Αποκάλυψη: Ο Ρουμάνος αγρότης που έγινε ο εφιάλτης των Αμερικανών!

χάκερ

Τον Μάιο του 2013 οι αμερικανικές αρχές εξαρθρώνουν -όπως διατείνονται τότε- το «μεγαλύτερο πλυντήριο ‘‘μαύρου’’ χρήματος» στον κόσμο. Είναι η εποχή που μόλις έχουν κάνει έφοδο στη Liberty Reserve, μια διαδικτυακή (παρα)τράπεζα της εποχής, που λόγω της ιδιαίτερα φιλικής προς τον χρήστη -και αδιαφανούς- διαδικασίας που ακολουθούσε  χρησιμοποιήθηκε για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από κυβερνοεγκληματίες.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


Η «Μ» αποκαλύπτει τον φάκελο Nita – Η κυβερνοεπίθεση, o juliensweiss, ο βιοπαλαιστής από τα Βαλκάνια και τα κενά της δικογραφίας


Σύμφωνα με την αστυνομική ενημέρωση, η Liberty Reserve είχε έδρα στην Κόστα Ρίκα και διασυνδέσεις με τη Ρωσία και τη Νιγηρία. Το αρχείο με τις καταγεγραμμένες «ύποπτες» συναλλαγές, που έγιναν μέσω της Liberty Reserve, ήταν όντως ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αμερικανικών διωκτικών αρχών, που μιλούσαν τότε για «χτύπημα στην καρδιά του κυβερνοεγκλήματος». Μόνο που οι κυβερνοεγκληματίες δεν φάνηκε να πόνεσαν πολύ.

Η εκδίκηση των χάκερ

Τον Αύγουστο του 2013 (την ίδια χρονιά) λαμβάνει χώρα στην Αμερική -ίσως- η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση που έχει δεχθεί ποτέ το IRS (το αμερικανικό Taxisnet). Μια συμμορία κυβερνοεγκληματιών -με επικεφαλής, κατά το κατηγορητήριο, έναν χάκερ που δρούσε ως «juliensweiss»- κατάφερε να κλέψει τα φορολογικά στοιχεία χιλιάδων Αμερικανών πολιτών, να υποβάλει -στα ονόματά τους, αλλά εν αγνοία τους- ψευδείς φορολογικές δηλώσεις και να πετύχει έτσι παράνομες επιστροφές φόρου, συνολικού ύψους 58 εκατ. δολαρίων! Χρήματα που στη συνέχεια «ξέπλυναν» μέσα από «σπασμένες» μεταφορές ποσών σε άλλες εταιρείες… και μετά σε άλλες εταιρείες… μέχρι που κατέληξαν σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες, τις δικές τους.

Η απάτη συνεχιζόταν για τουλάχιστον 3 χρόνια (μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016), χωρίς το -super προστατευμένο- IRS να πάρει χαμπάρι! Το εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν ότι οι χάκερ είχαν βρει τον τρόπο να ξεπερνούν και το δεύτερο επίπεδο ελέγχου του IRS, με πρόσθετα μέτρα επαλήθευσης ταυτότητας, όπως αριθμό κοινωνικής ασφάλισης αλλά και ορθές απαντήσεις αναφορικά με το τραπεζικό προφίλ και το ιστορικό του φορολογουμένου! Και όμως, ο juliensweiss και η συμμορία του είχαν βρει τον τρόπο όλα αυτά να τα ξεπερνούν.

Τα στοιχεία της απάτης ήταν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των ειδικών πρακτόρων, σε διάστημα 17 μηνών είχαν γίνει τουλάχιστον «224.000 ύποπτες προσπάθειες» στο σύστημα του IRS, από τις οποίες οι 113.000 ήταν επιτυχείς! Ακόμη και σήμερα το μέγεθος της απάτης παραμένει αδιευκρίνιστο, ωστόσο υπολογίζεται ότι η συνολική ζημία για το αμερικανικό δημόσιο φτάνει τα 58 εκατ. δολάρια και ότι εξαπατήθηκαν τουλάχιστον 17.000 Αμερικανοί πολίτες. Και αυτά μόνο για το 2014…

 

Η αντεπίθεση

Στις 22 Μαΐου 2014, αστυνομικοί της Νέας Υόρκης συλλαμβάνουν έναν Ρώσο χάκερ (που στα δικόγραφα αναφέρεται ως «Συνωμότης 1»), την ώρα που μετέφερε έναν συνεργό του σε διάφορα τραπεζικά ΑΤΜ. Κατά τη διάρκεια της «εθελοντικής συνέντευξής του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο Συνωμότης 1 παραδέχθηκε τη συμμετοχή του σε ένα κύκλωμα απάτης επιστροφής φόρου (προς έκπληξη των αστυνομικών, που τότε άκουγαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει τέτοιο κύκλωμα). Μάλιστα αποδείχθηκε ιδιαίτερα συνεργάσιμος σχετικά με αυτό. Στα αμερικανικά δικόγραφα αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια μιας εθελοντικής συνέντευξης που διεξήχθη από τις αμερικανικές αρχές επιβολής του νόμου στις ή περίπου στις 22 Μαΐου 2014, ο Συνωμότης 1 παραδέχθηκε ότι συμμετείχε ενεργά σε διάφορα ρωσόφωνα φόρουμ κυβερνοεγκλημάτων».

«Ο Συνωμότης 1 παραδέχθηκε επίσης τη συμμετοχή του σε απάτη επιστροφής φόρου παρείχε στις αρχές επιβολής του νόμου τα διαδικτυακά ψευδώνυμα ή ‘‘παρατσούκλια’’ των ατόμων με τα οποία συνεργαζόταν για τη διεξαγωγή αυτής της δραστηριότητας».

Στις ή περίπου στις 23 Μαΐου 2014, ο Συνωμότης 1 παρείχε στις αρχές επιβολής του νόμου γραπτή συγκατάθεση για την έρευνα της κατοικίας του, που βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, εντός της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αρχές επιβολής του νόμου απέκτησαν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων φορητών υπολογιστών, σκληρών δίσκων…».

Και παρακάτω αναφέρεται…

«Στις ή περίπου στις 23 Μαΐου 2014, ο Συνωμότης 1 αφέθηκε ελεύθερος από την αστυνομία. Στις ή περίπου στις 26 Μαΐου 2014, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία με ψεύτικο όνομα. Τα σημερινά του ίχνη είναι άγνωστα. Ωστόσο πιστεύεται ότι διαμένει στη Ρωσία».

Δηλαδή, οι Αμερικανικές αρχές έπιασαν έναν Ρώσο χάκερ, ο οποίος ήταν μέλος του κυκλώματος που έκλεβε τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων, και τον άφησαν να φύγει! Προφανώς με κάποια συμφωνία -θα σκεφτεί ο αναγνώστης- να γλιτώσει αυτός, αλλά να «δώσει» τους συνεργούς του. Και προφανώς -για να τον άφησαν ελεύθερο την επόμενη μέρα- οι Αμερικανοί πιστοποίησαν ότι από τα αρχεία του μπορούσαν να ταυτοποιήσουν και να συλλάβουν τον βασικό του συνεργάτη, τον γνωστό χάκερ juliensweiss, ώστε να σταματήσουν τη δράση του κυκλώματος και να προστατεύσουν τα κρατικά λεφτά. Λογικά αυτό θα σκεφτεί ο απλός, καλοπροαίρετος αναγνώστης. Όμως το περίεργο είναι ότι δεν συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ούτε τον juliensweiss βρήκαν, ούτε τη δράση του κυκλώματος σταμάτησαν!

 

Το ξέπλυμα συνεχίστηκε

Ήδη από την άνοιξη του 2014 οι αμερικανικές αρχές γνωρίζουν την ύπαρξη του κυκλώματος, την εγκληματική μέθοδο που χρησιμοποιούν, τα παρατσούκλια (και διάφορα άλλα προσωπικά στοιχεία) των συνεργών, καθώς και τις εταιρείες μέσω των οποίων ξεπλένεται το χρήμα των Αμερικανών φορολογουμένων. Τα γνωρίζουν όλα από τον Ρώσο (και τα αρχεία του). Και όμως, οι επιθέσεις στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα (IRS), οι ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, οι παράνομες επιστροφές φόρου και το ξέπλυμα συνεχίστηκαν κανονικά, σαν να μην έγινε καμία ενδο-υπηρεσιακή ενημέρωση. Σαν να επιβλήθηκε απόλυτη σιωπή γι’ αυτό το θέμα.

Από τις καταθέσεις των ειδικών πρακτόρων του IRS προκύπτει με σαφήνεια ότι η απάτη έγινε αντιληπτή από αυτούς (ενν. από στελέχη της υπηρεσίας) έναν χρόνο μετά, στις 14 Μαΐου 2015, όταν «το προσωπικό του IRS παρατήρησε ότι ορισμένοι διακομιστές αλληλογραφίας του IRS είχαν «ουρά» περίπου 27.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», κάτι που ενεργοποίησε το σύστημα ελέγχου και άρχισαν να το ψάχνουν περαιτέρω. Έτσι το ανακάλυψαν. Δεν αναφέρεται καμία ενημέρωση από την αστυνομία.

Ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι και το ξέπλυμα των χρημάτων συνεχιζόταν κανονικά μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016! Και μάλιστα μέσω των ίδιων εταιρειών που οι Αμερικανοί είχαν βρει στα αρχεία του Ρώσου χάκερ και είχαν θέσει υπό την παρακολούθησή τους! Κι όμως, οι μεταφορές σπασμένων ποσών συνεχίζονταν για δύο χρόνια, από «ύποπτη» εταιρεία σε «ύποπτη» εταιρεία, μέχρι που ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων κατέληξε τελικά σε λογαριασμούς στη Ρωσία! Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σύμφωνα με πρόσθετα αρχεία της Bank of America, ο Συνωμότης 2 έστειλε περίπου 993.036 δολάρια ΗΠΑ σε δύο ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που δημιούργησε ο Συνωμότης 1, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου από περίπου τις 17 Μαρτίου 2015 μέχρι περίπου τις 15 Μαΐου 2015». Δηλαδή, έναν χρόνο αφότου τον συνέλαβαν και τον άφησαν να διαφύγει. Περίεργο. Και ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές δεν βρήκαν τελικά τον juliensweiss!

 Κυνηγώντας τον juliensweiss

Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο juliensweiss είναι βασικό μέλος του παράνομου κυκλώματος (με τις επιστροφές φόρου) και άμεσος συνεργάτης του Ρώσου χάκερ, που συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς. Δηλαδή, ο απλός αναγνώστης της υπόθεσης καταλαβαίνει ότι αυτόν συμφώνησε να «δώσει» τότε ο Ρώσος χάκερ για να γλιτώσει.

Έχοντας τον υπολογιστή του Ρώσου χάκερ (ήδη από το 2014), οι Αμερικανοί μπαίνουν στο chat που χρησιμοποιούσε με τον juliensweiss και βρίσκουν τους μεταξύ τους διαλόγους. Έτσι συλλέγουν κρίσιμες πληροφορίες και στοιχεία για το προφίλ του ανθρώπου που κυνηγούν, μαθαίνουν τις εταιρείες που χρησιμοποιούσε και αντιπαραβάλλουν τα ευρήματά τους με τα αρχεία της Liberty Reserve, προσπαθώντας να συνθέσουν την εικόνα.

Σύμφωνα με τα (βασικά) στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, ο juliensweiss…

1) Έχει βελγικό διαβατήριο.

2) Έχει μια Πολωνή φίλη.

3) Έχει τουλάχιστον 2 εταιρείες (σε Αμερική και Χονγκ Κονγκ), τις οποίες γνωρίζουν.

4) Έχει επισκεφθεί την Αμερική (γιατί η μία εταιρεία έχει γίνει με τον συμβατικό τρόπο -«created on paper»- άρα υπέγραψε ιδιοχείρως).

5) Μιλάει ρωσικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιούνιο του 2015 το CNN είχε τίτλο «Το IRS πιστεύει ότι η μαζική κλοπή δεδομένων προήλθε από τη Ρωσία», συνδέοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη ιστορία με τις κυβερνοεπιθέσεις στον Λευκό Οίκο και στα συστήματα υπολογιστών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχαν γίνει επίσης από Ρώσους χάκερ. Προς τη Ρωσία έδειχναν τα τότε στοιχεία, προς τα εκεί στρεφόταν η έρευνα.

Με τη συνεργασία της Bank of America εντοπίζουν τις διαδρομές του χρήματος μεταξύ των «ύποπτων» εταιρειών και ερευνούν όσους συνδέονται με αυτές. Ακόμη και όσους συναλλάχθηκαν με αυτές. Ακόμη και με μικροποσά. Και με όλα αυτά καλούνται να βρουν τον juliensweiss. Αλλά δεν τον βρίσκουν! Κανείς από τους υπόπτους της οικονομικής έρευνας δεν ταιριάζει στο profiling. Σε τέτοιες περιπτώσεις η συνήθης πρακτική είναι η ομαδοποίηση των υπόπτων. Και προφανώς οι Αμερικανοί θα είχαν σχηματίσει μια δυνατή ομάδα υπόπτων που «πληρούν μερικά κριτήρια», αλλά δεδομένα έβλεπαν κενή την άλλη, που λεγόταν «ύποπτοι που πληρούν όλα τα κριτήρια». Κανείς δεν ταίριαζε. Γι’ αυτό και δεν άσκησαν καμία δίωξη σε κανέναν τα επόμενα 7 χρόνια (από το 2014 έως το 2021). Μέχρι που -για καλή τους τύχη- την τελευταία ημέρα πριν παραγραφεί το αδίκημα… βρήκαν τελικά τον juliensweiss. Ήταν στη Ζάκυνθο!

Ο αγρότης «χάκερ»

Στις 9 Ιουλίου 2021, ο 40χρονος Ρουμάνος Giuliani Nita, αγρότης και μικροέμπορος, ξεκινά τις καλοκαιρινές διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τη μητέρα της. Έχουν αποφασίσει εκείνο το καλοκαίρι να επισκεφθούν τη Ζάκυνθο, γιατί θέλουν να δουν το ναυάγιο, αλλά κυρίως γιατί αγαπούν την Ελλάδα. Στις 10 Ιουλίου φθάνουν στη Ζάκυνθο, όπου περνούν μία βδομάδα ονειρικών διακοπών. Στις 17 Ιουλίου, την ημέρα της επιστροφής στην πατρίδα τους, ο Giuliani Nita συλλαμβάνεται από Έλληνες αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου. Τον ενημερώνουν ότι εκτελείται διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του στην Αμερική, με την κατηγορία ότι αυτός είναι ο κυβερνοεγκληματίες juliensweiss!

Ο Giuliani Nita τους εξηγεί ότι είναι αγρότης και μικροέμπορος, ότι έχει πάει μόνο 8 τάξεις στο σχολείο και ότι σε καμία περίπτωση δεν ξέρει ούτε να γράφει κώδικα (προγραμματισμό) ούτε να σπάει κωδικούς (χάκινγκ). Ότι προφανώς πρόκειται περί συνωνυμίας ή για κάποιο λάθος. Όμως, το διεθνές ένταλμα σύλληψης δεν άφηνε κανένα περιθώριο λάθους. Ο Giuliani Nita συλλαμβάνεται και οδηγείται στη φυλακή. Και τότε ξεκινά η πιο περίεργη υπόθεση που έχετε ακούσει ποτέ.

Υπολογιστής

Τα περίεργα σημεία αυτής της υπόθεσης είναι πολλά και εντυπωσιακά, αναμφισβήτητα όμως ξεχωρίζει ένα. Όταν οι Ελληνες αστυνομικοί συνέλαβαν τον Giuliani Nita δεν βρήκαν να έχει μαζί του υπολογιστή. Το λογικό, λοιπόν, θα ήταν να αναζητηθεί στο σπίτι του. Ο Giuliani Nita έχει δύο σπίτια. Ένα στη Ρουμανία και ένα διαμέρισμα που νοικιάζει στο Αλικάντε της Ισπανίας, με ενοίκιο 400 ευρώ τον μήνα (τα οποία έχουν καταγεγραμμένα οι Αμερικανοί). Σε κανένα από τα δύο σπίτια δεν έγινε αστυνομική έρευνα, ούτε πριν ούτε μετά τη σύλληψη του Giuliani Nita. Ποτέ δεν αναζήτησαν τον υπολογιστή του «χάκερ», κάτι που πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στα αστυνομικά χρονικά. Σαν να λέμε ότι οι αστυνομικοί έπιασαν έναν δολοφόνο που σκότωσε με περίστροφο, αλλά δεν έψαξαν για το περίστροφο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2015, όταν το IRS αντιλήφθηκε την παραβίαση των συστημάτων του και ανέφερε το περιστατικό, ξέσπασε μια ερευνητική θύελλα στην Αμερική  (λογικό, αφού η υπόθεση είχε να κάνει με κρατική περιουσία), με την εμπλοκή της Μονάδας Εγκληματικών Ερευνών της υπηρεσίας, του γενικού επιθεωρητή Οικονομικών για τη Φορολογική Διοίκηση, του Τμήματος Εσωτερικής Ασφαλείας και φυσικά του FBI, που ξεκίνησε επίσης σχετική έρευνα. Όλα αυτά το 2015. Και από τότε, για 7 χρόνια, ψάχνουν συνεχώς τον juliensweiss, χωρίς να τον βρουν. Και όταν τον βρίσκουν, αμελούν να ψάξουν για το απόλυτο στοιχείο της ενοχής του.

Τα τραπεζικά αρχεία

 Από τους διαλόγους του Ρώσου χάκερ με τον juliensweiss (που έχουν στη διάθεσή τους από το 2014), οι Αμερικανοί ξέρουν ότι ο juliensweiss έχει μια εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ με λογαριασμό στην HSBC. Όμως, όπως προέκυψε από τη διαδικασία στο δικαστήριο της Φλόριντα, οι αμερικανικές αρχές δεν αναζήτησαν ποτέ τα στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού από την τράπεζα HSBC. Αν έβρισκαν ότι ο κάτοχος του συγκεκριμένου λογαριασμού είναι όντως ο Ρουμάνος Giuliani Nita (ή πρόσωπο που συνδέεται με αυτόν), τότε θα είχαν την απόλυτη απόδειξη! Δεν τα αναζήτησαν όμως.

Επίσης, από τους ίδιους διαλόγους οι Αμερικανοί ξέρουν και τη δεύτερη εταιρεία του juliensweiss, αυτή που ιδρύθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, στην Αμερική, με υπογραφή στο χαρτί. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ γραφολογική εξέταση για να αποδειχθεί ότι αυτή η υπογραφή ανήκει (ή όχι) στον Giuliani Nita. Και αυτή θα ήταν μια απόλυτη απόδειξη. Αυτή την εξέταση τη ζητά η πλευρά Nita στα δικόγραφά της. Οι Αμερικανοί, όμως, δεν την κάνουν.

Έψαχναν Βέλγο ή Ρώσο… και την τελευταία στιγμή έπιασαν έναν Ρουμάνο

Εξετάζοντας κανείς τα στοιχεία, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί πράκτορες προσκομίζουν στο δικαστήριο της Φλόριντα, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι η επιλογή του Ρουμάνου υπηκόου Giuliani Nita ως juliensweiss είναι προβληματική όσον αφορά το profiling. Το καταλαβαίνει όταν διαβάζει ότι ένα από τα πρώτα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο Αμερικανός πράκτορας για να στηρίξει την κατηγορία είναι το εξής: «Σημειώνω ότι “julien” είναι παραλλαγή του πρώτου επωνύμου του Giuliani Nita». Η ομοιότητα στα ονόματα, δηλαδή.

Όμως, πέρα από αυτό…

Ο Ρουμάνος υπήκοος Giuliani Nita δεν έχει βελγικό διαβατήριο, δεν έχει Πολωνή φίλη, ούτε καμία άλλη επαφή με την Πολωνία, δεν μιλάει ρωσικά και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αμερική. Και αυτά είναι δεδομένα που δεν αμφισβητούνται ούτε καν από τους Αμερικανούς διώκτες του, ακόμη και μετά την έρευνα που διεξήχθη στις επαφές και τις επικοινωνίες του τα τελευταία 20 χρόνια, με το άνοιγμα του email του. Δεν ταιριάζει στο προφίλ που είχαν φτιάξει για τον χάκερ juliensweiss. Επίσης ο Ρουμάνος Giuliani Nita έχει μόνο τη βασική εκπαίδευση, έχει ήπια νοητική στέρηση και μαθησιακές δυσκολίες από παιδί. Δεν ταιριάζει στο προφίλ ενός χάκερ, γενικότερα.

Η σύνδεση του Ρουμάνου Giuliani Nita με αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, προκύπτει από το οικονομικό σκέλος της έρευνας. Πρόκειται συγκεκριμένα για 3 συναλλαγές (σε περίοδο 10 ετών) που έκανε με μία από τις «ύποπτες εταιρείες» που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για το ξέπλυμα. Μάλιστα, η μεγαλύτερη συναλλαγή (από τις 3) έλαβε χώρα το 2012, έναν χρόνο πριν ξεκινήσει η απάτη με τις επιστροφές φόρου. Όταν ακόμη η εταιρεία δεν είχε εμπλακεί στην παράνομη ιστορία.

Δηλαδή έψαχναν έναν Βέλγο (ή Ρώσο με βελγικό διαβατήριο), ιδιοκτήτη μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Και τελικά έπιασαν έναν Ρουμάνο, που είχε κάνει 3 συναλλαγές με αυτή την εταιρεία. Χωρίς να ψάξουν ποτέ την ίδια την εταιρεία, που θα αποκάλυπτε την αλήθεια.

 

Αμερικανικό δικαστήριο 

 

Το κατηγορητήριο εις βάρος του Giuliani Nita συντάσσεται το 2021, ακριβώς την τελευταία ημέρα πριν παραγραφεί το αδίκημα (που παρέμενε ατιμώρητο για χρόνια, μια και ποτέ δεν είχαν βρει τον juliensweiss). Τα βασικά στοιχεία, όμως, στα οποία στηρίζεται το κατηγορητήριο, είναι δεδομένα που υπάρχουν στη διάθεση των αμερικανικών διωκτικών αρχών ήδη από το 2016. Άρα θεωρητικά τον 40χρονο Ρουμάνο τον είχαν εντοπίσει αρκετά χρόνια πριν, ωστόσο δεν του ασκήθηκε καμία δίωξη τότε. Επίσης…

– Το αμερικανικό δικαστήριο, που έκρινε ότι ο Ρουμάνος Giuliani Nita είναι ο κυβερνοεγκληματίας juliensweiss, συνεδρίασε τον Φεβρουάριο του 2021, στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα. Σε αυτό το δικαστήριο δεν κλήθηκε ο Giuliani Nita για να τον ακούσουν οι ένορκοι πριν βγάλουν την απόφασή τους. Αν και το τηλέφωνό του υπήρχε στο ένταλμα σύλληψης (ήταν γνωστό) και ο ίδιος δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας του.

– Ο Αμερικανός πράκτορας καταθέτει με τρόπο που είναι αδύνατο να καταλάβουν οι ένορκοι ποιες πράξεις αποδίδονται στον juliensweiss και ποιες στον Giuliani Nita.

– Την εξέταση του Αμερικανού πράκτορα διενεργεί ο βοηθός εισαγγελέα, που στη συνέχεια γίνεται και ο ίδιος μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Giuliani Nita!

– Η υπόθεση ανατέθηκε σε δικαστή (τον Ρόμπερτ Ν. Σκόλα), αλλά αυτός δεν υπογράφει κανένα από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του Giuliani Nita το υπογράφει ο γραμματέας του δικαστηρίου.

– Το ένταλμα σύλληψης, επίσης, είναι πλαστογραφημένο. Δεν το υπογράφει ούτε καν ο γραμματέας του δικαστηρίου (όπως αναφέρεται). Έχει αποδειχθεί, με γραφολογική εξέταση, ότι φέρει υπογραφή τρίτου προσώπου.

Ζητείται… σιωπή

 

Το 2015 η ιστορία του IRS «σκάει» σαν βόμβα στην αμερικανική επικαιρότητα. Κινητοποιείται ο μηχανισμός (για να προστατευθούν τα λεφτά των Αμερικανών), γερουσιαστές κάνουν δηλώσεις και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, το θέμα απασχολεί τα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης. Λογικά όλα αυτά.

Το 2021 συλλαμβάνεται στην Ελλάδα ο ένοχος αυτού του οικονομικού εγκλήματος. Ο κυβερνοεγκληματίας juliensweiss, που κατάφερε για μία 3ετία να ξεγελάει το αμερικανικό IRS και μία εξαετία μετά να τους ξεφεύγει. Και όμως η είδηση δεν παίζει πουθενά. Η αστυνομία δεν κάνει σχετική ενημέρωση για τη σύλληψη του διεθνούς χάκερ, όπως θα περίμενε κανείς. Καμία διαρροή, καμία πληροφορία, καμία φωτογραφία του στη δημοσιότητα, όπως συνήθως συμβαίνει ακόμη και σε πολύ λιγότερο ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ ζητούν επισήμως μυστικότητα από τις ελληνικές αρχές γι’ αυτή την υπόθεση. Αναφέρεται συγκεκριμένα (από την επίσημη μετάφραση): «Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες μόνο όταν εργάζεστε μαζί μου ή με κάποιον από τους Αμερικανούς αξιωματούχους που βοηθούν σε αυτή την υπόθεση». Και έτσι δεν βγήκε τίποτα στη δημοσιότητα.

Επίσης δεν συστάθηκε ειδική δικαστική επιτροπή για την υπόθεση, όπως προβλέπει η συμφωνία αμοιβαίας νομικής συνδρομής ΗΠΑ – ΕΕ, κάτι που θα προκαλούσε αφενός δημοσιεύματα, αφετέρου την αναγκαστική εμπλοκή της Ρουμανίας.

 

Ελληνική Δικαιοσύνη

Η πλευρά του Giuliani Nita λέει ότι από κανένα στοιχείο των Αμερικανών δεν προκύπτει σύνδεση με τη δράση του juliensweiss. Το ίδιο έκρινε και το Συμβούλιο Εφετών Πατρών το 2023, μετά από 2 χρόνια δικαστικού ελέγχου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι Έλληνες δικαστές ζήτησαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει επιπλέον στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία. Όμως, παρά την απάντηση που έλαβαν, τελικά αρνήθηκαν την έκδοση του Giuliani Nita στην Αμερική, κρίνοντας ότι από τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν στηρίζεται η κατηγορία. Την τελευταία ημέρα της προθεσμίας ο εισαγγελέας της έδρας ασκεί έφεση, οδηγώντας την υπόθεση στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος ανατρέπει την απόφαση των εφετών και κρίνει ότι ο Giuliani Nita πρέπει να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Αμερική, για να δικαστεί. Εκεί βρισκόμαστε τώρα σε αυτή την τρομερά περίεργη ιστορία, που δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι αποτελεί τον… εφιάλτη των Αμερικανών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 16,5 ετών χωρίς αναστολή στον οδηγό για τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας

Παράταση στην υποβολή Πόθεν Έσχες – Μέχρι πότε πρέπει να υποβληθούν

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις