Τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον Ασπρόπυργο

Κύκλωμα τοκογλυφίας
Κύκλωμα τοκογλυφίας

 

Η μαρτυρία ενός θύματος που πιάστηκε στα δίχτυα κυκλώματος το οποίο έχει ανθρώπους σε όλα τα καίρια πόστα και εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε πληροφορία και κάθε περιουσιακό στοιχείο

 

Του Ειδικού Συνεργάτη

 

Στην Ελλάδα, που το τραπεζικό σύστημα υπολειτουργεί και επί της ουσίας δάνεια ζητάει και παίρνει όποιος δεν έχει ανάγκη, οι επιχειρηματίες όταν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα γίνονται εύκολη λεία στα νύχια τοκογλύφων.

Ένα τέτοιο θύμα, που για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ονομάζουμε Σ.Κ., μίλησε μαζί μας για τη σπείρα του Ασπροπύργου, το κύκλωμα τοκογλυφίας που τον κατέστρεψε οικονομικά, διέλυσε την οικογένειά του και τον εξόντωσε ψυχολογικά.

«Όλα άρχισαν όταν η τράπεζα μού είπε πως μπορεί να μη χρωστάω, αλλά είμαι υπερδανεισμένος.  Συγγενείς και φίλοι αυτή την εποχή δεν έχουν ή δεν σου δίνουν, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή…». Κάπως έτσι, γεμάτος παράπονο για το τραπεζικό σύστημα, ο Σ.Κ. θυμάται πως βρέθηκε από την επαρχία να κάνει ραντεβού για δανεικά με τόκο σε ένα βενζινάδικο, στον Ασπρόπυργο.

 

Επαρμένος αριβίστας

 

Ο «επαρμένος αριβίστας» (στον τοκογλύφο  της ιστορίας δεν θα δώσουμε αρχικά, αλλά τον χαρακτηρισμό εκείνου που αλαζονικά πατάει σε πτώματα για να πετύχει τον σκοπό του) φαίνεται πως είχε ήδη πάρει τις αναγκαίες πληροφορίες από τους ανθρώπους που χαρτζιλικώνει  στις τράπεζες. «Καθαρός ο Σ.Κ., που πληρώνει τις επιταγές του, με ακίνητη περιουσία αλλά και πρόβλημα ρευστότητας αυτή την εποχή», του διεμήνυσαν. Προφίλ-όνειρο για κάθε τοκογλύφο. Αφού συμφώνησαν στο ποσό, ο βενζινάς-τοκογλύφος έδωσε στον επιχειρηματία επιταγές άλλων πελατών του με το συμφωνηθέν ποσό μείον τους τόκους. Εκείνο το βράδυ αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα φρόντιζε μάλιστα να του θυμίζει πως αυτός δεν είναι τράπεζα και δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τα χρήματά του.

 

«Μου έπινε το αίμα»

 

Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της επιταγής ο επιχειρηματίας ζήτησε μία εβδομάδα παράταση. Ο τοκογλύφος, παρότι συμφώνησε, πήγε και σφράγισε την επιταγή.

«Ήξερε πως θα του έδινα τα χρήματα. Ήθελε να με σφραγίσει ώστε να κλείσει και η τελευταία ευκολία που μου έδινε η τράπεζα, ήθελε να με έχει αιχμάλωτο και να συνεχίσει να με αρμέγει. Σφράγισε λάθος άνθρωπο ένας υπάλληλος» ήταν η δικαιολογία του και δήλωσε πρόθυμος να επανορθώσει: «Τώρα δεν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά εγώ είμαι δίπλα σου, δεν θα σε αφήσω έτσι».

«Με σφραγισμένο μπλοκ έπρεπε να στέλνω προκαταβολή σε μετρητά για κάθε παραγγελία, ο Ασπρόπυργος έγινε δρομολόγιο Πατήσια – Κολιάτσου» συνέχισε ο Σ.Κ., με τα χείλη του να στάζουν πίκρα. «Μου έπινε το αίμα. Ό,τι έμπαινε στο ταμείο έφτανε μονάχα για να πληρώνονται οι τόκοι, με συνέπεια τα χρέη να εκτοξευθούν». Κι επειδή η πραγματική ζωή δεν είναι Χόλυγουντ, αυτή η περιπέτεια δεν θα μπορούσε να έχει καλό τέλος. Όπως γίνεται πάντα σε τέτοιου είδους ιστορίες, η κατάληξη είναι τραγική μόλις σφίξουν οι δαγκάνες του τοκογλύφου και αρχίσει να ζητάει την επιχείρηση ή το σπίτι του θύματος για να «καλυφθεί η ζημιά».

Ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να πουλήσει την περιουσία που είχε για τα παιδιά του για να ξεπληρώσει. Ρητορική η ερώτησή μας γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό στις Αρχές και η απάντηση αναμενόμενη. «Ο συγκεκριμένος τοκογλύφος προστατεύεται από μπράβους, πληρώνει αστυνομικούς, υπαλλήλους στην τράπεζα. Σκέφτηκα πως το μόνο που θα κατάφερνα θα ήταν να βάλω σε κίνδυνο την οικογένειά μου».

 

Βίος και πολιτεία

 

Κάπου εκεί η συνέντευξη τελείωσε και το ρεπορτάζ για τον βίο και την πολιτεία του επαρμένου αριβίστα άρχισε.

Κάτοικος νοτίων προαστίων, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στον Ασπρόπυργο, με μοναδικό χόμπι στη ζωή του να μαζεύει τόκους και πλούσιο φάκελο στην Ασφάλεια.

Έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου, κλεμμένες επιταγές, όπως μάθαμε του έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια.

 

Έρχεται βαρύς πέλεκυς

 

Πηγές στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μας πληροφόρησαν πως έρευνα εναντίον του συγκεκριμένου ατόμου βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομο πλουτισμό.

Μένει λοιπόν να δούμε αν, πώς και πότε θα μπει φρένο στο κύκλωμα τοκογλυφίας του Ασπροπύργου, ή μήπως τελικά ο επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε την καταγγελία, είχε δίκιο και η συμμορία προστατεύεται εκ των έσω. Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα, γιατί τότε θα μιλήσουμε με αποδείξεις και ονόματα όχι μόνο για τη σπείρα αλλά και για εκείνους που κρατούν την υπόθεση στο συρτάρι, υπαλλήλους και διευθυντές.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις