Υπόθεση Πάτρας: Οι αντιφάσεις (της Δήμητρας) για τις κακώσεις της Ίριδας και την κλήση στο ΕΚΑΒ

Πισπιρίγκου
Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε σωρεία αντιφάσεων που όχι μόνο την καθιστούν αναξιόπιστη, αλλά ενδεχομένως θα ανοίξουν νέες ποινικές περιπέτειες για τη δυσώδη υπόθεση της Πάτρας, υπέπεσε εξεταζόμενη στο ΜΟΔ Αθηνών (όπου διεξάγεται η δίκη για τη Μαλένα και την Ίριδα) η αδελφή της κατηγορουμένης Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Της ΤΖΕΝΗΣ ΜΑΡΚΟΥ


Γιατί στο δικαστήριο «ξέχασε» τις κακώσεις της Ίριδας που είχε αναγνωρίσει στην ανάκριση και πως κάλυψε την κατηγορουμένη για την «πρόβα θανάτου» μια ημέρα πριν τη δολοφονία του βρέφους


Στο ακροατήριο, η θεία των τριών αδικοχαμένων παιδιών όμως φαίνεται ότι έπεσε σε αντιφάσεις για τα σημάδια στα χείλη της της Ίριδας, σε σχέση με όσα είχε καταθέσει προανακριτικά αλλά και κατά την ανάκριση.

Τότε η αδελφή της κατηγορουμένης στις καταθέσεις της είχε αποκαλύψει ότι το πρωινό που αντίκρισε την παγωμένη και ήδη νεκρή Ίριδα στην κούνια της αναγνώρισε σημάδια στο χείλος του βρέφους. Τα οποία όπως είχε πει δεν υπήρχαν την προηγούμενη ημέρα μέχρι να κοιμηθεί το βρέφος.

Τι είχε αποκαλύψει

Συγκεκριμένα, στην 10/10/2022 είχε αναφέρει στην ανακρίτρια: «Εκτός από την κοκκινίλα όμως βλέπω ότι υπάρχουν και σημάδια, και μάλιστα έντονα, και στο εσωτερικό των χειλιών. Τα σημάδια αυτά έχουν σκούρο χρώμα και έχουν μια όψη σαν τρίγωνα στο σχήμα τους, με κορυφές δηλαδή». Στη συνέχεια όμως θυμάται ότι τα συγκεκριμένα σημάδια, τα οποία αρχικά τα είχε αποδώσει σε ξηρότητα, τα είχε δει και η ίδια όταν πήρε την Ίριδα από την κούνια, καθώς και ότι δεν υπήρχαν πριν, δηλαδή την προηγούμενη νύχτα.

Ανέφερε: «Αυτά είναι τα σημάδια τα οποία σας περιέγραψα προηγουμένως σαν ξηρότητα και σας είπα ότι εγώ τα παρατήρησα πρώτη φορά όταν πήρα την Ίριδα από την κούνια της και την έβαλα στο πάτωμα της κουζίνας για να της κάνω ΚΑΡΠΑ. Πριν από αυτό τα σημάδια αυτά δεν υπήρχαν στα χείλη της Ίριδας. Το προηγούμενο βράδυ που την είχα εγώ και παίζαμε, μέχρι που και την έβαλε για ύπνο η Ρούλα, δεν υπήρχαν αυτά τα σημάδια. Στη φωτογραφία βλέπω και κάποια κόκκινα σημάδια κάτω από τη μύτη της Ίριδας, τα οποία σας λέω ότι τα βλέπω για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν πριν συμβεί αυτό το κακό στην Ίριδα, πριν δηλαδή τη βρω νεκρή στην κούνια της».

Οι συγκεκριμένες επισημάνσεις της αδελφής της κατηγορουμένης, μάλιστα, αναφέρονται εκτενώς στο σκεπτικό του βουλεύματος που παρέπεμψε την Πισπιρίγκου για τις δολοφονίες Μαλένας και Ίριδας, καθώς «αδειάζουν» την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα, η οποία στη δική της κατάθεση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα τραύματα μπορεί να προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάνηψης από τους διασώστες του ΕΚΑΒ!

Η μεταστροφή

Πλέον, όσα είχε αναφέρει σε καταθέσεις της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα είπε στο δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα. Η έδρα του δικαστηρίου δείχνοντας φωτογραφίες της νεκρής Ίριδας ρώτησε την αδελφή της κατηγορουμένης εάν είχε δει ξανά τα σημάδια στο άνω χείλος. Εκείνη απάντησε ότι πρώτη φορά βλέπει τα σημάδια στο εσωτερικό των χειλιών, αναιρώντας όσα είχε πει στις καταθέσεις της.

Απευθυνόμενη στην έδρα, η αδελφή της κατηγορούμενης τη Δευτέρα 08/04/2024 είπε «παρατήρησα ότι στα χείλη είχε μια ξηρότητα. Δεν μπορούσα να την περιγράψω ούτε στις καταθέσεις μου αυτήν την ξηρότητα. Είναι σαν τα σκασμένα χείλη». Όταν η πρόεδρος την ρώτησε εάν τις κακώσεις στο άνω χείλος εσωτερικά που φαίνονται στη φωτογραφία τις είχε δει ξανά, η Δήμητρα Πισπιρίγκου απάντησε: «Αυτό το βλέπω πρώτη φορά εδώ, τώρα». Μάλιστα, η πρόεδρος της έδρας τής υπενθύμισε την προανακριτική της κατάθεση που τότε έκανε λόγο για ξηρότητα και στα δύο χείλη εσωτερικά. Η θεία των τριών αδικοχαμένων παιδιών απάντησε: «Εγώ θα είπα λάθος. Μπορεί να το είδα εκείνη τη στιγμή στη φωτογραφία και να το επιβεβαίωσα. Δηλαδή, περιέγραψα την ξηρότητα και δείχνοντάς μου ο αστυνομικός τη φωτογραφία τού απάντησα ναι».

Η κλήση στο ΕΚΑΒ

Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Μ», στις 13.07 το μεσημέρι της 20ής Μαρτίου 2021 η κατηγορουμένη πραγματοποιεί δυσεξήγητο τηλεφώνημα συνολικής διάρκειας 11 δευτερολέπτων προς το ΕΚΑΒ. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, όταν ερωτήθηκε από την ανακρίτρια σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κλήση, είπε ότι πραγματοποιήθηκε προκειμένου να πληροφορηθεί τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς η μητέρα της, Ελένη Λεγάτου, είχε υποστεί λιποθυμικό σοκ.

Συγκεκριμένα, είχε πει στην ανακρίτρια στις 10/10/2022: «Θυμάμαι ότι το Σάββατο 20-03-2021 στο σπίτι της Ρούλας και ώρα 13.07 η μητέρα μου είχε πάθει κάποια κρίση. Η μητέρα μου παθαίνει κρίσεις σαν υστερίας και πανικού μαζί και λιποθυμάει, πέφτει κάτω και γυρίζουν τα χέρια. Αυτές είναι συνηθισμένες κρίσεις και καλούμε το ΕΚΑΒ μόνο εάν είναι κάτι πολύ σοβαρό. Εκείνη την ημέρα δεν κάλεσα εγώ το ΕΚΑΒ. Δεν ξέρω εάν το κάλεσε η Ρούλα. Μπορεί να κάλεσε για να ακούσει τα εφημερεύοντα».

Αυτά τα ανέφερε αφού ρωτήθηκε από την ανακρίτρια. Επίσης, στην προανακριτική κατάθεση στις 21/6/2022 η Δήμητρα Πισπιρίγκου, παρόλο που ήταν περιγραφική, δεν ανέφερε τίποτα για την κρίση της μητέρας της, που ήταν και αρκετά σοβαρή. Ούτε από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι η Ελένη Λεγάτου ή άλλος που ήταν παρών το Σάββατο 20/03/2021 να έχει αναφερθεί σε κρίση της μητέρας εκείνη την ημέρα.
Κατά πόσο η πραγματική αιτία για την οποία πραγματοποιήθηκε η κλήση 11 δευτερολέπτων της Πισπιρίγκου προς το ΕΚΑΒ, το μεσημέρι της 20ής Μαρτίου, ήταν το λιποθυμικό σοκ της μητέρας της ή επρόκειτο για κάτι άλλο; Ήταν όντως η Ελένη Λεγάτου και ο σύζυγός της εκείνο το μεσημέρι στο σπίτι της οδού Μπιζανίου;

H «Μ» αποκαλύπτει ότι το πρωινό της 20ής Μαρτίου η κατηγορουμένη μίλησε με πολλούς. Κομβικής σημασίας όμως θεωρούνται δύο κλήσεις προς και από την αδελφή της Δήμητρα. Στις 12.06 και 57 δευτερόλεπτα η αδελφή της Πισπιρίγκου την καλεί και συνομιλούν για 128 δευτερόλεπτα. Στις 12.48 η Δήμητρα Πισπιρίγκου καλεί εκ νέου την αδελφή της και συνομιλούν για 72 δευτερόλεπτα.

Εξεταζόμενη στο δικαστήριο στις 08/04/2024 η αδελφή της κατηγορουμένης ανέφερε ότι όταν έγινε το συγκεκριμένο τηλεφώνημα, δηλαδή στις 12.48, εκείνη βρισκόταν στην Πάτρα, δίπλα στην αδελφή της και ήθελε να τη ρωτήσει ποια φρουτόκρεμα έπρεπε να αγοράσει για την Ίριδα.

Στην πρώτη της μαρτυρία, τον Ιούνιο του 2022, είχε αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα και ώρα βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας της και ότι ξεκίνησε μαζί με τη μαμά της και τον πατριό της να πάνε στο σπίτι της Μπιζανίου για να συμπαρασταθούν στην κατηγορουμένη. «Η ημέρα που την είδα ήταν το Σάββατο 20-3-2021, μία μέρα πριν πεθάνει η Ίριδα. Εκείνη την ημέρα πήγαμε με τη μητέρα μου και τον πατριό μου στο σπίτι της Ρούλας. Θέλαμε να συμπαρασταθούμε στη Ρούλα στη δύσκολη αυτή κατάσταση που περνούσε με τον χωρισμό και τους τσακωμούς και να τη βοηθήσουμε με τα παιδιά. Φύγαμε από το χωριό λοιπόν οι τρεις μας και πήγαμε στο σπίτι της Ρούλας, στην οδό Μπιζανίου. Πρέπει να πήγαμε κατά τις 13.00 με 14.00» είχε πει.

Ενώ στη δεύτερη μαρτυρία της, τον Οκτώβριο του 2022, δικαιολόγησε την κλήση στο ΕΚΑΒ κάνοντας λόγο για λιποθυμικό επεισόδιο της μητέρας της. Στο δικαστήριο βέβαια είπε ότι, όταν έγινε το τηλεφώνημα της 20ής Μαρτίου, ήταν ήδη στην Πάτρα, ενώ στις Αρχές είχε πει ότι βρισκόταν στο σπίτι της μητέρας της.

Ποιος ήταν λοιπόν ο πραγματικός λόγος κλήσης του ΕΚΑΒ μία ημέρα πριν από τον θάνατο της Ίριδας; Για ποιον λόγο λοιπόν η Δήμητρα Πισπιρίγκου πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, οι οποίες την εκθέτουν, καθώς είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κλήση αποτελούσε μια «πρόβα θανάτου» για το εξάμηνο βρέφος το οποίο βρέθηκε νεκρό το πρωινό της 21ης Μαρτίου 2021;

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη συναντήθηκε ο Πέτρος Κουσουλός

Η αγωγή – μαμούθ (1.700.000 ευρώ) της οικογένειας Παντελίδη στην περιφέρεια Αττικής

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις