Θα τιναχτούν στον αέρα υποθέσεις φοροφυγάδων; Το άρθρο Σεβαστίδη και η τροποποίηση που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Σεβαστίδης

“Δεν υπάρχει περίπτωση έστω και μια από τις υποθέσεις λαθρεμπορίου ή φοροδιαφυγής να τιναχτεί στον αέρα” επισημαίνουν στο dikastikoreportaz “πηγές” από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφερόμενες στο μείζον ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει με το νέο Νόμο ο οποίος ψηφίστηκε και προβλέπει ότι η ποινική διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου, κ.α. θα μπορεί να ξεκινά αμέσως μετά την απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να “θεραπεύσει” το ζήτημα το οποίο ανακύπτει με του πλημμεληματικού τύπου αδικήματα τα οποία έχουν σύντομη παραγραφή.

Ανησυχία από Σεβαστίδη 

Με άρθρο του το οποίο μάλιστα αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά το μέλλον υποθέσεων φοροδιαφυγής. Στις διαπιστώσεις του μακροσκελούς άρθρου του επισημαίνει ότι ενδεχομένως το προσεχές διάστημα λειτουργοί της Θέμιδος να βρεθούν προ δυσάρεστων καταστάσεων εξαιτίας υποθέσεων που δεν θα εκδικαστούν λόγω παραγραφής. Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το παράδειγμα του Ν. 4745/2020, κατά το μέρος που επανεξετάζει το ζήτημα των δυαδικών κυρώσεων και επιχειρεί να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τις απαιτήσεις του ΕΔΔΑ και του ΔΕΕ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης που ενώ περιέχει ορθές επί της ουσίας ρυθμίσεις, εντούτοις η έλλειψη γενικής εποπτείας της ρυθμιζόμενης ύλης από τους συντάκτες του[12] οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιλύει.

Από την ανάλυση που προηγήθηκε αξίζει κανείς να σταθεί στα ακόλουθα σημεία: α) επί της ουσίας οι νέες διατάξεις δημιουργούν ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ΕΔΔΑ και του ΔΕΕ ώστε σε ένα πρώτο στάδιο να αντιμετωπίζονται τα σχετικά ζητήματα από τους έχοντες εμπειρία και μεγαλύτερη εξειδίκευση διοικητικούς δικαστές, ενώ στη συνέχεια η ποινική αξιολόγηση της συμπεριφοράς του υπαιτίου θα λαμβάνει υπόψη την οριστικοποιημένη διοικητική κύρωση, ώστε τελικά το συνολικό βάρος του δράστη να μην εμφανίζεται ιδιαίτερα επαχθές, β) οι νέες διατάξεις μεταβάλλουν αδικαιολόγητα τον χρόνο έναρξης της ποινικής παραγραφής και δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για εξάλειψη του αξιοποίνου λόγω παραγραφής σε υποθέσεις φοροδιαφυγής που αποκαλύπτονται αρκετά χρόνια μετά την τέλεση της πράξης ή σε υποθέσεις στις οποίες ο φορολογικός έλεγχος λόγω της φύσης και έκτασης της εγκληματικής δραστηριότητας διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, γ) οι υποθέσεις φορολογικών αδικημάτων που τελέστηκαν μέχρι την 6.11.2020 εξακολουθούν να διέπονται από τις ρυθμίσεις του Ν. 4174/2013, όπως είχαν πριν την τροποποίησή τους με τον Ν. 4745/2020, με την επισήμανση μόνο ότι τα σχετικά με την έναρξη της παραγραφής ζητήματα ρυθμίζονται αποκλειστικά από το άρθρο 55Α παρ. 3 Ν. 4174/2013.

Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων (παραγραφή σοβαρών φορολογικών αδικημάτων, ακόμα και κακουργηματικής μορφής), που θα διαπιστωθούν σε βάθος χρόνου, όταν πλέον δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα νομοθετικά, είναι αναγκαία η άμεση νομοθετική παρέμβαση, ώστε να επαναληφθεί στο άρθρο 68 Ν. 4174/2013, όπως τροποποιημένο ισχύει, η ρύθμιση των άρθρων 55Α παρ. 3 και 68 παρ. 2 Ν. 4174/2013, υπό την προηγούμενή τους μορφή, που προέβλεπαν έναρξη της παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων από την οριστικοποίηση της φορολογικής εγγραφής”.

Κίνηση-ματ από το υπουργείο 

Από την πλευρά του υπουργείο, πάντως, αρμόδιες “πηγές” επεσήμαναν ότι για του κακουργηματικού τύπου αδικήματα δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής καθώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι μεγάλο. Παραδέχονταν, ωστόσο, ότι ανακύπτει ζήτημα με τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα και γι΄αυτό το λόγο αναμένεται το προσεχές διάστημα να ληφθεί, νέα, νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην σημειωθούν παραγραφές έστω και σε ήσσονος υποθέσεις φοροδιαφυγής. Μάλιστα από το υπουργείο διερωτώνταν για ποιο λόγο ενώ ο συγκεκριμένος Νόμος βρισκόταν σε διαβούλευση δεν εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία πλέον εκτίθενται (και καλά κάνουν) δημόσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις