Νομοθετική παρέμβαση με αναδρομική ισχύ, η οποία οδηγεί σε μείωση των οφειλών και περιορισμό του αριθμού των δόσεων για χιλιάδες δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη, προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοστεί ενιαία η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων.
Η νέα διάταξη δεν περιορίζεται στην υιοθέτηση όσων έκρινε το ανώτατο δικαστήριο, αλλά επεκτείνει τις ευεργετικές συνέπειες για τους συνεπείς οφειλέτες, δίνοντας λύση και στο ζήτημα της αναδρομικής εφαρμογής, το οποίο δεν είχε αντιμετωπιστεί ρητά από την απόφαση της Ολομέλειας.
Με τη ρύθμιση ξεκαθαρίζεται ότι οι τόκοι στις ρυθμίσεις διάσωσης της κύριας κατοικίας θα υπολογίζονται αποκλειστικά επί της μηνιαίας δόσης που έχει ορίσει το δικαστήριο και μόνο για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο καταβολών, βάζοντας τέλος σε μια πρακτική που είχε ως αποτέλεσμα υπέρμετρες επιβαρύνσεις για χιλιάδες νοικοκυριά.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα επιπλέον ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί από δανειολήπτες με ενεργές ρυθμίσεις θα αναγνωρίζονται ως αποπληρωμή κεφαλαίου, μειώνοντας το υπόλοιπο της οφειλής και, κατά συνέπεια, τον αριθμό των δόσεων που απομένουν μέχρι την εξόφληση του δανείου.
Σύμφωνα με τη διάταξη, το οικονομικό βάρος θα επιμεριστεί μεταξύ των τραπεζών και του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», ανάλογα με τα ποσά που έχει εισπράξει κάθε πλευρά, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν επηρεάζονται οι ρυθμίσεις που έχουν συναφθεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
- Για τις ενεργές ρυθμίσεις, από τις 5 Ιουνίου 2026, ο τόκος θα υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης που έχει οριστεί από το δικαστήριο και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής.
- Τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί από συνεπείς δανειολήπτες θα θεωρούνται αποπληρωμή κεφαλαίου και θα αφαιρούνται από τις τελευταίες δόσεις, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των καταβολών που απομένουν.
- Ποσά που αφορούν ρυθμίσεις οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή έχουν εκπέσει δεν θα αναζητηθούν αναδρομικά.
- Τα επιπλέον ποσά που εισπράχθηκαν από τις τράπεζες πριν από τη μεταφορά των δανείων στο πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αποδίδονται στο σχήμα κρατικών εγγυήσεων.
- Οι ρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού παραμένουν αμετάβλητες και εξακολουθούν να διέπονται από το υφιστάμενο καθεστώς.










































