Απόφαση για τη δολοφονία Σαρακίνη: Στα οκτώ χρόνια μειώθηκε η ποινή

Γιώργου Σαρακίνη

Hπιότερη ποινή επιβλήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου κατά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Γιώργου Σαρακίνη που συνέβη στη Ζάκυνθο το 2017.

Πρωτόδικα ο δράστης είχε κριθεί ομόφωνα ότι η επίδικη ανθρωποκτονία είχε τελεστεί σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής του κατηγορουμένου που προκλήθηκε από επανειλημμένες απειλές και λοιπές παράνομες πράξεις που είχε τελέσει ο θανών σε βάρος του κατηγορουμένου και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών, ενώ στο εφετείο η ποινή έπεσε ακόμη πιο χαμηλά στα οκτώ χρόνια και 10 μήνες.

Ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Γιώργου Σαρακίνη κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου μαζί με το φίλο και κουμπάρο του, έξω από το βενζινάδικο του οποίου έγινε η δολοφονία, σε κεντρικό δρόμο του νησιού.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία από πρόθεση, της παράνομης οπλοκατοχής και παραποίησης όπλου κατά την απολογία του υποστήριξε ότι αν γνώριζε τι θα έκανε ο πρώτος κατηγορούμενος θα τον σταματούσε.

Ο πρώτος κατηγορούμενος που είναι ο άνθρωπος που πυροβόλησε το θύμα εξήγησε στο δικαστήριο ότι ο Γιώργος Σαρακίνης είχε κάνει τη ζωή του μαρτύριο και ότι απειλούσε τον ίδιο, τη γυναίκα του και τα παιδιά του καθώς στο παρελθόν η σύζυγός του διατηρούσε ερωτική σχέση με τον αδελφό του θύματος.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δικηγόρος Ζακύνθου, Στέφανος Παπαδάτος, επεσήμανε στην εφημερίδα “ΗΜΕΡΑ”:

«Πρωτοδίκως είχε κριθεί ομόφωνα ότι η επίδικη ανθρωποκτονία είχε τελεστεί σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής του κατηγορουμένου που προκλήθηκε από επανειλημμένες απειλές και λοιπές παράνομες πράξεις που είχε τελέσει ο θανών σε βάρος του κατηγορουμένου και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών. Όπως και πρωτοδίκως παρέστην ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου και μετά από μια υποδειγματική ακροαματική διαδικασία, το Μικρό Ορκωτό Εφετείο, ομόφωνα, με μια άρτια από νομική και ουσιαστική άποψη απόφαση, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και δέκα μηνών. Η εν λόγω απόφαση πιστεύω ότι θα αποτελέσει πιλότο για την νομολογιακή θεμελίωση της αναγνώρισης της εν λόγω ελαφρυντικής περίστασης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τάσει ο νέος ποινικός κώδικας που ισχύει από 1-7-2019. Ακόμη η ως άνω απόφαση θεωρώ ότι αποδίδει τα δέοντα και έρχεται ως φυσική συνέχεια της εξαιρετικής πρωτοβάθμιας απόφασης, εφαρμόζοντας με υποδειγματικό τρόπο τις νεότερες διατάξεις που θεσπίστηκαν στο μεσοδιάστημα».

*Με πληροφορίες από το imerazante.gr

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις