Το πόρισμα-βόμβα για Κοκλώνη – Τι απαντά ο ίδιος!

Κοκλώνης

Αντιμέτωπος με βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες ενδέχεται να βρεθεί ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής Νίκος Κοκλώνης, καθώς 90σέλιδο πόρισμα-φωτιά της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος τον εμφανίζει ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που, μέσω εταιρειών-βιτρινών, στο εξωτερικό ξέπλενε χρήμα προκαλώντας ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


• Αντιμέτωπος με κακουργήματα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φορολογική απάτη κ.τ.λ.) ο παρουσιαστής
• «Δεν έχω καμία ενημέρωση, είμαι απολύτως νόμιμος και μπορώ να αποδείξω τα πάντα» απαντά στην «Μ»


Το ογκώδες πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος θα κληθεί να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό σωρείας κακουργηματικών πράξεων. Την ίδια στιγμή με αποκλειστικές δηλώσεις του στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο Νίκος Κοκλώνης δηλώνει αθώος του αίματος αλλά και άγνοια για όλα όσα φέρεται να του καταλογίζει η Ανεξάρτητη Αρχή. «Μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης) δεν έχω καμία επίσημη ενημέρωση. Μόλις χθες το πρωί (σ.σ. Τετάρτη) πληροφορήθηκα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία. Απ’ όλα αυτά που διαβάζω δεν ισχύει τίποτα. Έχω ήδη ελεγχθεί. Δεν έχω μπροστινούς. Τα ποσά που έφερνα από το εξωτερικό δικαιολογούνται από το ‘‘πόθεν έσχες’’ που υποβάλλω», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πόρισμα

Βάσει του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής με επικεφαλής τον κ. Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο Νίκος Κοκλώνης εμφανίζεται ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που ξεπλένει μαύρο χρήμα προσώπων που πιθανώς προέρχονται από το εξωτερικό. Στο πολυσέλιδο έγγραφο καταγράφεται ότι από την έρευνα (σ.σ. διήρκεσε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα) φαίνεται ότι χρωστάει στο Δημόσιο ένα ποσό το οποίο αγγίζει τα 22.000.000 ευρώ. Από την έρευνα των ελεγκτών της Αρχής προέκυψε ότι ο γνωστός τηλεοπτικός παραγωγός είχε συστήσει περί τις 15-16 εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότερες εξ αυτών χαρακτηρίζονται «εικονικές», καθώς φέρεται να τις χρησιμοποιούσε προκειμένου να ξεπλένει χρήμα. Με ποιον τρόπο; Εμφανίζοντας ως συμβεβλημένους σε αυτές τις εταιρείες συνεργάτες και υπαλλήλους του. Με αυτό το τέχνασμα, πάντα σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, δεν κατέβαλλε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μετέφερε μαύρο χρήμα, το οποίο ξέπλενε στην Ελλάδα. Επίσης δεν κατέβαλλε τον ΦΠΑ που εισέπραττε.

Δεσμεύσεις

Με εντολή του επικεφαλής της Αρχής δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Νίκου Κοκλώνη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκδόθηκαν περισσότερες από 20 εντολές δέσμευσης. Μάλιστα το πόρισμα περιγράφει τη διάπραξη βαρύτατων ποινικών αδικημάτων, όπως: απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φορολογική απάτη, φοροδιαφυγή, εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος προσώπων αγνώστου ταυτότητος, που κινούνται παράνομα στο εξωτερικό.

Κατά τους ερευνητές της υπόθεσης, εκτός από τον Κοκλώνη εμπλέκονται ακόμη τουλάχιστον επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία δικηγόρος, ένας λογιστής αλλά και ένας Αλβανός, ο οποίος φέρεται ο στενός συνεργάτης του και είναι ήδη προφυλακισμένος για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών. Ο ίδιος πάντως ερωτώμενος από την «Μ» αρνήθηκε ότι έχει τέτοιου είδους συνεργάτη.

Σημειώνεται ότι από το ρεπορτάζ προκύπτει πως εδώ και δύο ημέρες το πόρισμα της Αρχής βρίσκεται ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα. Κατά πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να ελεγχθούν εκπρόσωποι τουλάχιστον 15 εταιρειών που είχε συστήσει ο Νίκος Κοκλώνης μέσω των οποίων φέρεται να έχει προκληθεί ζημία στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό στον Τύπο (Documento) είχε αποκαλυφθεί ότι μία από της εταιρείες του Κοκλώνη αναμενόταν να επιδοτηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης με ποσό 9.000.000 ευρώ. Η είδηση αυτή ωστόσο διαψεύστηκε. Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με την εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην εταιρεία ‘‘BARKINGWELL PROGRESS’’, συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 83271/ΥΠΕ/7/00465/Π/Ν.4399/2016/30-08-2022 απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Ε΄ κύκλος) επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης ‘‘BARKINGWELL PROGRESS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ’’, που αναφέρεται στην ‘‘ίδρυση μονάδας παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, βίντεο και κινηματογραφικών ταινιών’’ στο 40,2 χλμ. Αττικής Οδού, του Δήμου Παιανίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 9.935.712,09 ευρώ. H κρατική επιχορήγηση του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε περίπτωση υλοποίησης του έργου θα ανέλθει σε 2.086.499,54€. Η καταβολή της δηλαδή εξαρτάται όπως είναι καθολικά γνωστό από την υλοποίηση της επένδυσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα εκ μέρους του φορέα για καταβολή επιχορήγησης, ούτε αίτημα για έλεγχο επί της υλοποίησης, συνεπώς δεν δύναται να λάβει χώρα καμία εκταμίευση ποσού ενίσχυσης.

Επιπλέον σημειώνεται ότι η τεκμηρίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης επενδυτικού έργου που έχει υπαχθεί στον ν. 4399/2016 δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την υπαγωγή, το οποίο αποτελούσε αδυναμία του προηγούμενου νόμου που διορθώθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4887/2022.
Επομένως, η εταιρεία ‘‘BARKINGWELL PROGRESS’’ συμφερόντων του κυρίου Κοκλώνη ουδέποτε έλαβε έγκριση επιχορήγησης 9.935.712,09 ευρώ, ουδέποτε προσπάθησε να τα εκταμιεύσει, ούτε και θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πάρει στο μέλλον μετά από χρόνια 2 εκατομμύρια, εάν και εφόσον είχε ολοκληρώσει την επένδυση των 9.935.712,09 και εφόσον πιστοποιείτο ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα. Κατά συνέπεια καμία εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν υφίσταται στην παρούσα υπόθεση».


Νίκος Κοκλώνης: «Είμαι ανοιχτός στον έλεγχο – Είμαι νόμιμος και δεν φοβάμαι τίποτα»

Τη δική του απάντηση δίνει μέσω της «Μ» ο Νίκος Κοκλώνης. Ο τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής δηλώνει ανοιχτός σε οποιονδήποτε έλεγχο υποστηρίζοντας ότι είναι καθ’ όλα νόμιμος. Παράλληλα εκφράζει την απορία αλλά και τη δυσαρέσκειά του για τον λόγο που η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος εξέδωσε το συγκεκριμένο πόρισμα χωρίς ποτέ ο ίδιος να ειδοποιηθεί και να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία -κατά τον ίδιον- αποδεικνύουν ότι δεν εμπλέκεται σε καμία έκνομη ενέργεια.

«Θέλω να σας πω ότι ενημερώθηκα τυχαία χθες το πρωί (σ.σ. αναφέρεται στο πρωινό της Τετάρτης). Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν υποψίες ότι έχω πάρει επιστροφή φόρου ύψους 2.000.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν έχει συμβεί ποτέ! Παράλληλα ισχυρίζονται ότι πήρα 10.000.000 ευρώ επιδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ούτε αυτό ισχύει! Άλλωστε έβγαλε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο. Επιπλέον λένε ότι έχω ζημιώσει με άλλα 7.000.000 ευρώ το Δημόσιο! Με ποιον τρόπο; Γι’ αυτά ερευνούμαι…».

-Σου δέσμευσαν λογαριασμούς;
-«Οι εταιρείες που έχει βάλει μέσα δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα. Είναι π.χ. η ‘‘Κοκλώνης Group’’, που είναι η αμερικανική εταιρεία και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Έχουν βάλει ιταλικές και γερμανικές εταιρείες μου, χωρίς να έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Μία κυπριακή. Βάσει διάταξης δεν μπορούν να μου δεσμεύσουν μισθούς και τα λειτουργικά της εταιρείας. Προσωπικό λογαριασμό εγώ δεν έχω στην Ελλάδα για να ξέρω».

Με ήλεγξαν

Όπως αποκαλύπτει ο παρουσιαστής, πριν από δύο – τρεις μήνες ελέγχθηκε από τις Αρχές στη χώρα μας, οι οποίες τα βρήκαν όλα «πεντακάθαρα». «Πριν από δύο με τρεις μήνες πέρασα έλεγχο και όλα βγήκαν πεντακάθαρα. Όλες οι επιστροφές που είχε πάρει η δική μου εταιρεία είναι πεντακάθαρες, γιατί είναι ελεγμένες».
-Το πόρισμα λέει ότι δεν κατέβαλες φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και ότι μετέφερες μαύρο χρήμα.
-«Εάν δεν κατέθετα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα μπορούσα να πάρω ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες. Κι αν δεν γινόταν αυτό, δεν θα μπορούσα να έχω φάκτορα και όρια στις τράπεζες για τις εταιρείες… Δεν ισχύει και το δεύτερο που λένε για ξέπλυμα χρήματος. Πήραν προφανώς πληροφορίες από κάποιον που τους είπε ότι ο Κοκλώνης κάνει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πού τα βρήκε τα λεφτά. Πήγαν στις τράπεζες αυτοί, είδαν ότι εγώ όντως όλα τα χρήματα τα φέρνω απέξω και σου λέει μαύρο χρήμα! Εγώ όμως έχω ‘‘πόθεν έσχες’’ κατατεθειμένο, γιατί είναι αναγκαστικό πια στους εκδότες, και έχω καταθέσει ‘‘πόθεν έσχες’’ που είμαι και over έξι εκατομμύρια ευρώ ακόμα. Με όλες τις καταθέσεις που έχω κάνει δικαιολογούνται όλα μου τα έσοδα από το εξωτερικό. Τα έχω κάνει με δηλώσεις, δεν είναι ό,τι κι ό,τι. Θα μου πεις, μπορεί να μην το ξέρει η Αρχή αυτό; Φαντάζομαι ότι πρέπει να έχει πρόσβαση. Εκτός αν πρώτα τα κάνει και μετά περίμενε να τα πάω. Πάντως δεν με έχει ρωτήσει κανείς τίποτα. Και το τρίτο περίεργο είναι πως μέσα στα ονόματα έχει βάλει δύο Αλβανούς που δεν τους ξέρω και εταιρίες που δεν έχω δει ποτέ».

Διαχειριστής

Ο Νίκος Κοκλώνης ισχυρίζεται ότι σε όλες τις εταιρείες του είναι εκείνος ο διαχειριστής, πλην μίας που έχει βάλει έναν λογιστή. «Επίτηδες δεν έχω. Γιατί έλεγα ‘‘πού πας ρε Καραμήτρο να βάλεις μπροστινούς’’, όταν εγώ βγαίνω μπροστά και όλοι με πολεμάνε; Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι δεν με κάλεσε ποτέ κανείς. Δεν με ρώτησε ποτέ κανείς να μου πει έλα εδώ».

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο παρουσιαστής, τις προσεχείς ημέρες θα προσπαθήσει μέσω των δικηγόρων του να λάβει το πόρισμα της Αρχής και στη συνέχεια να απαντήσει σε όλα τα σημεία. «Δεν έχει κανέναν αχυράνθρωπο η δική μου εταιρεία. Ο μόνος εκπρόσωπος είμαι εγώ. Είμαι ανοιχτός στον έλεγχο», καταλήγει.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη για το Μάτι – Επιπυραγός Δ. Λιότσιος: Το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από πολίτη – Κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

Κολωνός: Προφυλακίστηκε ο 40χρονος επιχειρηματίας για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις