Άρειος Πάγος: Καταγγελία για υπερβολικές καθυστερήσεις σε προκαταρκτικές

προέδρου

Στην πρόεδρο του ΑΠ Μαρία Γεωργίου αλλά και τον Εισαγγελέα του ΑΠ. Βασίλη Πλιώτα απέστειλε σήμερα “Αναφορά για υπερβολική διάρκεια προκαταρκτικών εξετάσεων που προκαλεί αρνησιδικία με αίτημα ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου των υπευθύνων”, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς.

Σε αυτή ο κ. Δημητράς αναφέρει ότι ” Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε σήμερα την Εγκύκλιο 14/30-1202021 του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου στην οποία, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται πως: «Η ελληνική έννομη τάξη προνοεί για την επίτευξη της ταχείας διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης, αφού η διάταξη του άρθρου 243 παρ. 2 ΚΠΔ προβλέπει τη μη υπέρβαση της χρονικής διάρκειας των έξι και κατ’ εξαίρεση των εννέα μηνών και την παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα μόνον εφόσον το επιβάλλει η φύση της υπόθεσης ή της πράξης που πρέπει να διενεργηθεί, με ειδικά αιτιολογημένη πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα».

Αναμφισβήτητα, σε μεγάλο αριθμό σχετικών υποθέσεων που γνωρίζουμε, έχει καταβληθεί προσπάθεια η προκαταρκτική εξέταση να μην ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις για τις οποίες η προκαταρκτική εξέταση ξεπέρασε, συχνά κατά (πάρα) πολύ, το ένα έτος, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Σας επισημαίνουμε στη συνέχεια σειρά δικογραφιών (της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αν δεν αναφέρεται άλλη Εισαγγελία) που σχηματίσθηκαν μετά από μηνύσεις μας ή εγκλήσεις μας με παράσταση ως πολιτικών εναγόντων, όπου έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις προκαταρκτικές εξετάσεις πέραν της διετίας, αιτούμενοι τον ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και την άμεση ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εξετάσεων όπου ακόμα εκκρεμούν.”

Στην συνέχεια παραθέτει μια σειρά από υποθέσεις που έχουν καθυστερήσει όπως φαίνεται και από τους παρακάτω σχετικούς πίνακες:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Άρειο Πάγο κατέθεσε ο Τρύφων Αλεξιάδης ως μάρτυρας της κατηγορούμενης δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κων. Παπαθανασίου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις