Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Βουλγαρία για υπόθεση δωροδοκίας

Η πρώτη ακρόαση στο δικαστήριο μιας υπόθεσης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Βουλγαρία διεξήχθη στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο στη Σόφια, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο BTA. Ο κατηγορούμενος, ένας γενικός εμπειρογνώμονας που εργάζεται για το Βουλγαρικό Κρατικό Ταμείο Γεωργίας (SFA), κρατείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 και προσήχθη στο δικαστήριο για την πρώτη του ακρόαση για υπόθεση δωροδοκίας.

Ο κατηγορούμενος Τ. Ντ. δωροδοθήκε από τον Ι. Γκ. αγρότη και ιδιοκτήτη γεωργικής επιχείρησης. Ο Ι. Γκ. είχε υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση βάσει των προγραμμάτων και μέτρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ 2014-2020, του οποίου η διαχειριστική αρχή στη Βουλγαρία είναι το Βουλγαρικό Κρατικό Ταμείο Γεωργίας (SFA).

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του SFA, ο Ι. Γκ. δικαιούτο και να υποβάλει αίτηση και να λάβει επιδοτήσεις βάσει των μέτρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ 2014-2020. Επρόκειτο να τις λάβει τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά οι επιδοτήσεις δεν έφθασαν ποτέ.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ι. Γκ. άρχισε να ψάχνει κάποιον που θα τον βοηθούσε να λάβει τις επιδοτήσεις και ένας φίλος του έδωσε το όνομα και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του Τ. Ντ. Οι δυο τους συναντήθηκαν και ο κατηγορούμενος εξήγησε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ι. Γκ. επηρεάζοντας τους συναδέλφους του για να εγκρίνουν ταχύτερα τις πληρωμές των επιδοτήσεων, εάν ο Ι. Γκ. του κατέβαλε 5.000 λέβα (2.558 ευρώ).

Μόλις ο Ι. Γκ. έκανε τη δωροδοκία (και κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου) έλαβε σχεδόν 600.000 λέβα (306.790 ευρώ) συνολικά στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων και μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ 2014-2020 μέσω του SFA. Ο Ι. Γκ. έκανε άλλη μια δωροδοκία ύψους 5.000 λέβα προκειμένου να μην γίνουν περαιτέρω επιθεωρήσεις σε σχέση με τις επιδοτήσεις του και την εφαρμογή τους ή εάν διεξάγονταν, το πόρισμά τους να ήταν θετικό γι αυτόν.

Η δωροδοκία είναι ποινικό αδίκημα στη Βουλγαρία που τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι χρόνια και πρόστιμο έως 5.000 λέβα. Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση αναμένεται τους ερχόμενους μήνες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Διαβάστε ακόμη

Την 1η Ιουνίου αναλαμβάνει καθήκοντα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οι «αδιάφθοροι» της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Τα «μη επαρκή έγγραφα» που απεστάλησαν από την Ελλάδα για δύο εισαγγελείς

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις