Υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης

παιδιού

Στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, ο Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αφορά την περίοδο 2021-2023, αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις από τους φορείς που συγκροτούν τον Εθνικό Μηχανισμό.

Οι άξονες υψηλής προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι οι ακόλουθοι:
1. Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεών της στα παιδιά.
2. Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά.
3. Προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
4. Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία.
5. Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση.
6. Προστασία της οικογένειας και των παιδιών στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση.
7. Οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μια πολύμηνη διαδικασία κατάρτισής του ολοκληρώνεται.

Η κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για το Υπουργείο, κάτι που αποτυπώνεται και στον κεντρικό ρόλο που αυτό ανέλαβε.

Η προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού γίνεται με έναν οριζόντιο τρόπο που καταλαμβάνει μεγάλο εύρος πολιτικών της δημόσιας διοίκησης.

Η προσπάθειά μας για την περαιτέρω κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Παιδιών συνεχίζεται με την παρακολούθηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου και την επικαιροποίησή του, όπου αυτό καταστεί απαραίτητο».

Ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Πάνος Αλεξανδρής, ανέφερε:

«Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έρχεται σήμερα ως μια ασπίδα προστασίας, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων όπως η παιδική φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η απουσία φιλικής προς το παιδί δικαιοσύνης, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα και να συμβάλλει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών από διάφορους κλάδους (νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, ιατροί κ.ά.) που έρχονται σε επαφή με παιδιά θύματα κακοποίησης ή παραμέλησης.

Ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε θέσει εξ αρχής ως άμεση πολιτική και θεσμική προτεραιότητα την υλοποίηση δράσεων ευθύνης που ενισχύουν την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών και παράλληλα διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις