Δικαστήρια: Διαδοχικές στάσεις εργασίας αύριο δικαστικών υπαλλήλων, δικαστών και εισαγγελέων

Ένωσης

Λόγω Covid-19 στάση εργασίας 9-12 θα πραγματοποιήσουν οι δικαστές και 12-3 οι δικαστικοί υπάλληλοι καθώς ξεκινούν μια συμβολική διαμαρτυρία για την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της δεύτερης και σφοδρότερης επέλασης της πανδημίας.

Κατόπιν τούτου “παγώνουν” αύριο από το πρωί τα δικαστήρια και οι δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, καθώς οι δικαστές θα ανέβουν στις έδρες το πρωί απουσία των γραμματέων, ενώ όταν επιστρέψουν στα γραφεία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι θα απέχουν από τα καθήκοντα τους οι δικαστές και εισαγγελείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Δ.Υ.Ε) οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας αποφάσισαν στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι η τελευταία ΚΥΑ των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας που καθορίζει την λειτουργία των δικαστηρίων, αγνόησε προκλητικά την υπάρχουσα κατάσταση εξάπλωσης της πανδημίας και δεν προστατεύει στο μέγιστο βαθμό όσους εμπλέκονται καθημερινά στα δικαστήρια, (δικαστικούς υπαλλήλους, δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόρους και πολίτες).

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΔΥΕ:

ΠΡΟΣ: Όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και τα φυσικά μέλη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Δ.Υ.Ε. σε έκτακτη συνεδρίαση του την Τρίτη 3/11/2020 που συνεχίστηκε και την Τετάρτη 4/11/2020 με τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και των μελών που κατοικούν εκτός Αθηνών, εκτίμησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο των Δικαστηρίων, με αφορμή την έκδοση της Κ.Υ.Α.Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/ΦΕΚ4829 Β΄/2-11-2020 και αποφάσισε ομόφωνα:

1ο)Την έκδοση ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ- ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ, απευθυνόμενης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Υγείας και τον Ε.Ο.Δ.Υ., στην οποία θα περιγράφεται η διαμορφωθείσα κατάσταση στα Δικαστήρια, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα και θα τίθενται για πολλοστή φορά προς υλοποίηση οι προτάσεις μας για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, ενόψει του εξελισσόμενου δεύτερου πιο επιθετικού κύματος της πανδημίας του κορονοϊού.

2ο)Την πραγματοποίηση συμβολικής 3ωρης Διακοπής Εργασιών σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 και κατά τις ώρες 09:00-12:00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η Κ.Υ.Α., που καθορίζει την λειτουργία των Δικαστηρίων, αγνόησε προκλητικά την υπάρχουσα κατάσταση εξάπλωσης της πανδημίας, όπως αγνόησε και τις σημαντικότερες από τις προτάσεις μας, που εάν υιοθετούντο θα εξασφάλιζαν στο μέγιστο βαθμό την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκομένων καθημερινά στις διαδικασίες των Δικαστηρίων (δικαστικούς υπαλλήλους, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, δικηγόρους, πολίτες).

Σ΄αυτή τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία, θεωρούμε ότι το σύνολο των φορέων της Δικαιοσύνης θα πρέπει να βρίσκεται σε σύμπνοια και αλληλεγγύη, προκειμένου να διεκδικήσει από την πολιτεία και τους εκπροσώπους της την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών λειτουργίας των Δικαστηρίων. Για το λόγο αυτό χαιρετίζουμε τόσο την απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος για συμβολική διακοπή συνεδριάσεων και κάθε άλλης δικαστικής διαδικασίας κατά τον ίδιο χρόνο(Παρασκευή 6/11/2020, 09:00-12:00) με την δική μας αντίστοιχη κινητοποίηση, όσο και την απόφαση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ελλάδος για συμβολική διακοπή συνεδρίασης για μισή ώρα, επίσης την ίδια ημέρα(Παρασκευή 6/11/2020).

Επίσης μας χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με σημερινή της ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι διατυπώνει διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις για την λειτουργία των Δικαστηρίων, δείχνει να κατανοεί και να συμμερίζεται τις ανησυχίες των υπολοίπων φορέων της Δικαιοσύνης και ότι το κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αφού ο επίλογος της ανακοίνωσης της αναφέρει επί λέξει: «Στα πλαίσια της αδήριτης ανάγκης για την διαρκή και ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης σε διάλογο για να διαμορφώσουμε από κοινού τις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων, σύμφωνα και με τις επιταγές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών», πρόταση την οποία προσυπογράφουμε λέξη προς λέξη.
Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Διαμάντης     

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαριάνθη Μισαηλίδου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις