Ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση των υποχρεώσεων των Δήμων από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις

αποφάσεις

Ανοίγει ο δρόμος για την εξόφληση των υποχρεώσεων των Δήμων. Η με αριθμό 74652 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών καθορίζει την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε Δήμος για να λάβει την επιχορήγηση προκειμένου να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις του που απορρέουν από Διαταγές Πληρωμής, Δικαστικές Αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την 31η Οκτωβρίου 2020, καθώς και οι απορρέουσες από αυτές Διοικητικές Πράξεις έως την ίδια ως άνω ημέρα.

Οι Δικαστικές Αποφάσεις και η Διαταγές Πληρωμής πρέπει να αφορούν αποκλειστικά σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, ή εκτέλεση έργων, ή αξιώσεις από διαδοχικές συμβάσεις και συμμετοχή στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων.

Από την επιχορήγηση αποκλείονται αξιώσεις όπως απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, λοιπές εργατικές διαφορές και ανταποδοτικά.

Η παραπάνω απόφαση που δημοσιεύεται που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει με λεπτομέρειες την όλη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο εκάστοτε Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να επιχορηγηθεί για τον παραπάνω σκοπό το Νομικό Πρόσωπο.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η λεπτομέρεια ότι δεν πρόκειται να επιχορηγηθούν Δικαστικές Αποφάσεις ακόμη κι αν είναι τελεσίδικες εφόσον, ως προς τη νομική βάση τους υπάρχει αντίθετη νομολογία ανώτατου δικαστηρίου σε σχέση με ό,τι έκρινε το Δικαστήριο της ουσίας. Μάλιστα ξεκάθαρα ορίζεται ότι για το αν υπάρχει αντίθετη νομολογία Ανώτατου Δικαστηρίου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα ζητά την γνώμη του οικείου γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλειστικό: Την Τρίτη τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ασκουμένων δικηγόρων

Κατεπείγουσα κλήση υπαλλήλων του ΕΟΔΥ για την ανάρτηση Μυλόπουλου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις