Επίθεση με Βιτριόλι – Δίκη: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της – Απορώ πως με τόσο πόνο εφτάσε στο φαρμακείο» κατέθεσε ο Πλαστικός Χειρουργός (Βίντεο)

Για δεύτερη φορά βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα η Ιωαννα Παλιοσπύρου με την 36χρονη Εφη Καρακαντζούλα. Η κατηγορούμενη μπήκε από την άκρη της αίθουσας, κοιτώντας ευθεία και κάθισε στη θέση της. Η Ιωαννα Παλιοσπύρου καθόταν ήδη στην θέση της και τα βλέμματα των δυο γυναικών δεν συναντήθηκαν.

Τη βεβαιότητα ότι η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα μπορούσε να έχει χάσει ακόμη και τη ζωή της εξαιτίας της ποσότητας του καυστικού υγρού που εκτόξευσε εναντίον της η 36χρονη κατηγορουμένη εξέφρασε η γιατρός και διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μαρια Καλοφώνου. Καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η πλαστική χειρουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στη μάχη που δόθηκε για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία.

«Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δύο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» ανέφερε η μάρτυρας και συνέχισε:

«Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει το οξύ. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».

Εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωαννα τις πρώτες ημέρες αλλά και το σημαίνει το ολιγαιμικό σοκ, ξεκαθάρισε: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωης» είπε η κα. Καλοφώνου και συμπλήρωσε:

«Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».

Ως προς την έκταση των εγκαυμάτων η γιατρός επεσήμανε:

 

«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ηταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί».

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στη συνέχεια και στον αγώνα που δόθηκε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας, η οποία έκανε συνολικά εννέα χειρουργεία.

«Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο στο τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».

Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία».

«Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο τη στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε».

«Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».

Όπως κατέθεσε η Ιωάννα την προηγούμενη Πέμπτη, το ποσοστό αναπηρίας της -σύμφωνα με δημόσια επιτροπή- είναι πάνω από 90%, ενω καλείται να φοράει το προσωπείο-μάσκα για τα επόμενα επτά χρόνια, τουλάχιστον.

Tα πρώτα τρία χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε είχαν να κάνουν με τον καθαρισμό των τραυμάτων και την αφαίρεση του απανθρακωμένου δέρματος, ενώ στα σημεία που έχει χειρουργηθεί, δεν έχει αίσθηση. Η Ιωάννα τρέφεται με καλαμάκι, καθώς δεν μπορεί να σφίξει τα χείλη της για να μασήσει. Τουλάχιστον για δέκα χρόνια δεν επιτρέπεται να την δει ο ήλιος λόγω των μοσχευμάτων.

«Μου έχουν πιστοποιήσει 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου, έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλα μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων, έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν. Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά» κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις