Θέμης Σοφός : Eπιστολική ψήφος στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές

εμβολιασμοί

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών(ΔΣΑ)και υποψήφιος πρόεδρος στις επικείμενες αρχαιρεσίες Θέμης Σοφός, εισηγήθηκε στο Δ.Σ. του ΔΣΑ στις επικείμενες δικηγορικές εκλογές και με σκοπό τόσο την αποφυγή φαινομένων παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όσο και την επίτευξη κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής, πέραν της φυσικής παρουσίας των εκλογέων και εναλλακτικά τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σοφός, η πραγματοποίηση της πρότασής του θα υλοποιηθεί ως εξής:

«1) Οι δικηγόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο δηλώνουν αυτό στο portal με αίτησή τους.

2) Εν συνεχεία ο ΔΣΑ αποστέλλει (με συστημένο) το φάκελο με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής στη διεύθυνση του γραφείου της/του δικηγόρου.

3) Εκτυπώνουν οι δικηγόροι τα δύο ψηφοδέλτια της επιλογής τους, ένα προεδρικό και ένα ψηφοδέλτιο συμβούλων και ψηφίζουν.

4) Παραλαμβάνοντας τον συστημένο φάκελο από το ταχυδρομείο, ταυτόχρονα εναποθέτουν τα δύο ψηφοδέλτια σε αυτόν και τον δίνουν για επαναποστολή στο ΔΣΑ με προπληρωμένο (από το ΔΣΑ) τέλος.

5) Όποιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη, στην οποία θα ψηφίσουν όσοι συνάδελφοι δεν επέλεξαν την επιστολική ψήφο το αργότερο μέχρι την 10 Νοεμβρίου 2021».

Με την επιστολική ψήφο, σύμφωνα με τον κ. Σοφό, «διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και της εκλογικής διαδικασίας, ενώ συγχρόνως επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των συναδέλφων λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις πανδημιολογικές περιστάσεις διασφάλισης της δημόσιας υγείας». Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Σοφός, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΣΑ ψήφισε υπέρ της φυσικής παρουσίας μόνον.

Τέλος, ο κ. Σοφός δήλωσε τη σαφή αντίθεσή του στη νέα Κ.Υ.Α., με την οποία θα επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές μόνον με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς με τον τρόπο αυτόν, «νοθεύεται ευθέως μια κατεξοχήν δημοκρατική εκλογική διαδικασία». Κατά τον κ. Σοφό θα έπρεπε να επιτρέπεται η συμμετοχή και με επίδειξη rapid test, ενώ όπως υπογραμμίζει, η επιστολική ψήφος λύνει τα επίμαχα προβλήματα απλά και με διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου και της δημοκρατικής διαδικασίας.

Διαβάστε ακόμη 

Θέμης Σοφός: Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις