Βόμβα: Μήνυση για βιασμό ανηλίκου και θανατηφόρα έκθεση κατέθεσε ο πατέρας της 16χρονης Κωνσταντίνας Αναγνώστη

Μήνυση για βιασμό ανηλίκου και θανατηφόρα έκθεση κατέθεσε χθες ο πατέρας της Κωνσταντίνας Αναγνώστη. Σύμφωνα με αυτήν άτομο που είχε εμπλοκή στο θρίλερ του θανάτου της 16χρονης την είχε βιάσει. Ακόμα κατηγορείται στενός συγγενής του κοριτσιού για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο. Την κατάθεση της  μήνυσης επιβεβαίωσε με ανάρτηση του στο Facebook ο Στέλιος Σούρλας , ένας από τους δύο δικηγόρους του Γιώργου Αναγνώστη.

Αποκλειστικό

του Νίκου Νικολετάκη

 

Στη μήνυση υπάρχει μία ένορκη κατάθεση βόμβα ενός μάρτυρα ο οποίος μιλούσε τακτικά με τον κατονομαζόμενο ως δράστη του βιασμού. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας ,γνωστό άτομο σε αυτόν του είχε εξομολογηθεί ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη ,όπως και με άλλα μέλη της οικογένειας της!

Υπάρχει ακόμα αναφορά στα νέα ιατροδικαστικά πορίσματα που έχει στη διάθεση της η οικογένεια μέσω των τεχνικών της συμβούλων. Την επικείμενη κατάθεση μήνυσης και μερικά από τα νέα στοιχεία είχαμε αποκαλύψει αποκλειστικά στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ”.  

Σύμφωνα με τους Αλβανούς ιατροδικαστές, η ανήλικη κατέληξε από υπαραχνοειδή εγκεφαλική αιμορραγία, πράγμα που επιβεβαίωσε ο Ιατροδικαστής Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, ο οποίος όμως τη θεωρεί ως μηχανισμό και όχι αιτία θανάτου.

Η άτυχη Κωνσταντίνα

 

Ο πατέρας της ανήλικης υποστηρίζει ότι η άτυχη Κωνσταντίνα έχασε τη ζωή της στη διάρκεια ή μετά από γυναικολογική επέμβαση για άμβλωση που έκανε σε παράνομο τότε ιατρείο της πόλης, πιθανόν από χορήγηση μεγάλης ποσότητας λιδοκαΐνης. Εκτιμά ότι έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και παραθέτει μια σειρά από στοιχεία που θεωρεί ότι τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του.

Ιστορικό


Στις 14-11-2014 η νεαρή μαθήτρια, σύμφωνα με τη μητέρα της (σ.σ. έχει χωρίσει με τον πατέρα της), έφυγε από τα Γιάννενα προκειμένου να επισκεφθεί ορθοδοντικό στους Αγίους Σαράντα για τον προγραμματισμένο της έλεγχο στα ορθοδοντικά της σιδεράκια. Το κορίτσι διανυκτέρευσε στο σπίτι των γονέων της μητέρας της στο χωριό Ντερμίσι.
Γύρω στις 11 το πρωί της επομένης την παρέλαβε ο οδηγός ταξί Σ.Π. φίλος της μητέρας του κοριτσιού, και την πήγε σε κομμωτήριο στους Αγίους Σαράντα. Περίπου στις 12 το μεσημέρι η ανήλικη έφτασε στο οδοντιατρείο, όπως υποστήριξε ο ταξιτζής στην αρχική του κατάθεση, ενώ ο ίδιος την περίμενε εκεί.
Οι δύο οδοντίατροι που παρακολουθούσαν την Κωνσταντίνα στις καταθέσεις τους αναφέρουν ότι είδαν την 16χρονη γύρω στις 12.30. Η ορθοδοντικός της ρύθμισε τα λαστιχάκια στα ορθοδοντικά σιδεράκια που φορούσε, μια διαδικασία που πήρε λίγα λεπτά. Όπως κατέθεσαν και οι δύο γιατροί, δεν χορήγησαν στην ανήλικη καμία φαρμακευτική ουσία.
Το κορίτσι αποχώρησε καθ’ όλα υγιές περίπου στις 12.30 από το οδοντιατρείο συνοδευόμενο από τον φίλο της μητέρας της.
Σύμφωνα με την κατάθεση του ιδίου, ξεκίνησαν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν η ανήλικη ενώ άκουγε μουσική δίπλα στον ταξιτζή, ξαφνικά της έπεσε το κινητό, παρουσίασε απώλεια συνείδησης και τονικούς σπασμούς. Ο αυτοκινητιστής είπε ότι μετέφερε το κορίτσι αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Μεταφέρθηκε νεκρή

Στις 15.30 η άτυχη Κωνσταντίνα έφτασε νεκρή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όπως επιβεβαιώνουν τα έγγραφα του Νοσοκομείου Αγίων Σαράντα «Πέτρο Νάκο». Στην «ΜΠΑΜ» μίλησε η γιατρός Luiza Harizaj που ήταν στα επείγοντα εκείνη την ημέρα: «Η κοπέλα όταν ήρθε στο νοσοκομείο ήταν ήδη νεκρή, μπορεί και 20 λεπτά. Τα μάτια της παρέμεναν ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει πως είχε πεθάνει», τόνισε. Η γιατρός μας είπε πως στο νοσοκομείο αυτό είναι πάγια τακτική να κάνουν προσπάθεια ανάνηψης: «Σε κάθε ασθενή που έρχεται νεκρό ή ζωντανό, δίνουμε λιδοκαΐνη, ατροπίνη και αδρεναλίνη, είναι στο πρωτόκολλο. Ακόμα και μία ώρα μπορεί να κρατήσει η προσπάθεια ανάνηψης», επισήμανε. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στην Κωνσταντίνα έγινε με την εφαρμογή απινίδωσης, τη χορήγηση οξυγόνου με «αμπού», χωρίς τη διενέργεια διασωλήνωσης. Στο άτυχο κορίτσι οι γιατροί χορήγησαν αδρεναλίνη, ατροπίνη και λιδοκαΐνη. «Επειδή ήταν μικρή κοπέλα προσπαθήσαμε να κάνουμε ανάνηψη για πολλή ώρα», είπε η γιατρός.

Όπως καταγράφεται από τον γιατρό που υποδέχτηκε πρώτος την ανήλικη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών το κορίτσι ήταν:
– Χωρίς ζωτικές λειτουργίες,
– με κρύο σώμα,
– χωρίς αυτόματη αναπνοή,
– χωρίς σφυγμό,
– με διεσταλμένες κόρες,
– με κυάνωση,
– το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειξε μία ευθεία γραμμή.

Η βεβαίωση ότι η Κωνσταντίνα Αναγνώστη μεταφέρθηκε νεκρή στο νοσοκομείο υπογεγραμμένη από τη γιατρό Λουίζα Χαριζάι

Η δίκη

Στη δίκη που έγινε στις 9/5/2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο οδηγός του ταξί που είχε μεταφέρει τη 16χρονη στη γείτονα χώρα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο κατηγορούμενος δεν φέρει καμία ευθύνη για τον θάνατο της 16χρονης και κρίθηκε ομόφωνα αθώος.

Ο οδηγός ταξί που κηρύχθηκε αθώος στη δίκη που έγινε το 2019

Αντιφάσεις και παραλείψεις

Στις αρχικές τοξικολογικές οι Αλβανοί δεν ανίχνευσαν χημικές ουσίες. Στην εξέταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανιχνεύθηκε λιδοκαΐνη στο αίμα και στα ούρα της Κωνσταντίνας. Όπως είπε η επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας Βασιλική Μπούμπα, για να ανευρεθεί η ουσία αυτή στα ούρα χρειάζεται να κυκλοφορήσει σε ζώντα οργανισμό τουλάχιστον μισή ώρα.

 

Κωνσταντίνας

Το πόρισμα από τις τοξικολογικές που υπογράφει η κ. Βασιλική Μπούμπα

Στη γνωμοδότηση που έκανε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης για λογαριασμό του πατέρα της 16χρονης αναφέρει: «Η λιδοκαΐνη που ανιχνεύθηκε καθιστά απολύτως σίγουρο ότι η χορήγηση της ουσίας έλαβε χώρα όσο η ανήλικη βρισκόταν εν ζωή και ότι η Κωνσταντίνα έζησε ικανό χρονικό διάστημα, μετά τη λήψη της ουσίας, ώστε να προλάβει αυτή να μεταβολιστεί και να απεκκριθεί στα ούρα. Η δε παρουσία της σε σχετικά μικρή συγκέντρωση που βρέθηκε στα ούρα σε σύγκριση με τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στο αίμα (περί των θεραπευτικών ορίων στο αίμα με 3,89μg/mL και 8,78μg/mL λιδοκαΐνης σε σύγκριση με τα 0,49μg/mL ούρα) σημαίνει ότι ο μεταβολισμός και η απέκκριση της εν λόγω ουσίας βρισκόταν στο ξεκίνημά της και επομένως η χορήγησή της τοποθετείται στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε άμεσα λίγο πριν από τον θάνατό της, μεταξύ 12:30 και 15:30 της 15ης/11/2014», συμπληρώνει.

Ο Ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

 

Στις τοξικολογικές εξετάσεις στα Ιωάννινα δεν φάνηκε καθόλου η χρήση της αδρεναλίνης και της ατροπίνης που χρησιμοποίησαν στο νοσοκομείο, καθώς το κορίτσι ήταν ήδη νεκρό, οπότε δεν μεταβολίστηκε η ουσία. Σε άλλα περιστατικά έχει βρεθεί ατροπίνη, άρα αν υπήρχε στην Κωνσταντίνα θα την είχαμε βρει, είπε η κυρία Μπούμπα.

Σε καμία από τις νεκροψίες – νεκροτομές δεν αναγνωρίστηκε οιαδήποτε χειρουργική τομή επί της σωρού της ανήλικης που να δικαιολογεί τη χορήγηση σημαντικής ποσότητας λιδοκαΐνης.

Ο κ. Γαλεντέρης επισήμανε ότι η Κωνσταντίνα «πριν φτάσει στο νοσοκομείο βρισκόταν σε διαφορετικό νοσηλευτικό ίδρυμα, με τις κατάλληλες υποδομές ώστε να κάνει χρήση του φαρμάκου, πράγμα που είχε πει στην κατάθεσή της και η Βασιλική Μπούμπα.

Το πιθανότερο είναι η 16χρονη να έλαβε τη λιδοκαΐνη για την επίτευξη περιοχικής παρατραχηλικής αναισθησίας με σκοπό την άμβλωση», συμπληρώνει ο τεχνικός σύμβουλος.

Ο Αλβανός ιατροδικαστής που έκανε την πρώτη εξέταση στην έκθεσή του αναφέρει ότι πήρε μόνο τμήματα των οργάνων της ανήλικης για ιστολογικές εξετάσεις. Όταν όμως η σορός της Κωνσταντίνας μεταφέρθηκε στην Ελλάδα για νεκροτομή, έλειπαν ο εγκέφαλος, ο λάρυγγας με τη μισή γλώσσα, η μήτρα και όλα τα εσωτερικά γεννητικά όργανα, τα οποία κατά παραδοχή του ιατροδικαστή κ. Βουγιουκλάκη αφαιρέθηκαν με άτεχνο τρόπο. Όλως τυχαίως είναι τα όργανα τα οποία θα μπορούσαν να αποδείξουν αυτό που αναφέρει ο πατέρας της 16χρονης περί γυναικολογικής επέμβασης.

 

 

Όπως αναφέρουν οι ιατροδικαστές, δεν συνηθίζεται να αφαιρούνται η μήτρα και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα εφόσον ως αιτία θανάτου θεωρείται η εγκεφαλική αιμορραγία.

Η αφαίρεση όλης της λαρυγγικής συσκευής δεν δίνει τη δυνατότητα σε ανεξάρτητους ιατροδικαστές να διαπιστώσουν αν έγινε προσπάθεια διασωλήνωσης της Κωνσταντίνας πριν από τον θάνατό της. «Στο νοσοκομείο της Αλβανίας περιγράφεται ότι η ανήλικη δεν διασωληνώθηκε, αλλά ο αερισμός της διενεργήθηκε με αμπού. Άρα μία τέτοια εικόνα στη λαρυγγική συσκευή θα επαλήθευε ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση κατά την οποία υπέστη καρδιοαναπνευστική ανακοπή», επισημαίνει ο κ. Γαλεντέρης.

«Διαφορετικό άτομο»

Τα ιστοτεμάχια που απεστάλησαν εκ των υστέρων στο εργαστήριο ιατροδικαστικής στα Ιωάννινα παρουσίαζαν διαφορές, σαν να ανήκουν σε άλλο πρόσωπο…

«Στην πρώτη νεκροτομή τα πρώτα ιστοτεμάχια της μήτρας που εξετάστηκαν παρουσίαζαν υπερπλασία του ενδομητρίου, με οίδημα, υπεραιμία, συμφόρηση. Οι ωοθήκες παρουσίαζαν εκφύλιση.

Στη δεύτερη ιστοπαθολογική επανεξέταση των παλαιότερων δειγματοληψιών, το ενδομήτριο περιγράφεται φυσιολογικό. Τα εξεταζόμενα ιστοτεμάχια μεταξύ τους δύνανται κάλλιστα να ανήκουν
σε διαφορετικό άτομο», συμπληρώνει ο τεχνικός σύμβουλος.

Στην τρίτη ιστοπαθολογική εξέταση που πραγματοποιήθηκε «στα ελάχιστα ιστοτεμάχια που εστάλησαν από την Αλβανία το ενδομήτριο περιγράφεται ως συμβατό στην παραγωγική του φάση» αναφέρει ο Δημήτρης Γαλεντέρης (σ.σ.: Την εξέταση έκανε η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου που «ανακάλυψε» την αγενεσία φλεβόκομβου στην Ίριδα Δασκαλάκη).

Κωνσταντίνας

Το έγγραφο που υπογράφει η παθολογοανατόμος Αντιγόνη Μητσέλου

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Αναγνώστης: «Να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τον θάνατο της Κωνσταντίνας» – Καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Πάτρα: “Ώρα μηδέν” για τα κρίσιμα πορίσματα – Ελήφθη DNA από Πίσπιρίγκου – Δασκαλάκη (βίντεο)

 


Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατό λόγω κακής ποιότητας των ιστοτεμαχίων να γίνει εξέταση DNA στο εργαστήριο του Γ. Φιτσιάλου που θεωρείται ειδικό σε τέτοιες περιπτώσεις.
Από τις ιστολογικές εξετάσεις η παθολογοανατόμος καθηγήτρια στα Ιωάννινα Αντιγόνη Μητσέλου δεν βρήκε αγγειοδυσπλασία εκ γενετής ούτε σε κανένα άλλο όργανο, ούτε ανεύρυσμα. Το μόνο που εντόπισε είναι υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

«Η παρουσία ανευρύσματος σε μέγεθος ελιάς σε αγγείο του εγκεφάλου επ’ ουδενί δεν διαφεύγει από την προσοχή του ιατροδικαστή όταν εξετάζει μακροσκοπικά το συγκεκριμένο όργανο και ως εκ τούτου γεννιούνται ερωτηματικά αν το ανεύρυσμα ήταν παρόν στη νεκροτομή της 16ης/11/2014 και, αν ναι, για ποιο λόγο δεν το κατέγραψαν», συμπληρώνει ο κ. Γαλεντέρης.

Κακώσεις

Στον έλεγχο νεκρικής σορού διαπιστώνονται εκδορές ερυθρού χρώματος αριστερά στον αυχένα της Κωνσταντίνας. «Το σχήμα και η εντόπιση είναι συμβατά με τον ερεθισμό που προκαλείται από το προσκέφαλο που φέρουν οι γυναικολογικές καρέκλες», αναφέρει ο ιατροδικαστής.

Κωνσταντίνας

 

Οι εκδορές, σύμφωνα με τους Αλβανούς ιατροδικαστές, προκλήθηκαν όσο η Κωνσταντίνα ήταν εν ζωή. Αυτές δεν καταγράφηκαν στην ιατροδικαστική έκθεση του κ. Βουγιουκλάκη.

Στις 02/02/2015, κατά την επανεξέταση των στοιχείων από τη νεκροψία/νεκροτομή, καταγράφεται η παρουσία φλεβοκαθετήρα στο δεξί χέρι τυλιγμένου με λευκοπλάστη. Στη σορό υπάρχει και το σημάδι της φλεβοκέντησης που καταγράφηκε σε άλλο σημείο στον αγκώνα.

 

Ο ιατροδικαστής Βουγιουκλάκης είπε στον ανακριτή ότι για να έχει τραυματιστεί η φλέβα, αυτό θα πρέπει να έχει γίνει όταν το κορίτσι ήταν εν ζωή.

Βάσει των ευρημάτων της ακαμψίας οι Αλβανοί ιατροδικαστές εκτίμησαν ότι ο θάνατος της 16χρονης συνέβη περίπου 6 ώρες νωρίτερα από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία του ελέγχου νεκρικής σορού της Κωνσταντίνας (5-6 μ.μ.).

-Υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ώρες που περιγράφει στην απολογία του ο οδηγός ταξί σε σχέση με την πρώτη του κατάθεση, αλλά και τις καταθέσεις των υπόλοιπων που εξετάστηκαν (οδοντιάτρους, κομμώτρια, νοσοκομείο).

-Η ιατρός Luiza Harizaj είπε στην «Μ» ότι ο οδηγός ταξί είχε ενημερωθεί ότι η Κωνσταντίνα ήταν ήδη νεκρή. Στη δίκη ο τότε κατηγορούμενος είπε ότι δεν γνώριζε αν η 16χρονη είχε πεθάνει. Ιατροδικαστής από τα Τίρανα αναφέρει ότι «η είσοδος στον κόλπο της θανούσας είναι ελεύθερη χωρίς παρουσία του παρθενικού υμένα», πράγμα που αναφέρει και ο ιατροδικαστή

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις