Θάνατος Νίκου Σαμπάνη: Ηχητικό αποκαλύπτει ότι οι αστυνομικοί ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχαν σκοτώσει τον οδηγό

Οι αστυνομικοί ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος στο Πέραμα ήταν αυτός που είχε διαφύγει της σύλληψης και όχι ο Νίκος Σαμπάνης που έπεσε νεκρός μέσα σε καταιγισμό πυροβολισμών. Από τον καταιγισμό των πυροβολισμών έχασε τη ζωή του ο Νίκος Σαμπάνης και τραυματίστηκε ο 16χρονος  Στράτος Μαρινάκος που επέβαινε στο πίσω κάθισμα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Νικολετάκης

Όπως ακούγεται – κατόπιν καθαρισμού του θορύβου – από τους διαλόγους μεταξύ των αστυνομικών που καταγράφηκαν σε ένα από τα βίντεο που τραβήχτηκαν με κινητό τηλέφωνο κοντά στο σημείο της δολοφονίας ένας από τους αστυνομικούς λέει «ο ένας έφυγε» και συμπληρώνει «ο οδηγός έφυγε», αναφερόμενος στον ανήλικο που οδηγούσε το όχημα και που κατάφερε να ξεφύγει τρέχοντας από τον καταιγισμό πυροβολισμών των οργάνων της τάξης.

Στην ιστοσελίδα https://omniatv.com/853468943 μπορείτε να δείτε το βίντεο με το ηχητικό απόσπασμα το οποίο είχε δημοσιεύσει και η Εφημερίδα των Συντακτών.

Βούλα Δημητριάδου – Δικηγόρος Ρομά: “Δικαιωθήκαμε”

Η δικηγόρος Βούλα Δημητριάδου

Μιλώντας στο dikastikoreportaz.gr η δικηγόρος των δύο Ρομά (του οδηγού και του τραυματία) που επέβαιναν στο Hyundai το οποίο “έγινε σουρωτήρι” από τους πυροβολισμούς ανέφερε:

“Δικαιωθήκαμε αναφορικά με τον οδηγό και το ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι αυτός που οδηγούσε ήταν εξαρχής ο νεαρός που διέφυγε. Οι περισσότερες βολές είχαν πέσει από τη δεξιά μεριά που καθόταν ο Νίκος Σαμπάνης που σκοτώθηκε και πίσω επέβαινε ο πελάτης μου που τραυματίστηκε. Το ερώτημα είναι γιατί αφού διαπίστωσαν ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και αυτό ακινητοποιήθηκε γιατί συνέχισαν να πυροβολούν;” Όπως λέει η κ. Δημητριάδου το ηχητικό αποτελεί πειστήριο ότι ακούγονται πυροβολισμοί και μετά την ενημέρωση ότι ο οδηγός έφυγε. Η κυρία Δημητριάδου επισημαίνει επίσης ότι : “Κακώς δεν κατασχέθηκε το αυτοκίνητο το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της δικογραφίας. Σύμφωνα μάλιστα με αυτό που υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είναι το “όπλο” με το οποίο επιχείρησαν να τους σκοτώσουν οι Ρομά κινούμενοι κατά πάνω τους.

Καταστράφηκε το βασικό πειστήριο του εγκλήματος

To αυτοκίνητο που δόθηκε για ανακύκλωση αν και αποτελεί βασικό στοιχείο της δικογραφίας – Πηγή -Φωτό: EFSYN.GR

Τρεις μέρες μετά την ανθρωποκτονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων δύο Ρομά, αστυνομικοί επέστρεψαν το κλεμμένο όχημα στον Αιγύπτιο ιδιοκτήτη του, προτού ολοκληρωθεί η ανάκριση και χωρίς να ενημερώσουν την ανακρίτρια. Ο ιδιοκτήτης του το παρέλαβε τρυπημένο από τις σφαίρες των αστυνομικών, με το παρμπρίζ κατεστραμμένο και μέσα στα αίματα.Στις 5 Νοεμβρίου το έδωσε για σκραπ σε μια εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων στον Ασπρόπυργο. Στις 25 Νοεμβρίου ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου κλήθηκε από την ανακρίτρια να καταθέσει για την υπόθεση και τότε ανέφερε ότι το αυτοκίνητο έχει δοθεί για ανακύκλωση. Μόνο ύστερα από έγγραφο αίτημα της οικογένειας του θύματος, το Δ’ Ανακριτικό Τμήμα Πειραιά ζήτησε να πληροφορηθεί την τύχη του αυτοκινήτου, για να λάβει ως απάντηση από την εταιρεία ότι έχει γίνει παλιοσίδερα, μαζί και το πιστοποιητικό καταστροφής του.

Η εξέλιξη αυτή αντίκειται στην πάγια τακτική που ακολουθείται για όλα τα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και προβλέπει τη μη απόδοση αντικειμένων που περιέχονται σε δικογραφίες μέχρι την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Πόσω μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε ακόμα στην ανάκριση… Επίσης, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το αυτοκίνητο με το οποίο ο Γιώργος Ρουπακιάς μετέβη στο Κερατσίνι και στη συνέχεια δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα δεν έχει επιστραφεί στην αδερφή τού δολοφόνου (στην οποία ανήκει) επειδή δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Γιατί τόση βιασύνη από την Αστυνομία να επιστραφεί ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο στον ιδιοκτήτη του προτού καν περιληφθούν στη δικογραφία οι εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης του; Ποιοι φρόντισαν να εξαφανιστεί ένα τόσο κρίσιμο στοιχείο για την αποδεικτική διαδικασία;

Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε υπόμνημα στην ανακρίτρια στο οποίο επισημαίνει ότι το αμάξι έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει κατασχεθεί προκειμένου να είναι εφικτή η αξιοποίησή του σε όλη τη διάρκεια της ανάκρισης και θέτει ερωτήματα για το αν εξαντλήθηκε η έρευνα σχετικά με τις βολίδες που έριξαν οι αστυνομικοί. Από το σημείο της δολοφονίας έχουν περισυλλεγεί 36 κάλυκες, αλλά μόνο 18 βολίδες. Επομένως πού βρίσκονται οι υπόλοιπες 18 και γιατί αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κάποιες να ήταν στο αυτοκίνητο; Πώς θα ταυτοποιηθούν οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Σαμπάνη αν δεν κατασχεθούν όλες οι βολίδες;

Αναφέρει χαρακτηριστικά το υπόμνημα που κατέθεσε ο δικηγόρος της οικογένειας Σαμπάνη Θανάσης Καμπαγιάννης:

“Ενώ στην από 23/10/2021 έκθεση αυτοψίας και κατάσχεσης των υπαστυνόμων Ζαχαράκη Βάιου και Κωστακόπουλου Φίλιππου, αναφέρονται, κατάσχονται και προσκομίζονται τριάντα-έξι (36) κάλυκες, οι βολίδες που έχουν κατασχεθεί είναι (κατά μέγιστο αριθμό) δεκαοκτώ (18) …”

Στο υπόμνημα αναφέρεται ακόμα: “Ακόμα δηλαδή και αν όλα τα μεταλλικά θραύσματα θεωρηθούν βολίδες, προκύπτει ότι κατασχέθηκαν μόνον οι δεκαοκτώ (18) από τις τριάντα-έξι (36) βολίδες, με το ερώτημα να παραμένει: που βρίσκονται οι υπόλοιπες δεκαοκτώ (18), Προφανώς οι υπόλοιπες βολίδες βρίσκονται είτε στον περίγυρο του σημείου όπου τελέστηκε η ερευνώμενη ανθρωποκτονία του υιού μας είτε στο ως άνω ΙΧΕ αυτοκίνητο. Πως όμως θα διαλευκανθεί αυτή η κρίσιμη παράμετρος αν το αυτοκίνητο καταστραφεί;

Για μας, μάλιστα, η κατάσχεση όλων των βολίδων είναι κρίσιμη προκειμένου να βρεθούν τελικά αυτές που έπληξαν θανάσιμα τον υιό μας και να ταυτοποιηθούν οι φυσικοί αυτουργοί, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Η. Μπογιόκα τα τραύματα στο σώμα του υιού μας ήταν αμφότερα διαμπερή, δηλαδή τουλάχιστον δύο (2) βολίδες μπήκαν και βγήκαν από το σώμα του, το οποίο σημαίνει ότι οι επίμαχες βολίδες βρίσκονταν (και κατασχέθηκαν) ή βρίσκονται ακόμα στο ΙΧΕ αυτοκίνητο.

Αλλά και για όλα τα υπόλοιπα αποδεικτήα ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον ψευδή ισχυρισμό των κατηγορούμενων αστυνομικών ότι ο υιός μας ήταν ο οδηγός του σχήματος, η κατάσχεση του ως άνω ΙΧΕ σχήματος είναι κρίσιμη, καθώς – σε περίπτωση ανάγκης για συμπληρωματική λήψη βιολογικού υλικού από το τιμόνι, τα καθίσματα, κοκ, ή νέας δακτυλοσκόπησης αυτών ,τούτο θα πρέπει να είναι στη διάθεση των αρχών. Με δεδομένη δε την καταστροφή που επήλθε στο εν λόγω όχημα, δεν συνέτρεχε κανένας λόγος επιστροφής του στον ιδιοκτήτη του, όπως εξάλλου ο ίδιος κατάθετει στην ένορκη εξέτασή του. Παρομοίως απαραίτητη είναι η κατάσχεση του οχήματος σε περίπτωση που απαιτηθεί η τέλεση πραγματογνωμοσύνης ή ο διορισμός τεχνικού συμβούλου με αντικείμενο τόσο τη συσχέτιση της θέσης των κατηγορούμενων αστυνομικών και της βλητικής πορείας των βολίδων όσο και την πορεία του οχήματος σε συσχέτιση με τις ζημίες του ίδιου και των μοτοσικλετών. Το γεγονός ότι εξεδόθη απορριπτική διάταξη επί του αιτήματος των δύο ανήλικων κατηγορουμένων (αν και καθόσον γνωρίζουμε εκκρεμεί σχετική προσφυγή), δεν σημαίνει ότι η απόφαση αυτή δεν μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον, αν το απαιτήσουν οι ανάγκες της αποδεικτικής διαδικασίας…”

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του αυτοκινήτου θέτει σε κίνδυνο την αποδεικτική διαδικασία. Για παράδειγμα, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι τραυμάτισαν θανάσιμα τον οδηγό του αυτοκινήτου, ενώ οι Ρομά λέμε ότι ο Νίκος Σαμπάνης ήταν συνοδηγός. Αλλά δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για συμπληρωματική λήψη βιολογικού υλικού ή διακτυλοσκόπησης από το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Οπως δεν υπάρχει πια η δυνατότητα διορισμού τεχνικού συμβούλου από την οικογένεια του θύματος για τη θέση του αυτοκινήτου σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι αστυνομικοί ή την πορεία των βολίδων.

Τα ερωτήματα δεν σταματούν εδώ. Στις 2 Νοεμβρίου η ανακρίτρια ζήτησε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της ΓΑΔΑ την κατάσχεση βιντεοληπτικού υλικού (κάμερες ασφαλείας από σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) από το σημείο της δολοφονίας. Την επόμενη μέρα το Τμήμα απάντησε ότι αστυνομικοί της Υπηρεσίας είχαν διενεργήσει έρευνα τη μέρα της δολοφονίας (23/10), αλλά δεν εντοπίστηκε οπτικό υλικό ούτε στην οδό Ελπίδος (όπου έπεσε νεκρός ο Νίκος) ούτε στους γύρω δρόμους.

Ομως, η οικογένεια του θύματος προσκόμισε στην ανακρίτρια φωτογραφίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη κάμερας στην οδό Ελπίδος 36 και ζήτησε την επείγουσα κατάσχεση του υλικού που έχει καταγραφεί. Ετσι την 1η Δεκεμβρίου η ανακρίτρια ζήτησε νέα έρευνα από τη ΓΑΔΑ για τη συγκεκριμένη κάμερα, αλλά οι αστυνομικοί απάντησαν ότι η συγκεκριμένη κάμερα δεν λειτουργεί.

Στο υπόμνημά προς την Δ’ ανακρίτρια Πειραιά η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη επισημαίνει:

“Για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του υιού μας και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, οι αστυνομικοί σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον υιό μας να είναι ο οδηγός του οχήματος, γεγονός που αποδεικνύει περαιτέρω τον ψυχρό χαρακτήρα τους και την επικινδυνότητά τους. Όπως όμως θα προκύψει από τη διαδικασία, ο υιός μας ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο όχημα.

Το γεγονός αυτό προκύπτει ήδη από τα εξής στοιχεία:

α. από τις φωτογραφίες του οχήματος όπου ο κύριος όγκος του αίματος που έχει διαχυθεί στα καθίσματα είναι στη θέση του ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ και όχι του οδηγού.

β. από την κατάθεση του μάρτυρα (…) που προσήλθε στο σημείο για να δώσει τις πρώτες βοήθειες ο οποίος ρητα αναφέρει: «Κάτι άλλο που θέλω να σας πω ότι από ο,τι άκουσα από τον κόσμο που είχε μαζευτεί, μέσα στο HYUNDAI ήταν τρεις άντρες. Ο ένας όμως, Ο ΟΔΗΓΟΣ, κατάφερε να φύγει. Εγώ βεβαια είδα μόνο τους δύο και αυτό όταν σας είπα, όταν δηλαδή είχαν πέσει οι πυροβολισμοί».

γ. από την θέση στην οποία βρέθηκε ο υιός μου και δη ΔΕΞΙΑ του οχήματος, δηλαδή από την πλευρά του ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ, και όχι αριστερά όπως θα ήταν λογικό να γίνει αν βρισκόταν στη θέση του οδηγού. Για τον λόγο αυτό, ολοι οι αστυνομικοί σπεύδουν να δηλώσουν ότι ο κατηγορούμενος (…) έβγαλε τον υιό μας που βρισκόταν (κατά τους αστυνομικούς) στη θέση του οδηγού ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ. Λίγη κοινή λογική καταδεικνύει πόσο παράλογη είναι αυτή η ενέργεια (να βγάλεις ένα σώμα που βρίσκεται στη θέση του οδηγού ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ) και μάλιστα σε κατατραυματισμένο άνθρωπο όπου η παραμικρή μετακίνηση του σώματός του (οι αστυνομικοί λένε ότι έγινε για τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που δεν είχε σφυγμό) επιβαρύνει την κατάστασή του και για τούτο επιλέγονται οι ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

δ. από τον συνδυασμό των τραυμάτων στον θώρακα του υιού μας όπως αναφέρονται και θα περιγραφούν αναλυτικότερα στην ιατροδικαστική και τις φωτογραφίες του εσωτερικού του αυτοκίνητου και δη της θέσης του συνοδηγού που φαίνεται τρυπημένη από βολίδες.”

Ο ιδιοκτήτης

Το  αυτοκίνητο που είχαν κλέψει οι τρεις Ρομά στο Πέραμα ήταν γαζωμένο από σφαίρες ανέφερε στην συμπληρωματική του κατάθεση ο αλλοδαπός ιδιοκτήτης του Ι.Χ. την οποία αποκάλυψε το dikastikoreportaz.gr.  Ο Ρομά που διέφυγε παραδόθηκε εκ των υστέρων στις αρχές. Όπως επιβεβαιώθηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα ήταν ο οδηγός του κλεμμένου Hyundai Accent.  Αρχικά είχε αναφερθεί ότι είναι 14 ετών αλλά αποδείχθηκε ότι η πραγματική του ηλικία είναι 17.

Στην κατάθεση του ο ιδιοκτήτης του οχήματος ,που εργάζεται ως τζαμάς στην περιοχή του Ρέντη αναφέρει:”Όταν πήρα το αυτοκίνητο ήταν τρακαρισμένο στον προφυλακτήρα στην δεξιά πλευρά, το φανάρι αριστερά μπροστά ήταν σπασμένο όπως και το φανάρι πίσω, αριστερά. Υπήρχαν τρύπες από σφαίρες στο πορτ μπαγκάζ, στην πλευρά του συνοδηγού στην πόρτα, στην κολώνα του συνοδηγού μεταξύ μπροστινής και πίσω πόρτας, το πίσω παρμπρίζ ήταν σπασμένο προφανώς από σφαίρες, το κάθισμα του οδηγού στην πλάτη ήταν σχισμένο, το πίσω δεξιά φινιστρίνι ήταν επίσης σπασμένο στην προσπάθεια να μου κλέψουν το αμάξι σφαίρες επίσης πέρασαν από το ταμπλό του αυτοκινήτου και από τον ιμάντα της μηχανής και οι οποίες τρύπησαν τους σωλήνες του air condition. Το κάλυμμα του τιμονιού μπροστά στο ταμπλό ήταν σπασμένο για να μπορέσουν οι δράστες να θέσουν σε λειτουργία 19 αυτοκίνητο. Το κάλυμμα αυτό το κράτησαν στην αστυνομία για αποτυπώματα.”

Όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του Hyundai Accent oλόκληρο το αυτοκίνητο ήταν κατάμαυρο από το υλικό που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικοί για να πάρουν αποτυπώματα. “Το αυτοκίνητο δεν ήταν ασφαλισμένο για κλοπή λόγω της παλαιότητάς του. Είναι τόσο κατεστραμμένο που δεν φτιάχνεται και για το λόγο αυτό το έχω δώσει για παλιοσίδερα σε εταιρεία ανακύκλωσης. Είμαι πολύ στεναχωρημένος για την απώλεια του αυτοκίνητού μου  το οποίο αγόρασα μεταχειρισμένο το έτος 2007” είπε μεταξύ άλλων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι άγνωστες στιγµές από το µακελειό στο Πέραµα – Οι αδημοσίευτες απολογίες των αστυνομικών και του 14χρονου Ρομά

Μακελειό στο Πέραμα: “Το άτομο που έπεσε νεκρό οδηγούσε το κλεμμένο Ι.Χ.” λέει ο οδηγός του λεωφορείου (αποκλειστικό)

 

Με πληροφορίες και φωτό από: efsyn.gr / omniatv.com

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις