Αυξήσεις μαμούθ στους δικαστές

κινητό

Αυξήσεις μαμούθ σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση στους δικαστικούς λειτουργούς.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει διάταξη με την οποία προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 η αύξηση κατά 30% σε επιδόματα και αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης που λαμβάνουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καθώς και το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος.

Οι αυξήσεις, κυμαίνονται από 220 έως 330 ευρώ ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 39 του νομοσχεδίου με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» προβλέπεται:

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι οι δικαστικοί λειτουργοί καθώς θεωρούν ότι η αύξηση που λαμβάνουν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις υπολογίζονται σε ποσοστό κατά 5% στις συνολικές αποδοχές τους, ενώ η κυβέρνηση φερόταν να τους έχει υποσχεθεί αύξηση κατά 800 ευρώ το μήνα.

Ζητούν περισσότερα

Η μειοψηφία, μάλιστα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ειδική ανακοίνωση, αναφερόμενη στη σχετική διάταξη και στην οποία επισημαίνει:

« Άδοξο τέλος είχε και το παραμύθι που κράτησε για 12 μήνες περί μισθολογικών αυξήσεων έως και 800 ευρώ το μήνα! Το προεδρείο, μας πληροφόρησε στη ΓΣ, πως πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι με την τροπολογία, που κατατέθηκε ανήμερα της συνέλευσης, για τις αυξήσεις επιδομάτων ύψους 150 ευρώ, που συμφώνησαν με το Υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή, για αυξήσεις που ενώ έρχονται μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού μισθού μας και δεν αναπληρώνουν ούτε τις απώλειες που έχουμε υποστεί από τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους. Βάφτισαν νέο μισθολόγιο τα ελάχιστα που είχε σκοπό το υπουργείο να συμφωνήσει και μας δέσμευσαν για τα επόμενα χρόνια με έναν μισθό που σταδιακά θα απομειώνεται η πραγματική του αξία, χωρίς να υπολογιστεί ότι και οι δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής που καλύπτονται εξολοκλήρου από μας τους ίδιους, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Εγκατέλειψαν την διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού, όπως είχαν εκφράσει αντιρρήσεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ώστε να μην φέρουν σε δύσκολη θέση το οικονομικό επιτελείο. Δεμένοι από πολλές κλωστές, με άγνωστες συμφωνίες καθήλωσαν και τον βασικό μισθό στα ίδια επίπεδα, όπως και τα χρονοεπιδόματα. Και όλα αυτά, ενώ για άλλες κοινωνικές ομάδες βρέθηκε διαφορετικής έκτασης δημοσιονομικός χώρος: Το επίδομα θέσης ευθύνης στον δημόσιο τομέα αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ και οι αμοιβές των διευθυντών των νοσοκομείων πάνω από 1.000 ευρώ καθαρά το μήνα.

Οι συνταξιούχοι συνάδελφοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Αφού λοιδορήθηκαν και κατηγορήθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους για προνομιακή μεταχείριση, με ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξής τους στο 45% του μισθού τους -το μικρότερο σε όλο το δημόσιο- και αφού έλαβαν υποσχέσεις για κάποιου είδους αύξηση, αλλά όχι πάντως στα ποσοστά που η αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε, τελικά ξεχάστηκαν εντελώς στον φετινό προϋπολογισμό. Η Ένωση φυσικά απούσα. Δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης που στοχοποίησαν τους συναδέλφους, δεν πραγματοποίησε επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς, δεν εξέδωσε καν μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου: Η δικηγόρος που θα εκπροσωπήσει τον Μάνο Δασκαλάκη για Μαλένα – Ίριδα

Τραγωδία Τεμπών: Το κατηγορητήριο – κόλαφος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την αμαρτωλή σύμβαση «717»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις