Τροπολογία Τσιάρα: Στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος τα κακουργήματα υπουργών που δεν υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος

δικαιοσύνης

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος θα υπάγονται πλέον και τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί, κ.λπ. και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις του άρθρου 86 του Συντάγματος (δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης).

Ειδικότερα, στις αρμοδιότητες των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος θα υπάγονται πλέον και τα κακουργήματα που τελούν υπουργοί ή υφυπουργοί και δεν καταλαμβάνονται από τις ρυθμίσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης – Ειδικό Δικαστήριο), καθώς και τα κακουργήματα που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή επωφελούνται από την ιδιότητά τους, βουλευτές, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της κυβέρνησης, διοικητές, υποδιοικητές ή πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι ΝΠΔΔ και αιρετά πρόσωπα των ΟΤΑ, κ.λπ.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία μειώνονται κατά ένα τα χρόνια παραμονής στο βαθμό που κατέχουν οι δικαστές για να μπορούν να προαχθούν στον βαθμό του προέδρου, αντιπροέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, για την τοποθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του αντιπροέδρου ή του αρεοπαγίτη προκειμένου να μπορεί να προαχθεί στην θέση του προέδρου από τα 4 χρόνια που είναι σήμερα στα 3 χρόνια. Για την τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο βαθμό του αρεοπαγίτη από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα στα 2 έτη, προκειμένου να μπορεί να προαχθεί στο βαθμό του αντιπροέδρου.

Ακόμη, για την τοποθέτηση στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μειώνεται από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα στα 2 η παραμονή του προαγόμενου στο βαθμό του αντεισαγγελέα, του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και του αρεοπαγίτη.

Τέλος, αυξάνονται κατά 10 οι οργανικές θέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την στελέχωση του γραφείου συλλογής και επεξεργασίας δικαστικών στατιστικών στοιχείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

#metoo: Κωδικός «Ρούφα», το τίµηµα για να κάνεις καριέρα- Νέα καταγγελία

Στο ΣτΕ προσέφυγαν και πάλι οι “Σιούφας & Συνεργάτες” ζητώντας να ακυρωθούν άλλες δύο πειθαρχικές ποινές εναντίον τους

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις