Τέμπη – Αλέξης Κούγιας: «Η δίωξη για τη σύμβαση 717 ανοίγει το δρόμο για αγωγές»

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, προσέρχεται τον Άρειο Πάγο, Αθήνα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023. Ενώπιον του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα εκδικαστούν, εκτός απροόπτου, την 19η Σεπτεμβρίου 2023, μετά από αναβολή, οι αναιρέσεις που άσκησαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, τελεσιδίκως καταδικασθέντες σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.

Η δικαστική εξέλιξη με τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς να ασκούν δίωξη σε 23 άτομα για τη σύμβαση 717 ανοίγει το δρόμο για αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών. Το προαναγγέλλει ο Αλέξης Κούγιας που εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων αναφέροντας:


«Ευτυχώς που οι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς (EPPO), οι οποίοι υπηρετούν στην Αθήνα, με νομική βάση τη σύμβαση 707 που αφορούσε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, άσκησαν ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων εις βάρος 23 προσώπων, εκ των οποίων οι 18 είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

  1. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν  ποινική δίωξη σε βάρος 14 δημοσίων υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εκσυγχρονισμό του ως άνω συστήματος.
  2. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν επίσης κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε άλλους 4 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι υπηρετούν στην Ελληνική Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης.
  3. Οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς άσκησαν επίσης κακουργηματικές διώξεις για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση εις βάρος 5 νόμιμων εκπρόσωπων της αναδόχου κοινοπραξίας.

Κατόπιν αυτής της εξαιρετικής νομικής εξελίξεως για τις οικογένειες των αείμνηστων θυμάτων διευρύνεται ο αριθμός των υπαιτίων που με δόλο  συνετέλεσαν στην τραγωδία των Τεμπών αλλά και διευρύνεται η δυνατότητα προσφυγής των συγγενών των θυμάτων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου αξιώνοντας πολύ μεγάλες αποζημιώσεις.

Η επόμενη κίνησή μου είναι να δηλώσω παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, εφόσον αυτή νομικά επιτρέπεται, εις βάρος όλων αυτών, κατά των οποίων ασκήθηκε η ποινική δίωξη, και τις επόμενες ήμερες θα μελετήσω τη δυνατότητα ενοποιήσεως των δύο δικογραφιών (αυτής για την οποία διεξάγεται ανάκριση στη Λάρισα και αυτής για την οποίαν ήδη ασκήθηκαν οι νέες ποινικές διώξεις), ώστε να διεξαχθεί μόνο μια δίκη στην Αθήνα και να μην ταλαιπωρούνται οι συγγενείς των θυμάτων σε ταξίδια ανά την ελληνική επικράτεια.»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις