Ανακοίνωση – απάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

εκλογές

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για το θέμα του τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατερίνα Κατσαρού: Περί βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης


ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΣΑ ΞΕΡΟΥΜΕ…

1. Το τεκμήριο της αθωότητας σύμφωνα με το Ν.4596/2019 (ενσωμάτωση Κοιν.Οδηγίας 2016/43) παραβιάζεται σε περίπτωση που δημόσιες δηλώσεις δημόσιων αρχών αναφέρονται στον ύποπτο ή στον κατηγορούµενο ως να είναι ένοχος κατά το χρονικό διάστηµα που το πρόσωπο αυτό δεν έχει αποδειχτεί κατά το νόμο ένοχο.

2. Τα σεξουαλικής φύσεως αδικήματα, ειδικά σε βάρος ανηλίκων, καθώς και αυτά με χρήση βίας ή εξουσίας, πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά.

3. Κατά το άρθρο 276 παρ.2 ΚΠΔ, ο ανακριτής εκδίδει το ένταλμα σύλληψης… μόνο στις περιπτώσεις όπου επιτρέπεται προσωρινή κράτηση κατά τα άρθρα 286 και 287. … Το κατά την παράγραφο αυτή ένταλμα σύλληψης εκδίδεται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις επί τη βάσει συγκεκριμένων περιστατικών… ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει την φυγή του ή την τέλεση άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

4. Ο σεβασμός της αρχής της διάκρισης των εξουσιών είναι απαραίτητο συστατικό του κράτους δικαίου. Για κάθε παραβίαση αυτής της αρχής με πράξη ή παράλειψη της εκτελεστικής εξουσίας υπάρχει πρωτίστως πολιτική ευθύνη.

Αυτά…

Ο Πρόεδρος : Γιάννης Γλύκας
Η Α! Αντιπρόεδρος: Ιφιγένεια Βασιλοπούλου
Η Β! Αντιπρόεδρος: Χριστίνα Βαθειά
Ο Γεν.Γραμματέας: Βαγγέλης Γκιγκιλινης
Ο Επίτιμος Πρόεδρος: Βασίλης Ταουξής

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις