μια πολύ δύσκολη κατάσταση δημοσιονομικά και από πλευρά μέσων. Δεν είχαν σωλήνες οι πυροσβέστες. Δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε μέσα πυρόσβεσης. Υπήρχαν δυο φωτιές στα δυο άκρα της Αττικής. Είχαμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους και υπήρχε τεράστια δυσκολία για τα εναέρια μέσα. Στις 16.41 ενημερώθηκε η πυροσβεστική και στη συνέχεια με ενημέρωσαν για την πυρκαγιά. Εγώ δεν έδωσα επιχειρησιακές εντολές, παρά μόνο κάποιες προτροπές σχετικά με το να μεταφερθούν τα μέσα στο σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» είπε ο κ. Τόσκας.

Αναφερόμενος στην εκτροπή ενός ελικοπτέρου από το Νταού Πεντέλης προς τη motor oil, ο μάρτυρας ανέφερε: «Το έμαθα την επόμενη ημέρα και θύμωσα γιατί είχε δώσει εντολή όπως είπα για να παραπέμπουν σε εμένα αν δεχτούν επιχειρηματικές πιέσεις. Βέβαια αν με ρωτήσετε να έκαναν καλά με την εκτροπή, δεν το ξέρω γιατί είναι επιχειρησιακό θέμα. Έμαθα για τη motor oil την επόμενη ημέρα αλλά δε θυμάμαι από ποιον».

Πάντως, υποστήριξε πως ένας υπουργός δεν ενημερώνεται για όλα τα θέματα, παρά μόνο για τα σημαντικά και σχολίασε: «Αν βάλουμε το ενδεχόμενο πυρκαγιάς ενος διυλιστηρίου με μια φωτιά που ακόμα δεν είχε εξελιχθεί έτσι, δεν ξέρω ποιο ήταν το κριτήριο τους. Ρωτήστε τους. Εγώ την επόμενη ημέρα τους έψαχνα και καλούνταν στα δικαστήρια. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό τους».

Εισαγγελέας: Στις 27/7/2018 είχατε πει σε συνέντευξη τυπου «δε βλέπω σοβαρά επιχειρησιακά λαθη»…
Μάρτυρας: Ο τίτλος είναι αυτός που λέτε, αλλά αν διαβάσετε πιο κάτω είπα αλλά πράγματα. Προσπαθείτε εσείς μετά από 5 χρόνια τα λάθη και θα τα έβλεπα εγώ την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν στρατηγικά λαθη, επιχειρησιακά και τακτικά λαθη. Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη επιχειρησιακά.
Εισαγγελέας: Λέτε δεν δώσατε επιχειρησιακά εντολές, αλλά υπάρχουν καταγεγγραμένης συνομιλίες που λένε «να ζητηθεί άδεια υπουργού».
Μάρτυρας: Για άλλες πυρκαγιές, για τον Καλαμο. Προτεραιότητες τους είχα πει να βάλουν, να μη σκορπίσουν παντού τα μέσα.
Εισαγγελέας: Ο κ. Τερζούδης λέει ότι δίνετε εντολές στο Φωστιερη, λέει ψέμματα;
Μάρτυρας: Λέει ανακρίβειες. Ο Φωστιέρης, αλλά και ο Τερζούδης με ενημέρωναν.
Εισαγγελέας: Είναι νόμιμο να παρεμβαίνει ο υπουργός;
Μάρτυρας: Αν είχατε στρατιωτικούς εδώ αντί για πυροσβέστες θα είχαν ξεσηκωθεί. Υπάρχει και κάλυψη και διαφοροποίηση. Αν είπα μη σκορπίσετε τα μέσα στον Κάλαμο σε μικρές φωτιές και στείλτε στις μεγάλες είναι καλό ή κακό;
Υποστ. Κατηγορίας: Με βάση την πολιτική ευθύνη τι σημαίνει πολιτικός υπέυθυνος;
Μάρτυρας: Εγώ είχα την πολιτική ευθύνη αλλά δεν είμαι κατηγορούμενος και αυτό έχει κριθεί.
Υποστ. Κατηγορίας:Γιατί δεν ζητήσατε από τη Βουλή να κριθείτε από τη Δικαιοσύνη;
Μάρτυρας: Νομίζω ότι το θέμα πολιτικοποιείται. Είμαι και ήμουν στη διάθεση της δικαιοσύνης κι από εκεί και πέρα δεν έχω να πω τίποτα.
Υποστ. Κατηγορίας: Επαναλαμβάνετε και σήμερα ότι δεν θα κάνατε τίποτα διαφορετικό;
Μάρτυρας: Παραιτήθηκα γιατί έχω μάθει από το στρατό και η συνείδηση μου επιβάλει ότι φταις δεν φταις, αν γίνει κάτι παραιτείσαι.
Υποστ. Κατηγορίας: Σας έπεφτε πολύ να πάρετε τηλέφωνο το υπουργείο Άμυνας να σηκώσουν σινουκ γιατί καίγεται ο κόσμος στο Μάτι;
Μάρτυρας: Τα αεροδρόμια ήταν όλα κλειστά. Επίσης το Σινουκ με αυτές τις καιρικές συνθήκες και κουβαλώντας νερό είναι πολύ δύσκολη η πτήση του.

Η κατάθεση του Νίκου Τόσκα συνεχίζεται αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιχάλης Κατσουρής: Ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτημα αποβολής της ΠΑΕ ΑΕΚ από το βήμα στη δίκη

Σπαρτιάτες – Στίγκας: Καταθέτει στην εισαγγελέα για τα όσα είπε περί «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις